Repülés kisállattal: Itt van minden, amit tudnod kell róla

Az utóbbi évek nemzetközi statisztikái szerint több kiskedvenc kel útra repülővel, mint korábban bármikor. Mivel egy kezdő, kedvencével repülő gazdi könnyen elveszhet a neten fellelhető szabályok, fórumok és cikkek tengerében, ezért kicsit mélyebbre ástunk a témában, és segítséget kértünk, illetve kaptunk a Hellmann Worldwide Logistics szakértőitől, Szabados Ritától és Dosztán Rolandtól.

Petplace: Mennyire látjátok erősödő trendnek a kutyákkal, macskákkal való repülést? Inkább költözés miatt keresnek meg titeket, vagy van, aki viszonylag rövidebb utazásra is viszi a kedvencét?

Egyre inkább azt tapasztaljuk, hogy egy-egy nyaralás, hosszabb utazás kapcsán felmerül az igény arra, hogy a család a házikedvencét is magával vigye az útra.

Ugyanakkor sajnos a megfelelő információk hiánya illetve az utazás költségei miatt elképzelésük a legtöbb esetben meghiúsul.

Ami miatt gyakrabban fordulnak hozzánk, az többnyire költözés vagy külföldön történő hosszabb távú munkavállalás. A munkánk jelentős részét azonban azok a kisállatok teszik ki, akiket eladás céljával küldenek a tenyésztők külföldi családokhoz.

Petplace: Ha szerintetek növekvő ez a tendencia, akkor mi lehet az oka?

Főként a nyugati országokban a kisállattartás magasabb színvonalat képvisel. A kisállattartók családtagként tekintenek a házi kedvencekre és számukra teljesen természetes, hogy egy nyaralás alkalmával sem hagyják otthon őket.

A koronavírus-járvány miatt megnőtt a kereslet a hobbi célú kiskutyák irántForrás: 123rf.com

Úgy gondoljuk, hogy ezt a mentalitást egyre több magyar állattartó is átveszi. Illetve ezen a ponton érdemes megemlíteni, hogy ehhez hozzájárultak a koronavírus helyzet okozta szigorítások is.

Több kutyatenyésztőtől hallottuk, hogy megnőtt a kereslet a hobbi célú kiskutyák iránt, hiszen az embereknek a home-office-ban végzett munkájuk, illetve a kijárási korlátozások miatt több lett a szabadidejük.

Petplace: Mennyire utópisztikus gondolat 2021-ben magunkkal vinni egy hosszabb nyaralásra kedvencünket? (Ha eltekintünk a covid-helyzettől....)

Megfelelő előkészületekkel természetesen megvalósítható. Ennek elsősorban a ki- és beutazás költségei szabhatnak gátat.

Petplace: Van valóságalapja a neten keringő megfulladt állatokról szóló rémtörténeteknek?

Annak köszönhetően, hogy az élő állat szállítás meglehetősen szigorú szabályokhoz és feltételekhez kötött, a fulladásos és egyéb halálesetek száma szerencsére elenyésző. Sajnos valóban előfordultak balesetek, viszont mind a légitársaságok, mind pedig a légitársaságokat kiszolgáló földi személyzet erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy minél kevesebb hasonló eset fordulhasson elő.

A fulladásos és egyéb halálesetek száma szerencsére elenyészőForrás: 123rf.com

Ugyanakkor szerintünk a legtöbb rémtörténet nem túl életszerű. Például nehezen elképzelhető, hogy egy utas felszáll egy 2 kilós yorkshire terrier fajtájú kutyussal a fedélzetre, aki egy puha falú táskában utazik, majd amikor az utaskísérő "azt hiszi", hogy ez csak egy táska és felszólítja az utast, hogy helyezze el a táskáját a feje fölötti tárolóban, akkor az utas nem szól az utaskísérőnek, hogy a táskában egy kiskutya utazik.

Számunkra nagyon fontos, hogy az ügyfeleink megfelelő tájékoztatást kapjanak a szállítás lépéseiről, az egyes légitársaságokról és az általuk nyújtott szolgáltatásról. Olyan szakértő csapattal dolgozunk együtt, akik segítenek az ügyfeleinknek kiválasztani a lehető legjobb megoldásokat, figyelembe véve az állat jólléti szempontokat is.

Petplace: Van különbség a repülőgépek között a tekintetben, hogy szállíthatnak-e kisállatot vagy sem?

Igen, van különbség. A légitársaságok akkor vállalják egy adott repülőgép típuson a kisállat szállítást, ha a ventilláció biztosított, valamint a raktér hűthető és fűthető.

Ezen kívül előfordulhatnak olyan kis méretű géptípusok is, amelyek raktér ajtaja kicsi, így nem teszik lehetővé, hogy az állatszállító ketrec felférjen a raktérbe.

Petplace: Mik a legfontosabb szabályok a kisállatok utaztatásával kapcsolatban?

A szabályokat mindig az indító és fogadó ország utazási feltételei határozzák meg. Ugyanakkor vannak olyan előírások, amelyek minden esetben kötelezőek. Minden utazás alapvető feltétele a megfelelő útiokmányok, állatorvosi dokumentációk, laboreredmények, esetleges vértesztek megléte.

A szabályokat mindig az indító és fogadó ország utazási feltételei határozzák megForrás: 123rf.com

Továbbá kisállat kizárólag a IATA (légiszövetség) által elfogadott szállítóketrecben utazhat, amelynek méretére, felszereltségére, kialakítására szintén szigorú szabályok vonatkoznak. Ugyancsak fontos, hogy szállításra természetesen kizárólag egészséges kisállat vehető át.

Petplace: A hivatalos papírokat hol és hogyan kell megigényelni?

Az állat szállításához szükséges okmányokat minden esetben az indító és a fogadó ország utazási feltételei szabályozzák, így ez országonként eltérő lehet.

A legfontosabb okmányok közé tartozik az EU-s kisállatútlevél, amelyet az ügyfél a saját állatorvosától igényelhet, valamint a hatósági álatorvosi igazolás, amelyet a területileg illetékes hatósági állatorvos állít ki.  

Ezeken felül szükségesek lehetnek még különböző vértesztek, melyek elvégzéséhez a mintát az állatorvos leveszi és elküldi egy akkreditált laborba, ahonnan végül kiküldik a teszteredményt.

Petplace: A szállítóboxnak mekkora szerepe van?

Élő állat szállításhoz kizárólag a IATA által elfogadott szállítóketrecek használhatóak. A IATA által kidolgozott LAR (Live Animal Regulations) című szabálykönyv többek között tartalmazza minden állatfajtára vonatkozóan a szállítóketrec előírásait.

Alapkövetelmény, hogy a szállítóketrecnek olyan méretűnek kell lennie, hogy a kisállat kényelmesen elférjen benne, fel tudjon állni és meg tudjon fordulni.  

Nagyon fontos, hogy a ketrecnek szilárdnak és tartósnak kell lennie, ami biztosítja, hogy az állat az utazás során nem szabadul ki a ketrecéből. A ketrec nem tartalmazhat kiálló, éles alkatrészeket, szögeket, nehogy az állatok megsérüljenek az út során.

A ketrecen megfelelő mennyiségű és minőségű szellőző rácsnak kell lennie, amely biztosítja a szabad légáramlást a ketrecen belül. Továbbá fontos, hogy a ketrecben etető- és itatótálat kell rögzíteni. Az eszköz alját pedig valamilyen nedvszívó anyaggal kell kibélelni, például kutyapelenkával vagy pléddel.

Petplace: Hányféle módon repülhetnek az állatok? (Minden esetben kell nekik külön jegy?)

Alapvetően két féle módot különböztethetünk meg: kísérettel és kíséret nélkül történő kisállat szállítást. A kísérettel történő utazás további két csoportra osztható: fedélzeti és poggyászként történő utazás.

Alapvetően két féle módot különböztethetünk meg: kísérettel és kíséret nélkül történő kisállat szállítástForrás: 123rf.com

Amennyiben az állat kísérettel utazik, ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy az utas a saját repülőjegye mellé a foglalásában hozzárendeli az általa választott légitársaságnál a kisállatot. Tulajdonképpen azt mondhatjuk, hogy a házi kedvenc számára is vásárol egy jegyet.

Ha a kisállat a szállítóketrecével együtt nem haladja meg a 8 kilogrammot, akkor a legtöbb légitársaság engedélyezi, hogy az utas felvigye az állatot a fedélzetre. A szállítás kizárólag puha falú hordozóban történhet, melynek maximális méretét is szabályozzák a légitársaságok. (A maximális méret általánosan megegyezik a kézipoggyászra vonatkozó méretkorláttal.)

Az állatot az ülés alatti részen kell elhelyezni, a kézi poggyászhoz hasonlóan.  

Amennyiben az állat súlya a ketreccel együtt meghaladja a 8 kilogrammot, vagy a légitársasági szabályozás a fedélzeti szállítást nem teszi lehetővé, akkor az állat úgynevezett 'check-in baggage'-ként utazhat kísérettel.

Ebben az esetben kemény falú, a IATA által előírt szállítóketrecre lesz szükség. A maximális súlyhatár 32 kilogramm. Ilyen esetekben az induló repülőtéren az utasfelvételi pultnál a légitársaságot képviselő személyzet ellenőrzi az állat okmányait, és ha mindent rendben talál, akkor elviszik az állatot egy átmeneti tárolóba, a repülőgép indulásakor pedig az erre meghatározott helyen, a poggyásztérben elhelyezik.

Amennyiben az állat kíséret nélkül, cargo forgalomban utazik akkor a cégünk elkészíti a helyfoglalást a megfelelő légitársaságnál, kiállítjuk a fuvarlevelet, ami tulajdonképpen a repülőjegynek felel meg, elvégezzük a szükséges előkészületeket és az indulás napján átadjuk a kisállatot a légitársaságot kiszolgáló handling agentnek.

Petplace: Léteznek olyan országok, ahová nehezebb bejutni kiskedvenccel? Mi a helyzet az EU-s országokkal?

Az Európai Unión belül könnyebben utazhatunk a kisállatokkal. Az utazáshoz EU-s állatútlevél, microchip és érvényes veszettségoltás szükséges. Az utazás a veszettségoltást követő 21. naptól lehetséges. 

Ezzel szemben a szigetországokba mint például Japán, Ausztrália, Új-Zéland, Fiji- szigetek valamint az Egyesült Arab Emirátusokba a legszigorúbb feltételek mellett utazhatnak kisállatok.  

Petplace: Mik a berepülés feltételei?

Alapvető előírás, hogy kizárólag egészséges állatot vehetünk át szállításra. Ez nyilván teljesen logikus, hiszen az utazás során a repülőgépen állatorvos nincsen jelen, így bármilyen probléma legrosszabb esetben végzetes lehet egy beteg állat számára.

Petplace: Mi lehet kizáró ok?

Vannak olyan fajták, amelyeket a légitársaság a kockázatos kategóriába sorol, ilyenek a nyomott orrú kutyák és macskák, mint például a francia és angol bulldog, shi-tzu, mopsz, pekingi palota kutya.Róluk azt érdemes tudni, hogy akár nyugalmi állapotban is légzési nehézségekkel küzdhetnek köszönhetően a felső légúti szűkületüknek.

Ezeket a fajtákat bizonyos időjárási körülmények között (általában 27 Celsius-fok felett vagy 10 Celsius-fok alatt) a légitársaságok egyáltalán nem vállalják.  

Agresszív kutyák esetén kötelező az erősített faketrec használata. Ezt egyébként a légitársaság egyéb fajták esetében is előírhatja, amelyeket veszélyesebbnek, agresszívnek tart. Ilyenek lehetnek például a kaukázusi juhászkutya, pitbull, tosza inu, rottweiler. Illetve a legtöbb légitársaság nem vállalja vemhes nőstények szállítását sem.

Petplace: Volt(ak) olyan megkeresése(i)tek, ami(k)re máig élénken emlékeztek?

Szerencsére nagyon sok elégedett és hálás ügyféllel dolgozunk együtt, de természetesen voltak kiemelkedően emlékezetes szállítási feladatok is.

Élő állat csapatunk közel egy évet dolgozott azon, köszönhetően a COVID helyzet miatti szigorításoknak, hogy egy hölgy kutyáját, Totót - akit a seychelle- szigeteki nyaralás során fogadott örökbe – hazaszállítsuk Magyarországra.

Érdemes a kisállatok plédjét, mert úgymond az "otthon" illata megnyugtatja őketForrás: 123rf.com

Hasonlóan emlékezetes történet egy kutyus dubaii útja, akit minden évben kétszer utaztatunk: először Dubaiba majd pedig onnan haza, Budapestre. Cégünk volt az első magyarországi szállítmányozó vállalat, akik budapesti indulással lovakat szállítottunk Kínában. De segítettünk már több hazai állatkertnek is: szállítottunk már törpevízilovat Jakartába, perzsa párducot Dubaiba, majmokat sőt jegesmedvét is.

Petplace: Tudnátok adni esetleg néhány utazás előtti tanácsot, ami minden gazdinak jól jöhet?

Utazás előtt célszerű előre megvásárolni a ketrecet és fokozatosan hozzászoktatni a kisállatokat ahhoz, hogy a ketrecben először kevesebb, majd az utazás időtartamához mérten több időt töltsenek. 

Érdemes a kisállatok plédjét, rongyát betenni a ketrecbe, mert úgymond az "otthon" illata megnyugtatja őket.  

Játékot korlátozott méretékben lehet elhelyezni a ketrecben: a labdát, kisebb tárgyakat nem szoktuk megengedni a ketrecen belül, mert balesetveszélyes. Viszont a nagyobb játékokat, akár plüss állatot, rongyot, gumicsontot gond nélkül betehetjük a ketrecbe. (Ugyanakkor az a tapasztalatunk, hogy az állatok abszolút nem játszanak az út során, hiszen ez a helyzet számukra is idegen.)