Szuper élmény a kutyával autózni - így biztonságos is lesz!

Ha autós utazásra vinnéd magaddal a kutyádat, van pár alapszabály, amit mindenképp tarts be. Ne feledd: fontosak a közös élmények, de fő a biztonság!

Egyre többen viszik magukkal a kutyájukat is, ha autóval indulnak útnak, hiszen ma már egy kutyás családban a négylábú is családtag, a falka teljes jogú tagja - a közös élményekben ő is részt vesz. És persze, az sem mellékes, hogy nem kell panziót vagy felügyeletet szervezni neki, ami hosszabb időszakra kalkulálva akár komoly összeg is lehet.

Kutya szabályos szállítása az autóbanForrás: 123rf.com

De maradjunk a közös élményeknél. Ha evidens, hogy a kutya is csatlakozik hozzád az autóban, ne feledd, hogy a közös utazások során minden esetben be kell tartani mind a KRESZ, mind a józan ész szabályait!

Első a biztonság, így inkább felejtsd el azt a klasszikus képet, ahol a száguldó autó lehúzott ablakán kifelé csahol egy édes, kalandvágyó kutyus.

Kutya az autóban - hogyan szállítsd szabályosan?

A magyarországi törvények szerint a kutya vagyontárgy (igen, tudjuk, neked is a legdrágább kincsed), amikor pedig autóval szállítod, rakománynak minősül a KRESZ szerint.

Az alábbi videóban a rendőrök megmutatják, utazás közben hogyan kell a kutyákat rögzíteni a kocsiban, hogy se az állatok, se a többi utas ne sérüljön meg egy esetleges fékezésnél, balesetnél.

Biztonság és kényelem

Mint azt a videóban is láthatod, az autós szállítás egyik módja, ha a kutya hámjához egy speciális övet csatolsz, és azt rögzíted a kocsi biztonsági övének csatjához.

Ha inkább valami más módszert szeretnél kipróbálni négylábú társad kényelmes és biztonságos szállítására, akkor egy csomagtartóba helyezhető bokszban, vagy kisebb kutya esetén a hátsó ülésre rögzíthető hordozóban is tudod szállítani kedvencedet.

Fontos, hogy szoktasd hozzá

Te már tudod, hogyan szállíthatod kedvencedet az autóban, de neki még hozzá kell szoknia ehhez - például egy kennelhez vagy hordozóhoz. Gondolj bele, egy zárt szerkezetbe teszed, amit nem ismer, és ahol lehet, hogy egy-két órát is egyedül fog tölteni.

A megoldás, ha hagysz neki időt az ismerkedésre, és jutalmazod, ha bemegy a bokszba vagy hordozóba, illetve szép türelmesen hagyja, hogy becsatold a biztonsági övét.

A kutyát hozzá kell szoktatni az autós szállításhozForrás: 123rf.com

Ne kiabálj és ne büntesd, ha nem teszi, amit vársz tőle, mert akkor csak még jobban tart majd az új körülményektől. Legyél vele kedves, türelmes, és inkább haladjatok lassan, de biztosan az utazós dobozhoz való szoktatással.

Az is segíthet, ha eleinte csak kisebb távolságokra viszed autóval. Utazás előtt sűrítheted ezeket az alkalmakat, illetve fokozatosan viheted egyre hosszabb útra is. Mire többórás autóútra indultok, egészen hozzászokik a kocsikázáshoz.

A térelválasztó háló

Biztosan te is láttál már olyan autót, ahol a vezetőülés és az anyósülés egy térelválasztó hálóval volt elszigetelve a hátsó ülésektől vagy a csomagtértől, ahol a kutya is utazott.

Ez a háló önmagában nem szolgálja sem a kutya védelmét, sem a tiedet, inkább csak abban segíthet, hogy a kutya kevésbé zavarja a vezetést.

Ugyanakkor, mivel ez a háló lyukacsos, a hátsó ülésen biztonsági övvel rögzített kutya lát téged, így könnyebben megnyugszik az autóban. Főleg, ha takaró, párna és az egyik játéka is be van neki készítve.

Mi a helyzet ha egynél több állatot szeretnél szállítani?

A szabályok szerint több háziállat szállítása megengedett, feltéve, hogy betartod a következőket: különleges ketrecekbe vagy tartályokba helyezed őket; hogy a hátsó üléseken vannak és az autó térelválasztó hálóval van felszerelve.

További hasznos tanácsok, ha kutyával indulsz útnak

A KRESZ szabályain túl mindig tartsd szem előtt a következőket is, amikor kutyával autózol:
mindig legyenek nálad a kutya iratai

  • legyen elég víz a kocsiban (különösen hosszú utak esetén)
  • indulás előtt ne etesd meg a kutyát
  • mindig ügyelj arra, hogy az utastér jól szellőzzön és hűvös legyen