Így készítsd fel cicádat az autós utazásokra

A legtöbb macska irtózik az autós utaktól, nem pusztán azért, mert életük során ritkán élik át ezt az élményt, hanem mert útjuk ilyenkor általában az állatorvoshoz vezet, ezért értelemszerűen negatív tapasztalathoz kötik. Plusz, a gazdák többsége nem is utaztatja őket annyit, hogy hozzászokhatnának a kocsikázáshoz.

Ha a rövid távú autózás stresszes a macskának, akkor egy hosszú út szinte biztosan csak rontana a helyzeten. Noha azt csak kivételes esetekben sikerül elérni, hogy a cica megszeresse ezt a fajta helyváltoztatást, apró trükkökkel sokat tehetünk azért, hogy csökkentsük aggodalmát, és ezáltal persze a miénket is.

Így készítsd fel cicádat egy autós túrához

Először is vegyük elő a macskahordozót, nyissuk ki az ajtaját, és hagyjuk, hogy kedvencünk felfedezze magának. Kedvcsináló gyanánt betehetjük mondjuk a kedvenc pokrócát, játékát és/vagy némi jutalomfalatot. Ha a cica bemerészkedett, semmiképp se csukjuk rá a hordozó ajtaját, inkább hagyjuk, hogy azt tegye, amit szeretne.

Vegyük elő a macskahordozót, nyissuk ki az ajtaját, és hagyjuk, hogy kedvencünk felfedezze magánakForrás: 123rf.com

Ha mondjuk több percig is a hordozóban marad, megjutalmazhatjuk egy kis extra jutifalattal. Amennyiben pedig láthatóan nagyon ideges már az eszköz puszta látványától is, fújjunk a hordozó belsejébe nyugtató hatású macskaferomont (például Feliwayt), de akár az illatos macskamenta is segíthet.

A lényeg, hogy kedvencünket sose fújjuk le közvetlenül a macskaferomonnal.

Következő lépésben - ha a cica bement a hordozóba - csukjuk be az ajtaját, emeljük fel a boxot, és sétáljunk így vele néhány percet. Ezután engedjük ki kedvencünket, és ismét jutalmazzuk meg. Ezt ismételjük addig, amíg azt nem látjuk, hogy macskánkat már egyáltalán nem zaklatja fel a hordozó. Most már kivihetjük a boxot az autóhoz, de fontos, hogy ne induljunk el azonnal.

Először csak a környéken autókázzunk

Amennyiben úgy látjuk, hogy a cicánk indulásra készen áll, akkor elsőként csak kis távolságra vigyük. Tegyünk egy kört, mondjuk a szomszéd utcán át és vissza, majd ismét engedjük ki a hordozóból, és dícsérjük meg jutalomfalattal.

Nagyon fontos, hogy csak fokozatosan növeljük a megtett utat, hogy a cicának legyen ideje alkalmazkodni. Ha azt tapasztaljuk, hogy hangosan nyávog vagy zihál, akkor lassítsunk a tempón.

Ha hosszabb autós túrát tervezünk, a fenti lépéseken túl célszerű beszerezni egy macskahámot és pórázt is, illetve listát készíteni az úticélunkkal útbaeső állatorvosi rendelőkről, hogy tudjuk, hova mehetünk, ha kedvencünk váratlanul beteg lenne.

Egyéb fontos intézkedések indulás előtt

Ezen a ponton továbbá meg kell említenünk a microchip használatát, ami a macskáknál is igen hasznos, hiszen megkönnyíti a beazonosítást, így a talált, befogott cica nagy eséllyel visszatérhet családjához.

A mikrochipekhez csak állatorvos juthat hozzá, aki egy speciális fecskendővel juttatja be a kis kapszulát a macska vagy kutya bőre alá a nyak bal oldalánál. A procedúra teljesen fájdalommentes, ráadásul a bilétával ellátott nyakörvekkel szemben megvan az az előnye is, hogy kedvencünk semmilyen módon nem tud megszabadulni tőle.

Ha külföldi útra készülünk, és macskánkat is magunkkal vinnénk, mindenképpen szükségünk lesz egy útlevélreForrás: 123rf.com

Miután megtörténik a chip beültetése, az állatorvos felviszi kedvencünk adatait egy központi adatbázisba, melyhez bármelyik állatorvos hozzáfér, így akárhol is vesszen nyoma cicánknak, tudni fogják, hogy ki a gazdija, és hogy hol lakik. Ha külföldi útra készülünk, és macskánkat is magunkkal vinnénk, mindenképpen szükségünk lesz egy útlevélre, melynek kiállításához a mikrochip és annak száma is elengedhetetlen.

A szakértők továbbá azt tanácsolják, hogy az indulást megelőző éjszakán tegyük egy helyiségbe a cicádat, a szállítóboxot, a macska almostálcáját, valamint az etető- és itatótálját. Ez felkészíti kedvencünket a közelgő útra. Ha az utazás meghaladja a 2-3 órát, a cicának mindenképp szüksége lesz szünetre, ezért vigyünk magunkkal elegendő ételt, italt, és az alomtálcát se felejtsük otthon. 2-3 óránként tartsunk szünetet, hogy kedvencünk lazíthasson, és nyugodt körülmények között elvégezhesse a dolgát.

Bizonyos macskák a legnagyobb igyekezetünk ellenére sem képesek megszokni az autózást, ilyen esetben konzultáljunk állatorvossal, aki speciális nyugtatókészítményt javasolhat.  

Végezetül, a macska felkészítése az úticél elérésével sem ér véget, hiszen meg is kell szoknia az új környezetet. Ennek ideje macskánként eltérő lehet, ezért nagyon fontos, hogy legyünk türelmesek, legyen szó akár költözésről, akár közös vakációról.