Miért nyüszít a kutya az autóban, és hogyan szoktathatod le róla?

Ha utaztál már autóban kutyáddal, talán te is észrevetted, hogy volt egy kis sírás, esetleg keserves nyüszítés is. Bár egyes kutyák kimondottan élvezik az utazás ezen formáját, sokaknál azonban nem ez a helyzet. Hogy miért viselkedik így, annak számos oka lehet: cikkünkben sorra vesszük a leggyakoribbakat, illetve, hogy mit tehetsz ellene.

A MyPetChild cikke szerint ez a jelenség sokkal gyakoribb a kutyáknál, mint gondolnád, a kutya stresszes állapota ráadásul előbb-utóbb valószínűleg gazdáját is zavarni fogja, aki emiatt nehezebben koncentrálhat a vezetésre.

De vajon miért nyüszít a kutya az autóban?

1. Utazási betegségben szenved

Ez az egyik leggyakoribb oka a kutyák zavart viselkedésének. Hiszen az emberekhez hasonlóan ők is nehezen viselhetik a mozgó járművet, ami többnyire hasfájást okoz az ebeknél. Ilyenkor segíthet, ha egy kicsit leengeded az ablakot, mivel a friss levegő jót tesz a megviselt szervezetnek.

Az emberekhez hasonlóan a kutyák is nehezen viselhetik a mozgó járművetForrás: 123rf.com

Vagy ha van rá lehetőséged, ültesd előre a kutyát, mert sokszor az is segít, ha kiláthat az első ablakon. Végső esetben pedig célszerű konzultálni az állatorvossal, aki felirhat speciális készítményt kedvenced panaszaira.

2. Frusztráltnak és stresszesnek érzi magát

Az utazás közbeni stressz egyik legfőbb kiváltója a hirtelen beszűkülő élettér, amivel a kutya nem tud mit kezdeni: szabadulna onnan de nem tud, ezért ingerültté, frusztrálttá válhat.

Az ablak leengedése ilyenkor is segíthet, hiszen a nézelődés valószínűleg eltereli a figyelmét.  

Illetve érdemes a kutya kedvenc játékát, játékait is az autóba tenned, ami szintén elvonhatja a figyelmét az autó belső teréről és a bezártságról.

3.Nehezen fogadja el az új környezetet

Néha az ok, amiért a kutyák sírnak utazás közben, egyszerűbb, mint gondolnád. A kutyák orra jóval érzékenyebb az emberénél, emiatt előfordulhat, hogy nem tud egyszerre megbírkózni a rengeteg új szag feldolgozásával - nem beszélve a vizuális ingerekről -, és így reagálja le a dolgokat.

Mit tehetsz?

A fentiekben már majdnem mindent elmondtunk, de azért nézzük csak még egyszer:

Levegőztess: nagyon fontos, hogy az ablakot ne engedd le teljesen, mert ha a kutya kidugja a fejét az autóból, az egyrészt súlyosbíthatja a rosszullétet, másrészt lehet, hogy megpróbál kiugrani, ami végzetes következményekkel járhat.

Teremts otthonos környezetet: a kedvenc játékai, esetleg a kedvenc takarója egyaránt segíthet a feszültségoldásban, nem utolsó sorban elterelik a kutya figyelmét az utazásról.

Felejtsd el a jutalomfalatot: kézenfekvőnek tűnhet étellel nyugtatni az állatot, mégse tedd, mert hányás és hasmenés lehet a vége, plusz a hasfájása is felerősödhet. Sőt az a legcélszerűbb, ha az indulást megelőző néhány órában már egyáltalán nem kap enni az állat.