A szánhúzókért, felelősséggel - bemutatkozik az Összefogás A Szánhúzókért Alapítvány

Ahol nemcsak szívvel-lélekkel dolgoznak a kutyákért, hanem a szánhúzók örökbefogadásának hatalmas felelősségével is tisztában vannak - az Összefogás A Szánhúzókért Alapítvány munkája tényleg példaértékű, velük készült legfrissebb interjúnk.

Hallottál már az Összefogás A Szánhúzókért Alapítványról? Ha odáig vagy a szánhúzó kutyákért, akkor szinte biztosan. De ha még nem, gyorsan összefoglalnánk nektek, hogy kik is ők, mit csinálnak pontosan, hogyan gazdisodik náluk egy-egy kutya, és mit tehetsz Te vagy mi annak érdekében, hogy segíts, akkor is, ha most az életkörülményeid miatt nem vihetsz haza egy szánhúzót. A kérdéseinkre Dr. Danai Valéria, a kuratórium elnöke válaszolt. 

Az Összefogás A Szánhúzókért alapítvány 2008 óta működik. Tenyésztők alapították, hogy segítsék azokat a szánhúzókat, akik szaporítóknál születtek, és szörnyű körülmények között élnek az utcán, ebtelepeken, vagy akár felelőtlen gazdáknál. Jelenleg már közhasznú alapítványként működnek, adományokból és adó 1%-okból tudnak gondoskodni a rászoruló szánhúzó kutyákról.

Az Összefogás A Szánhúzókért Alapítványnál mindent megtesznek, hogy a hozzájuk kerülő kutyusoknak felelős gazdit találjanak. Ő itt Peru, az egyik legrégebbi kis "védencük", aki évek óta vár új szerető családjáraForrás: Összefogás A Szánhúzókért Alapítvány

Hogy néz ki egy átlagos napotok, milyen feladatok várnak rátok?

Munka és család mellett önkéntesként végezzük az alapítványi munkát. Nagyon sok szervezést igényel egy-egy mentés levezénylése, ha erre van éppen szükség, azonnal félreteszünk minden mást, és igyekszünk azonnal megoldást keresni a bajban lévő kutya számára. A hozzánk érkező kutyáink először az állatorvoshoz kerülnek, ha ott minden rendben van, akkor utazhatnak a panzióba, ahol addig tartózkodnak, amíg nem találunk otthont a számukra. A vidámabb feladatot az örökbeadások körüli tennivalók jelentik. A jelentkezőket ellenőrizzük, megismerjük a körülményeiket. A kutya számára biztonságos környezet kell, hiszen a szánhúzók szöknek, vadásznak, családtagnak képzelik magukat (és persze normál körülmények között azok is ;)), kedvenc játékuk az ásás, rágcsálás. Szóval sokszor nekünk kell jobban tudni, hogy alkalmas-e valaki örökbefogadónak, mint saját maga, különösen, ha még sosem volt ilyen kutyája. Napi szinten válaszolunk a levelekre, üzenetekre, amelyekben segítséget, tanácsot kérnek, vagy jó esetben az örökbefogadás körüli ügyekről érdeklődnek. A gondozásunkban lévő kutyák, mint írtuk korábban, panziókban laknak, így folyamatosan kapcsolatot tartunk a panziók vezetőivel, szervezzük az örökbefogadó jelöltek látogatásait, illetve pl. az állatorvost, ha szüksége van rá valakinek. Igyekszünk rendezvényeken, különösen kutyás sportrendezvényeken megjelenni, népszerűsíteni az alapítványt, támogatókat, segítőket találni.

Mi a legszebb, illetve legnehezebb része a munkátoknak?

A legszebb, amikor egy igazán nehéz körülmények közül mentett, vagy egy fogyatékkal élő kutya boldogan távozik tőlünk valami szuper gazdihoz. A legnehezebb természetesen, amikor nem tudunk odaérni valakihez, hiába vár/várt minket, mégsem tudunk/tudtunk neki segíteni. Vagy ha oda is érünk, de már túl későn, és hiába az állatorvos, sokszor ember feletti küzdelme, mégsem tudjuk megmenteni már az életét. És persze olyan is van, ami szintén nagyon szomorú, ha egy idős kutya nálunk alszik el. Az idős kutyák különösen megérdemelnék, hogy egy igazi otthonban töltsék utolsó éveiket, de sajnos az emberek nagyon kis része fogad örökbe idős kutyát.

Mennyi időt tölt nálatok egy kutya? És hogy kell elképzelni a folyamatot, míg gazdihoz kerül?

Vannak kutyák, akiknek sikerül néhány hét alatt gazdit találniuk, ők általában fiatalok, vagy valamiért kitűnnek a többiek közül. A többségük azonban hónapokig, sőt vannak, akik már 2-3 éve várják az álomgazdit. A gazdának jelentkezők egy kérdőívet töltenek ki, amiből mi nagyon sok információt kapunk a körüményeikről, életmódjukról. Ellenőrizzük a kerítésüket, és hogy minden tekintetben felkészültek-e a felelős kutyatartásra. Ha igen, akkor legalább egy, de természetesen több találkozó is szükséges lehet ahhoz, hogy biztosan tudja a gazda is, és mi is, hogy minden rendben lesz. Ekkor szerződéssel költözhet a kiválasztott kutyus új otthonába.

Toncsi szemei hihetetlen szépek, testalkata sportos, lelke pedig egy igazi szánhúzó kutyáé. Ő is régóta gazdit keresForrás: Összefogás A Szánhúzókért Alapítvány

Milyen feltétellel és adminisztrációval történik nálatok az örökbeadás? Milyen feltételeknek kell a leendő gazdinak eleget tennie?

Kizárólag ivartalanított kutyákat adunk örökbe, akik oltottak, chippeltek, szűrtek szív- és bőrféregre, illetve egyéb fertőző betegségekre. A szerződésben mindig két hónap próbaidő van kikötve, hiszen a gazdáknak és nekünk is fontos, hogy ha mégsem sikeres a beilleszkedés, legyen visszaút. Fontos tudni azt is, hogy mi minden kutyánkat próbálunk élete végéig követni, van egy internetes csoportunk is, ahol minden gazdi jelen van, ahol fényképeket, történeteket, kérdéseket tudnak megosztani egymással, illetve velünk is. Ha valaki bajba kerülne, mindenképpen fordulhat hozzánk segítségért. A gazdáknak nagyon fontos, hogy felelősséggel, a szerződésünkben szereplő szabályok szerint tartsák a kutyáikat. Csak olyan jelentkezők kapnak kutyát, akik nem csak az „ingyen kutya" lehetősége miatt szeretnének tőlünk örökbefogadni. Fontos, hogy tisztában legyenek a fajta jellemzőivel, szükségleteivel, és mi pedig biztosak legyünk abban, hogy eszerint fogják tartani a befogadott kutyát.

Mit jelent a szánhúzó kutya kifejezés? Északi munkakutya fajta. Hatalmas energiával és bundával rendelkező, barátságos, kedves jellemmel bíró kutyák, a farkashoz hasonló, különlegesen elegáns megjelenéssel. Falkában szeretnek élni, a mai világban családja körében érzik igazán jól magukat. Unalmukban könnyen rongálni kezdenek, lenyűgözi őket a vadászat lehetősége, és vonyítanak, mint vadon élő farkas társaik.

Apollo egy gyönyörű, kedves szánhúzó kutya, ő is gazdira várForrás: Összefogás A Szánhúzókért Alapítvány

Állatot befogadni mindenképp felelős döntés kell, hogy legyen. Szerintetek az örökbefogadás kíván nagyobb felelősséget, vagy egy fajtatiszta kutya megvásárlása?

Mindkét döntés hatalmas felelősség. Tenyésztőtől vásárolni drágább, ugyanakkor könnyebbséget jelent, hiszen egy szocializált, egészséges szülőktől született, egészséges kiskutyát fogunk hazavinni. Ezzel szemben az örökbefogadásnál lehet, hogy a kiválasztott kutyus félős, bizalmatlan, esetleg már csalódott az emberben. Ugyanakkor megúszhatjuk a szánhúzóknál igencsak nem egyszerű kölyökkort, ha felnőtt kutyát fogadunk örökbe, amivel azt hiszem egyetért az, aki már látott igazán eleven husky kölyköt elemében munkálkodni ;). Az örökbefogadás ugyanakkor segítség is annak a kutyusnak, aki végre otthonra talál, és ha a magunk, mármint az örökbefogadó szemszögéből nézzük, nekünk is jó érzés, hogy segítünk egy rászoruló kutyán.

Mennyire követitek a befogadott állatok életét? Szoktak például képeket küldeni nektek a befogadó gazdik az első időszak után?

Igyekszünk mindenkiről tudni a későbbiek során is. Nagyon sok egészséges kutyával sportolnak a gazdik, és sokszor egy-egy sportrendezvényen látjuk őket viszont, amint már a gazdi kerékpárja előtt loholnak nagy boldogan. És nagyon sok boldog fotó is érkezik nyaralásokról, kirándulásokról, ahogy ugrálnak a hóban, vagy éppen szundikálnak az új plüssükkel a kanapén. Nagyon jó így viszontlátni őket!

Nico is reméli, hogy hamarosan egy szerető családhoz kerülForrás: Összefogás A Szánhúzókért Alapítvány

Nem nehéz neked, hogy minden állatot csak ideiglenesen szerethetsz meg, hiszen bármikor örökbe fogadhatják?

Érdekes kérdés. Persze, hogy nehéz! Eleinte tele vagyunk kétségekkel, hogy tényleg jó helye lesz-e, biztos úgy fogják-e szeretni, ahogy megérdemli, stb. Én személyesen a legtöbbet a beteg kutyákkal találkozom, akik kórházi kezelésre szorulnak. Rendszeresen látogatom olyankor őket, főzök nekik, sétáltatom őket, és igen, mindenkinél megfordul a fejemben, hogy meg kéne tartani... Ugyanakkor tudom, hogy nem én vagyok nekik az álomgazdi, mert nekem itt van az alapítvány összes kutyája, akik miatt a saját kutyáimra is kevesebb időm jut, mint szeretném.

Hogyan tudnak nektek segíteni, akik valamilyen okból nem tudnak hazavinni egy szánhúzót?

Létezik a virtuális befogadás intézménye, ahol anyagilag lehet támogatni a kiválasztott kutyust minden hónapban. Így egy kicsit a gazdája lehet a támogatója, és egyúttal hatalmas segítség is a számára, amíg nem talál valódi otthonra.

Van esetleg olyan kedvencetek, akinek régóta kerestek gazdit, de még nem sikerült találni?

Toncsi, Apolló, Peru és Nico például már 4 éve vannak nálunk. Pedig gyönyörűek, kedvesek, igazi szánhúzó lelkülettel. Érthetetlen, hogy nem talál rájuk a boldogság.

Mi, a Petplace csapata nevében őszintén reméljük, hogy interjúnk után rájuk találhat az ideális gazdijelölt. Nagyon drukkolunk nekik, és persze minden gazdikeresőnek!