Egy kiskutya nagy utazása – Vera és Csibi története

Csibi kutyusnak elég izgalmas volt az elmúlt néhány év – nagy utazás, lakóhelyváltás, új név és teljesen új körülmények vártak rá. Gazdija, Vera meséli el a történetüket.

Néhány éve munkahelyváltás miatt költözött Angliába Vera, akinek egy pillanatig sem is volt kérdés, hogy idősödő máltai-westie keverék kutyusát is magával viszi. Méghozzá kocsival, egy napokig tartó, fél Európát átszelő utazáson, hogy végig együtt lehessenek. Illetve majdnem végig, de erről kicsit később lesz szó.

Csibi kutya néhány évvel ezelőtt élete nagy kalandjára indult: utazás és költözés is várt ráFotó: L. V.

Az előkészületek

Mivel náluk nemcsak utazásról, hanem lakhelyváltásról is szó volt, Vera már hónapokkal előbb elkezdett informálódni, hogy mi mindenre lesz szükségük.

Megtaláltam a DEFRA honlapját, ami az angol mezőgazdasági minisztérium, és ott találtam leírást arról, hogy miket kell mindenképp beszereznünk. A veszettségi oltás, az éves immunizálás, a féreghajtás és Csibi egészségügyi állapotának az igazolása volt a listán – kezdte a beszélgetést Vera.

Majd hozzátette, hogy Angliában nincs veszettség, és nagyon vigyáznak rá, hogy ne is legyen, ezért elég szigorúak a veszettség elleni oltással.

Chipet is olvastatott közvetlenül indulás előtt, hogy lássa, a határátlépésnél könnyen megtalálják-e, és minden rendben van-e.

Csibi Angliába költözött a gazdájával, Verával. Erre hónapokkal korábban elkezdtek felkészülniFotó: L. V.

A másik, picit stresszes dolog a féreghajtás/parazitamentesítés volt, mert annak minimum 24 órával, maximum 74 órával a határátlépés előtt kell megtörténnie. Mivel mi autóval mentünk, és lassú túrát terveztünk, fontos volt, hogy az indulás előtti utolsó pillanatokban kapja meg. És fontos, hogy ezt az útlevélben – mert természetesen arra is szükség volt – nappal, és pontos időponttal kell igazolni - folytatta.

Hosszú út kényelmesen

Vera természetesen nem akarta pihenők, megállók nélkül végigvezetni a teljes utat, ezért két éjszakai megállást terveztek, Nürnbergben és Luxemburgban. Mindkét helyen nagyon fontos volt számukra, hogy kutyabarát szálláshelyet találjanak, ami szerencsére sikerült is.

A vezetést úgy terveztem, hogy négy-ötóránként le tudjunk húzódni békésebb helyre, vagy megállni egy kis városnézésre, hogy nem csak az autópálya mellett gyorsan-gyorsan legyen lehetősége pisilni. És bár a kocsi teljesen tele volt pakolva, hagytam helyet a megszokott ágyának, úgy hogy a biztonsági övvel is kényelmesen bele tudjon feküdni, és az útra való kutyatáp/konzerv és jutifalat és könnyen elérhető helyen volt, plusz friss víz úti itatóban, no meg persze kaka zacsi és törülköző/esőkabát arra az esetre, ha esne – mesélte az utazásról.

Hosszú volt az út Angliába, de Csibi gazdája, Vera több megállóval, kutyabarát szállásokkal szervezte meg az utazástForrás: --L.V.

Mégsem lehettek végig együtt

A csatornánál a kompot az utolsó pillanatban találták meg. A határőrök a kocsira és az útlevélre éppen csak ránéztek, de Csibi útlevelét elvitték, ellenőrizték, hogy a chip regisztrálva van-e.

Mindent tüzetesen végigolvastak az útlevelében, ami az út legstresszesebb 10 perce volt, mert karanténban hagyni nem akartam. Úri kutya, nagyon össze vagyunk nőve, rosszul viselte volna, plusz iszonyatosan drága – tette hozzá.

Aztán amikor zöld utat kaptak, Vera megkönnyebbült, de ez nem tartott sokáig: kiderült ugyanis, hogy négylábú útitársát lent kell hagynia a kompon a kocsiban, neki viszont muszáj felmennie a fedélzetre. Mint később kiderült, ezt a gazdi viselte rosszabbul, Csibi remekül elvolt lent. Onnan pedig már csak pár óra vezetés volt hátra, amit a kis fehér gombóc alvással töltött.

Csibi új nevet kap, és angolul tanul

Vera szinte mindenre felkészült, volt viszont néhány dolog, ami meglepte.

Az első a neve, ami Csibész, beceneve Csibi. Ez nem működik Angliában, mert senki sem tudja kimondani. Így egy héten belül megkapta a második nevét, ami Eugene – jól is áll neki, és hamar megtanulta – emlékezett vissza.

De ezzel a probléma nem ért véget, ugyanis kiderült, hogy a kutyusnak fontosabb a nyelv, mint hinnénk.

Utálta a parkban, hogy nem érti, miről van szó; pár napon belül kiderült, hogy a komfortérzete és a gyors beilleszkedése miatt meg kell tanítani angolul. Ami szintén várakozáson felül sikerült, gyorsan megszokta az angol kommunikációt – mesélte Vera.

Csibi eleinte nem csípte, hogy nem érti az angolt, de mára megtanulta a nyelvet.Fotó: L. V.

Haza akart szaladni

A legfájdalmasabb dolog a honvágya volt. Pár nap után, amikor még nem értette a nyelvet és senki nem tudta rendesen mondani a nevét egy esti sétánál (sötét, esős, hideg októberi séta) azt vettem észre, hogy megy, mint egy eszelős, és nem tudom visszafordítani. Egy óra gyors tempójú séta/futás után adta fel. Szerintem vissza akart menni Pestre. Ott vált világossá, hogy a névcsere és a nyelv mennyire fontos szerepet fog játszani – idézte fel a történteket.

Szerencsére Csibi pár hét alatt megszokta és elfogadta a helyzetet.

Ahol most lakunk, több a zöld terület, a folyó mellett isteni rókaszagot lehet találni, és több időm van sétálni vele, mint itthon volt. A kezdeti nehézségek után Csibinek sikerült beilleszkednie az új környezetben, és idős napjait boldog, kiegyensúlyozott kutyaként élheti – zárta történetüket Vera.