Kiskutya csatlakozik a falkánkhoz - Mira érkezése

Nagyon szerettem volna egy fajtabeli társat Murphynek, s ebben az évben sikerült egy kislány whippettel gazdagítanunk az életünket - most elmesélem nektek Mira hazahozatalát. 

Mira közel 12 hetes volt, amikor hazahoztuk. Mivel az út két óra irányonként, és a fővárost lehetetlen volt kikerülni, a pénteki csúcsforgalom előtt, csütörtök este keltünk útra. Érkezésünkkor egy alomnyi elképesztően cuki kiskutya száguldott ki elénk, köztük az én kis Mirám is, akit már májusban kiválasztottam és lefoglaltam a tenyésztőnél. Beszélgettünk a kiskutyákról, személyiségükről, küllemükről. Aztán jöttek a „piszkos anyagiak" és az ellenőrizendők.

Margó és Mira autóbanForrás: Bárány Margó

Lássuk, miket érdemes ellenőrizni, mielőtt hazavinnéd a kiskutyádat a tenyésztőtől

  • Elolvastam a tenyésztő által előre elkészíttetett és kitöltött szerződést – melyet jogásszal íratott meg - az adás-vételt illetően. Ebben szerepelnek az eladó és a vevő, valamint a kiskutya adatai és minden olyan feltétel, amit a tenyésztő írásba szeretett volna foglalni.
  • Ellenőriztem a kiskutya chip számát egy leolvasó segítségével, mely szerepel a szerződésben is.
  • Megkaptam az útlevelét, ellenőriztem a benne szereplő adatokat, oltásokat és a saját adataimat is, mint tulajdonos. Igen, előre egyeztetve eleve útlevélbe vezették fel a kicsi első oltásait.
  • A kiskutya egészségi állapotát is próbáltam megnézni. Megsimogattam és finoman megtapogattam a testét, nem reagál-e valamire hirtelen, vagy nem fáj-e valamije. A szőrét növekedési iránnyal ellentétesen is „visszapörgettem", így ki lehet szúrni, hogy bolhás-e a kicsi.
  • Megnéztem a fogacskáit, hogy megfelelően záródnak-e. (A kutyák fogainak állása egy kiállítási vagy tenyésztésre szánt kutyánál fontos!)
  • Belenéztem a fülkagylóiba, hogy tiszták-e, beleszagoltam, nem büdös-e. Ha piszkos és szaga is van, akkor fülgyulladásra lehet gyanakodni.

Természetesen pontosan tudtam, hogy a mi esetünkben minden tökéletesen rendben van, ezeket azok számára írtam le, akik kevésbé tapasztaltak.

Ezután aláírtam a szerződést, és rendeztük a vételár fennmaradó részét. A kölyök kiválasztásakor egy ún. foglaló összeget tettem le, ezzel biztosítottam be a vételi szándékomat. Természetesen erről is készült akkor papír. Fontos, hogy SOHA ne fizess előreSENKINEK dokumentáció nélkül!

A tenyésztő ezek után kb. egy hétre elegendő kölyök tápot is adott, majd hazaindultunk.

A hazaérkezés és az első este a kiskutyával

Este 22:30 perckor érkeztünk haza. Kiszálltunk a kocsiból és pár percet mászkáltunk a ház előtt fel-le. A kölyök elvégezte a kis dolgát, majd behoztam a házba.

Első este csak Murphynek és az egyik tacskónak mutattuk be, hogy ne érje egyszerre túl sok inger, és felfedezte a ház azon részeit, ahova szabad bejárása van. Miután kissé megnyugodott, adtam neki vacsorát és megitattam.

Nem sokkal később ismét kivittem, hogy könnyíthessen magán. A hosszú út és a sok izgalom kellően kifárasztotta, betettem a szobakennelbe, megsimogattam és hagytam aludni. Nem tagadom, volt egy kis nyüszítés, de mivel süket fülekre talált, kb 5 perc múlva abba is hagyta és elpilledt.

Mindenki nyugovóra tért és ment a szunya egészen kb 4:30-ig, amikor is halk nyüszítésre ébredtem. Pattantam, magamra kaptam az előző este kikészített ruhámat, és kimentünk. Pár lépés után Mira szépen elvégezte a dolgát, kicsit és nagyot egyaránt. A kora hajnali időpont miatt még visszafeküdtünk, majd reggel 7-8 között ismét levegőztünk.

Ekkor mutattuk be a kicsit a falkának, szám szerint 4 szálkás szőrű tacskónak és egy border collie keveréknek. A falka nagyon kedvesen és érdeklődve fogadta az új tagot, agressziónak vagy támadásnak semmi jele sem volt. Gyors szaglászás után mindenki ment a maga dolgára. Pár nappal később már önfeledten játszottak és kergetőztek az udvaron.

Bárány Margó a whippet tenyésztőnélForrás: Bárány Margó

Mit egyen a kiskutya?

Az első 1-2 hétben nagyon fontos a táplálás, főleg, ha hosszútávon más tápot fogsz neki adni, mint amit a tenyésztőnél kapott.

Nálunk a falka egy jól bevált márkájú tápot eszik, így Mirát is ezen márka puppy tápjára szoktattam át.
A tenyésztőtől kapott eledelt és a másikat először 70-30% arányban kevertem össze, 1 nappal később 65-35 % arányban és így tovább, minden nap egyre kevesebbet kapott a régiből és többet az újból. Így a gyomra fokozatosan szokta meg az új ételt és semmi gond nem adódott.

Az etetés mindig nyugodt körülmények között, ugyanazon a helyen és időben történjen.

A következő cikkemben a szobatisztaságról és a napirend kialakításáról fogok írni, ami nagyon fontos lesz a jövőre nézve, majd ezt követően ellátogatunk az állatorvosunkhoz is egy kontrollra.