Bemutatkozik a Medina-Bérci standard szálkásszőrű tacskó kennel

A tacskók rendkívül sokoldalú, minden tekintetben elismerést érdemlő kutyák. A legtöbben társasági ebnek gondolják, valójában azonban vérbeli és értékes vadászkutya. A benne rejlő lehetőségek legmegfelelőbb kihasználása miatt, nagyon fontos, hogy a számukra legmegfelelőbb környezetbe kerüljenek és napi szintű képzésük, foglalkoztatásuk biztosított legyen. Schilli Péter, a Medina-Bérci standard szálkásszőrű tacskó kennel vezetője, készséggel oszt meg veletek minden hasznos információt a tenyészetéről, a fajtáról és a vásárlás menetéről.

Kedves Péter, kérlek, mutasd be a tenyészetet, pontosan mióta és mivel foglalkozol?

Schilli Péter vagyok a Medina-Bérci Kennel tulajdonosa. 10 éve január elsején vettem az első szálkásszőrű tacskómat és azóta ennek a fajtának vagyok elkötelezett híve. Gyerekkorom óta érdekelt az állatvilág és a természet, idővel a felsőfokú tanulmányok középpontjába a mezőgazdaság, azon belül is az állattenyésztés és a vadgazdálkodás került.

"10 éve január elsején vettem az első szálkásszőrű tacskómat és azóta ennek a fajtának vagyok elkötelezett híve"Forrás: --Medina-Bérci Kennel

A tacskó, mint fajta először egy barátom kutyáján keresztül csöppent az életembe és a korai vadászataink meghatározó vadászkutyája lett. Ennek a szukának -Pocoknak- az első almából került ki életem első vadásztacskó kanja, majd a sors úgy hozta, hogy 1 éves korára egy alomtestvére is hozzám került. Ezután többféle fajta kutyával egy falkában szocializálódtak és jártunk az első közös téli vaddisznóhajtásainkra.

Mikor és miért fogtál bele a tenyésztésbe?

2014-re érett meg a gondolat, hogy a már jól dolgozó kanok mellé egy saját szuka is gazdagítsa a hétköznapjaimat.

Schilli Péter egyik munka-champion kutyájávalForrás: --Medina-Bérci Kennel

Ekkora a kanok már nagyon szépen szerepeltek hazai munkavizsgákon és a 2014 és 2015-ös eredményei alapján Batyú kutyám kiérdemelte a Hungária Munkachampion címet.

A kis szukát egy gyöngyösi kennelből választottam, ahol munka és kiállítás terén is szuperül vizsgáztak az ott élő tacskók. A kiskutya gyorsan és könnyen tanult a kanok mellett, ráadásul mindig a gazdi kívánságát leste, könnyű volt vele dolgozni és élni. Így „Nyuszi" már 4 évesen elérte a korábban említett kiállításon és munkavizsgákon elért eredményekért járó, kitüntető címet.

Majdnem 2 éves korában született az első alom. Egy májusi délután 8 homogén, meseszép kiskutya látta meg a napvilágot.

Azóta a 2. alom egyik szukája (Medina Bérci Berkenye, Parázs) is elérte a munkachampion címet, ráadásul 3 éves korára, ami kitűnő teljesítmény. Ő jelenleg gyesen van, ugyanis a D-alom 9 darab, lassan egy hónapos csöppségeiről gondoskodik odaadó szeretettel.

Medina Bérci Berkenye, Parázs - jelenleg 9 darab, lassan egy hónapos csöppségeiről gondoskodik odaadó szeretettelForrás: --Medina-Bérci Kennel

Mit érdemes tudni a fajtáról?

Maga a fajta nagyon széleskörűen használható vadászatra, emellett praktikus a méretéből adódóan, hiszen elfér egy hátizsákban is. Ugyanakkor pont a mérete és testalkata az, ami egyes szituációkban erősen korlátozza a munkában (pl.: 20 centi frissen hullott hó).

Kutyáimnál mindig elsődleges szerepet játszott a munka. Ezen belül a vaddisznóhajtás, kotorékozás és ezek mesterséges körülmények között megtartott munkavizsgái. 2019-ben magam is nemzetközi (FCI) tacskós és terrieres munkavizsga-bírói tanfolyamot végeztem. Azóta több hazai rendezvényen rendszeresen bírálok. A vadászati munka mellett fontos volt számomra a kutyák külleme is. Nem lehet elég az, hogy jól dolgozik egy kutya, szükséges az is, hogy a fajtaleírásnak küllemben minél inkább megfeleljen és kiállításokon a lehető legjobb eredményekkel megállja a helyét.

Kinek ajánlanád a szálkásszőrű tacskót?

Maga a fajta nem való mindenkinek. Nem szabad elfelejtenünk, hogy ezek a kutyák ízig-vérig vadászkutyák és bár alap esetben a fél napot képesek átaludni, azért a másik felében különböző foglalkozást igényelnek.

A tacskó, ha unatkozik, akkor rombol: szétrág bútort, lábbelit, felássa a kertet vagy terítékre hozza a szomszéd tyúkjait. Hatványozottan igaz a tacskóra, hogy a belefektetett energiát sokszorosan meghálálja.

A napi foglalkozás elengedhetetlen a számukra, legyen az egy közös séta, szimatolós vagy engedelmességi feladat, egy kiadós labdázás, kötélhúzás, nyáron egy kis úszás vagy a megfelelő körülmények és engedélyek mellett végzett vadászatra felkészítő feladatok.

Bárány Margó kutyatréner eligazítást tart a falkánakForrás: --Medina-Bérci Kennel

A tacskók roppant ragaszkodó természetűek, tudnak féltékenyek lenni, sőt néha még picit bosszúállóak is. Szeretik a kényelmet, a puha párnát, a cserépkályha melegét, máskor pedig egy mocsárban gázoló, megállíthatatlan törpetornádóként söpörnek végig az erdőn, felkutatva vaddisznót és szarvasokat. Elsősorban vadászoknak, aktív életmódot élőknek javaslom a fajtát.

Gyerekekkel, kutyákkal jól kijönnek, más állatokhoz pici kortól történő szoktatással is kérdéses az eredmény, de nem lehetetlen.

Milyen feltételekkel adod el őket, mennyire nézed azt, hogy "kihez" kerülnek?

Tenyésztőként fontosnak tartom, hogy nyomon követhető legyen az alom sorsa. Személy szerint nem zárkózom el attól, hogy hobby célra, házi kedvencnek vásároljanak nálam született kiskutyát, amennyiben érzem, hogy abban a közegben is teljes és boldog kutyaéletet élhet. Viszont szívemnek kedves, ha egy vadásztárshoz kerül egy kutya, megcsillantva olyan vadászati képességeket, amiket ezek a csöpp hurkatestű ebek rejtenek. Külön öröm, ha munka és kiállítási eredmények alapján egy-egy szukát tenyésztésbe is vesznek és ezzel hasonló örömöt szereznek a leendő gazdiknak, mint amiket napról-napra átél egy a fajta iránt rajongó tenyésztő.

"Tenyésztőként fontosnak tartom, hogy nyomon követhető legyen az alom sorsa"Forrás: --Medina-Bérci Kennel

Mikor van szezonja a vásárlásnak, mikor születnek, mennyit kell várni a választott kiskutyára?

A kennelemben nem magától értetődő, hogy van kiskutya. Ennek nincs igazán szezonja. Van, aki több mint egy évet is vár, mire kiskutyát kap.

A minőséget pedig meg kell fizetni, amiért jótállás jár, ellentétben egy „piacos" rögtönzött vásárlásból származó, olcsó (?), hiányosan oltott, ismeretlen származású kölyök esetén.

Egy kiskutya árát nagymértékben befolyásolja a felmenők munka és kiállítási eredményei, külföldi fedeztetés esetén annak plusz költségei, így fix árképzés nincs. Manapság évente vagy kétévente cseréljük a telefonjainkat, amik akár több százezer forintba kerülnek. Ezzel szemben egy kutya esetén 15 évvel számolhatunk, amit ha 200 ezer forintért veszünk, akkor az kevesebb, mint napi 40 forint... És cserébe hatalmas kincset, szeretetet és odaadást kapunk tőlük, szerencsés esetben mérhetetlen büszkeséggel töltenek el minket az elért eredményeik alapján.

Egy kiskutya árát nagymértékben befolyásolja a felmenők munka és kiállítási eredményei, külföldi fedeztetés esetén annak plusz költségei, így fix árképzés nincs.Forrás: Medina-Bérci Kennel

Ha valaki többet szeretne tudni erről a csodás fajtáról, hol léphet kapcsolatba veled?

Kennelünk megtalálható a Facebook-on, Medina Bérci kennel néven.