Árthat a gyereknek ha kisállattal alszik?

A gyerekek többsége idővel biztosan szülei elé áll azzal a kéréssel, hogy ő bizony kisállatot szeretne. Számos családban engednek is a gyermek akaratának, és szinte azonnal családtagként kezelik az újdonsült kutyát vagy macskát.

A gyerekek aztán előszeretettel simogatják a kedvenceket, és mivel imádják az állatok közelségét, legszívesebben az ágyukba is beengednék őket. Pajtásuk szuszogása, puha szőre, közelsége kifejezetten megnyugtató lehet számukra, csakhogy az együtt alvásnak is megvannak a maga előnyei, illetve hátrányai.

Árthat a gyereknek ha kisállattal alszik?

Ahogy bevezetőnkben említettük, ez a téma borzasztóan megosztott, hiszen szinte mindenkinek megvan a véleménye arról, hogy az ágyba valók-e a kisállatok avagy sem. Ennek eldöntése a szülők felelőssége, mérlegeléskor azonban érdemes több szempontot is figyelembe venni, hiszen hiába tűnik idillinek az elképzelés, lehet, hogy a valóság meg sem közelíti majd azt.

Mindenkinek megvan a véleménye arról, hogy az ágyba valók-e a kisállatok avagy semForrás: 123rf.com

Egyrészt figyelembe kell venni, hogy ha gyerek forgolódik álmában, és emiatt megrúgja a család kedvencét, akkor akár komoly sérülést is okozhat neki. Ugyanez igaz fordítva is, az állatok is felébredhetnek, forgolódhatnak, a helyhiány pedig mindannyiuk számára kényelmetlen lehet, plusz a minőségi alvást is megakadályozhatja.

Bár a benti kutyusok tisztán tartására általában jobban odafigyelnek a szülők, még így is előfordulhat, hogy a kinti sétától szennyeződésekkel teli lesz a tappancsuk és a bundájuk, ahogy a kihulló szőr és a leváló hámsejtek is az ágyneműben landolhatnak.

A cicák ugyan gondoskodnak saját tisztogatásukról, de még így is előfordulhat, hogy ürülékmaradvány kerül a macskaalomból a bundájára vagy a tappancsára, ami rögtön az ágyneműre ragadhat.

A szobatisztaság nem egyenlő a kórokozómentességgel

Legyenek bármennyire tiszták, a kiskedvencek is hordozhatnak valamilyen baktériumot, bolhát vagy fertőzést, ami allergiás reakciót válthat ki a gyermekből, így ezt a tényezőt sem szabad elbagatelizálni.

Csecsemőkorban eleve nem célszerű együtt aludni a házi kedvenccel, mivel növelheti a bölcsőhalál kockázatát, hiszen az állat éjszaka véletlenül ráfeküdhet a picire, aki nem kap levegőt, és megfulladhat, három hónapos korukig pedig a fertőzésekre, betegségekre is érzékenyebbek az immunrendszer fejletlensége miatt.

Mikor érett meg arra a gyerek, hogy együtt aludjon a házi kedvenccel?

Amennyiben a szülőknek nincs kifogásuk az együtt alvás ellen, a szakemberek azt javasolják, hogy csak akkor engedélyezzék azt, ha a gyermek elég idős ahhoz, hogy felelősségteljes, körültekintő állattartóként viselkedjen. Ezt jellemzően iskoláskorukban tanulják meg. (De természetesen már a kezdetek kezdetétől az állatok tiszteletére és szeretetére kell(ene) őket tanítani.)

A szülőnek meg kell bizonyosodnia arról, hogy gyermekük megfelelően gondját viseli az állatnakForrás: 123rf.com

Dr. Carol Osborne állatorvos szerint a szülőnek meg kell bizonyosodnia arról, hogy gyermekük megfelelően gondját viseli az állatnak, vagyis eteti, itatja, adott esetben sétáltatja. (Ez az életkor függvénye.)

Hozzáteszi: a hat évnél fiatalabb gyermekek még nem elég érettek ahhoz, hogy a házi kedvenccel aludjanak. Az állat farkának a meghuzogatása, a durva játék, a huncutság vagy a szükségleteinek a figyelmen kívül hagyása mind félelmet kelthet az állatban, így már ezért sem szerencsés kettejüket egy éjszakára összeereszteni, nehogy a kutyus vagy a cica váratlanul odakapjon, és ezzel megsebesítse a gyermeket.