Bemutatkozik Didier és Aga, a napimádó olasz vizsla

Az amerikaiakhoz hasonlóan, a franciák is imádják házi kedvenceiket. Az első 10 ország között szerepel, ahol a legtöbb kedvtelésből tartott kutyát és macskát tartják. Az országban közel 14 millió macskát, 7,5 millió kutyát és ami meglepő, 33 millió halat tartanak a gondos gazdik. Az üzletek és szolgáltatók 90%-a kutyabarát, a kutyás közösségek "klubok" összetartók, a kutyát sétáltató emberek lazán szóba elegyednek egymással. Erről a kutyás "csodavilágról" kérdeztünk Didiert, aki Budapest-Párizs-Provence között ingázik imádnivaló olasz vizslájával, Agával.

Hogyan, és mikor került hozzád Aga?

Aga 2013-ban került hozzám, egy magyar tenyészetből vásároltam. Megkaptam a hivatalos papírokat arról, hogy fajtiszta, illetve dokumentációt a felmenőiről. Nekem nem kellett semmit aláírnom, ellentétben a francia kennelektől, ahol a leendő gazdiktól felelősségvállalási nyilatkozatot kérnek, sőt tervben van a „gazdi-jogsi" kötelezővé tétele is.

Aga élete első éveit Magyarországon töltötte, jelenleg viszont Provence-ban tengeti mindennapjaitForrás: Didier és Aga
Bor, mámor, Provence - Aga életével sokan cserélnénkForrás: --Didier és Aga

Milyen fajta kutya Aga, és miért pont ezt a fajtát választottad?

Aga egy olasz vizsla. Amikor előszőr megláttam, rögtön beleszerettem a vicces pofijába, a hosszú füleibe és a meghatóan szomorú szemeibe. Igazság szerint egy régi kutyámra emlékeztetett. Ez a fajta nagyon kedves a gyerekekkel, ezért bátran ajánlom családosoknak is, de mivel eredendően vadászkutya, vadászok mellé is kiváló társ lehet. Legalábbis papíron. Aga ugyanis rendkívül fél a vadászoktól. Provence-ban nemrég kezdődött a vadász szezon és a reggeli sétáknál sokszor remegve fut haza a lövések hangjától. Szépsége mellett rendkívül intelligens, társaságkedvelő.

Didier és hűséges társa, AgaForrás: --Didier és Aga
Aga imádja a társaságot, új emberekkel is rögtön megtalálja a közös hangotForrás: --Didier és Aga

Mi a legkedvesebb közös emléketek?

Amikor először vittem el a tengerhez. Nagyon boldog volt, önfeledten szaladgált a parton, becsobbant a vízbe és örömében még a sós vizet is inni kezdte. 

Mit javasolsz azoknak, akik fajtatiszta kutya, jelen esetben olasz vizsla vásárlásán gondolkodnak?

Az olasz vizsla, nagyon jó és hűséges társ, viszont nagy mozgásigénye van, és eléggé hullik a szőre. Problémás lehet a hosszú fülei miatt, ami sokszor begyullad. Ahogy korábban írtam, elsősorban családoknak ajánlanám, de megfelelő képzéssel kiváló vadászkutya is lehet belőle. Az olasz vizslák kicsit érzékenyebbek, mint más kutyafajták. A szigorú fegyelmezés érzelmileg megérinti őket, illetve a gazdihoz való szoros kötődés miatt, fontos hogy a gazdi kiegyensúlyozott legyen.

Milyen egy kutyatartó élete Franciaországban? Úgy hallottuk, hogy nagyon összetartók a kutyás közösségek és rengeteg a kutyabarát hely.

Igen, valóban nagyon összetartóak a kutyások. Pesten is és Párizsban is megvoltak Aga törzshelyei ahova minden nap járt (parkok, kutyafuttatók) találkozni a barátaival. Párizsban ezeket „kutyaklubnak" hívják. Soha nem okozott gondot Agával étterembe menni vagy beülni egy kávéra, a vendéglátó helyek 90%-a kutyabarát. Egyedül az élelmiszerüzletekbe, pékségekbe nem engedik be őket. Aga sokszor még dolgozni is elkísért, ahol az íróasztalom alatt szunyókálta végig a napot. Franciaországban továbbá, nagyon népszerűek a kutyapanziók és kutyasétáltató szolgáltatások, ami hatalmas segítséget jelentett, amikor utaznom kellett. Jelenleg Provence-ban élünk, ahol csak macskákkal, rókákkal és egyéb erdei állatokkal találkozik Aga, mert a közelben nincsenek kutyások.

Egy nyugodt és jól nevelt kutyával nem problémás az utazás semForrás: --Didier és Aga

Fun facts:

Legviccesebb hívószava, beceneve: nincs beceneve, de a hivatalos neve nagyon méltóságteljes: Aga Venator D'Ursud.
Kedvenc időtöltése: evés-alvás és sétálás a provencei erdőkben. Emellett szeret napozni.
Különleges képessége: különleges szimat, távirányító kezelése és halottnak tettetés a "bang bang" jelzésre.

Délelőtti matiné Aga módraForrás: --Didier és Aga

A legnagyobb „galiba" amit valaha kevert: Aga kiskora óta jólnevelt, nagy galibát sose okozott, csak a szokásos rágcsálás okozott némi kellemetlenséget kiskorában (cipők, bútorok).