Mennyi ideig bírja a kutya egyhuzamban az autóban utazást?

Legyen szó röpke kiruccanásról vagy hosszabb autóútról, rendkívül felemelő dolog a kutyánkat is magunkkal vinni. Már csak azért is, mert az ebek közül sokan kifejezetten szeretnek kocsikázni. Felelős gazdiként ugyanakkor azt is tudnunk kell, hogy mennyit utazhatunk velük egyhuzamban, mikor kell szünetet tartani, és mikor jobb szolóban útnak indulnunk.

Kutya utazása autóban: mennyi az annyi?

Ha az út maximum egy órás, esetleg még kevesebb, akkor többnyire nem kell plusz pihenőket beiktatni, máskülönben viszont az ő igényeit is figyelembe kell venni. Hiszen mi is megállunk enni, pisilni, vagy adott esetben tankolni.

A kutyák esetén azonban nemcsak vízfogyasztás és/vagy vizeletürítés miatt szükséges megállni, hanem az utazás monotonitásának megszakítása miatt is.  

De vajon meddig bírja a kutya egyhuzamban az autóban? Nos, ez valójában az adott ebtől függ. Egy felnőtt az esetek töbségében akár 3-4 órát is kibír egyszerre, míg kölyök és idős kutya esetén akár óránként indonkolt lehet a megállás.

Természetesen csak a kijelölt pihenőhelyeken szabad megállni - célszerű a forgalomtól távol eső helyet keresni - és mindig tegyünk kedvencünkre pórázt. Hagyjuk, hogy kinyújtóztathassa végtagjait, elvégezze a dolgát, és adjunk neki vizet is.

Tényleg szeretnek a kutyák autózni?

Többségében elmondható, hogy a kutyák szívesen velünk tartanak akkor is, ha csak a közeli parkba megyünk, és akkor is, ha egy távolabb élő barátunk látogatására készülünk. Személyiségfüggő, de egyes kutyák rendkívül stresszesnek élhetik meg az utazást. Hogy miért, az szintén kutyánként változik: egy korábbi rossz élmény éppúgy kiválthatja, mint az utazás közbeni rosszullét.

Az a legjobb, ha soha nem hagyjuk egyedül egyetlen percre sem kutyánkat, legyen akár tél vagy nyárForrás: 123rf.com

Noha tehetünk lépéseket azért, hogy kutyánk megszeresse az autós utazást, azt mindvégig érdemes szem előtt tartanunk, hogy a szorongással küző kutyák nem sokáig bírják az autóban. Gyakorolhatjátok a be- és kiszállást, és minden sikeres próbálkozást kísérjen pozitív megerősítés. Ezt követően kezdjétek kicsiben, és fokozatosan növeljétek a megtett út távolságát annak függvényében, hogy hogy bírja a kutya.

Biztonsági tippek

Bármennyire is szeret kedvencünk autókázni, ha olyan üzletbe vagy bármilyen más helyre megyünk, ahol kutyákat nem látnak szívesen, jobb otthon hagyni őt. Hogy mennyi ideig bírja a kutya egyedül az autóban? Nos, az a legjobb, ha soha nem hagyjuk egyedül egyetlen percre sem, legyen akár tél vagy nyár.

Egy kutyának ráadásul kánikula sem kell ahhoz, hogy hőgutát kapjon.  

Merthogy ők - akárcsak a macskák - velünk ellentétben csak a légutakon és a tappancsokon keresztül képesek párologtatással hőt leadni. Éppen ezért nagyon könnyen túlhevülhetnek, melynek súlyos, gyakran végzetes következménye lehet.

A kisállatok normál testhőmérséklete 38 és 39 Celsius-fok körüli, és ha ez az érték 40 Celsius-fok fölé emelkedik, lázról beszélünk. Amennyiben pedig ez az érték 41-42 fok fölé emelkedik, akkor akár életveszélyes állapot is kialakulhat.

A hőgutát kapott állat szaporán liheg, nyálzik, szédelegve mozog vagy rosszabb esetben már fel sem tud kelni, pupillái tágak, hányhat és hasmenés lehet, majd végül kómás állapotba kerülhet.  

Ha ezeket a tüneteket tapasztaljuk rajta, azonnal állatorvoshoz kell őt vinnünk, illetve azonnal el kell kezdeni óvatosan és lassan hűteni felhevült testét. Nedvesítsük meg bundáját vagy fürdessük meg, ha lehetőségeink engedik, de ne túl hideg vízben, mert gyors hűtés ronthat az állapotán.

Hűtsük a testét vizes törölközőkkel és vigyük hűvös helyre. Ha a testhőmérséklete 40 fok alá esik, hagyjuk abba a hűtést, és azonnal induljunk vele állatorvoshoz, ahol folytatódik az életmentő kezelés. (A kutya infúziót és gyógykezeléseket kap a további szervkárosodás megelőzése érdekében.)

De sajnos gyakran előfordul, hogy a hőguta a gyors beavatkozás ellenére is végzetes kimenetelű. A legmeghatározóbb tényező, hogy a szervek mennyi ideig vannak kitéve a magas hőmérsékletnek. Többek között sokk, légzési nehézségek, keringési elégtelenség, veseelégtelenség, vérrögképződés, gyomor- és bélvérzés jelentkezhet.

Ezért elengedhetetlen a megelőzés, melynek legfontosabb lépéseit az alábbiakban összegezzük:

  • Soha, egyetlen percre se hagyjuk magára kutyánkat az autóban.
  • Mindig biztosítsunk neki elegendő ivóvizet és árnyékos búvóhelyet kirándulás közben is.
  • Lehetőség szerint legyen hűs fekhelye.
  • A nyári melegeben a napi sétákat kora reggelre vagy estére időzítsük, amikor már enyhébb az idő, valamint kerüljük a nagyobb fizikai megterhelést.