Első napok otthon a kiskutyáddal - ezekre figyelj a hazaérkezés után

Hazahozod a kiskutyád, de ez nem a happy end, hanem egy csodálatos kaland, egy közös utazás kezdete. Lássuk, mi történik otthon, az első napokon a kiskutyával!

A kiskutyád érkezésére te is biztosan alaposan felkészültél: mindent (is) megvettél, amire szükség lehet, és elpakoltad azokat a holmikat, amik veszélyt jelenthetnek egy kíváncsi kölyökre nézve. Aztán úgy peregnek az események, akár egy mozifilm: a tenyésztővel megbeszélt időpontban elmész a kiskutyádért, első találkozás, első simi, a maradék papírmunka, fizetés, búcsú a szülői háztól, autóba ültök, indultok, utaztok... és végre hazaérkeztek. Ezzel elindul az igazi, boldogságos felfordulás az életedben.

Lássuk mi történik az első napon. Be kell vezetned új otthonába, meg kell ismertetned a kerttel – ha van, ill. a lakás vagy a ház azon tereivel, ahova szabad bejárása lesz.

A kiskutyának az új otthonában töltött első napokban meg kell ismernie többek közt azokat a tereket, ahová szabad bejárása leszForrás: 123rf.com

Első nap a kiskutyáddal, ha kertes házad van

 • Ha legalább három, de inkább négy oltása megvan, és elmúlt 3 hónapos, ne vidd fel azonnal. Picit sétálj vele a társasház körül, szaglásszon, ismerkedjen a területtel, és várd meg hogy elvégezze a dolgát.
 • Ha még nincs meg a kellő immunrendszere, ne tedd le sehova, vidd fel magaddal, véletlenül se kapjon el semmilyen fertőzést.
 • A fentiek fényében időjárástól és napszaktól függően tölts el vele kint 10-30 percet, majd vidd fel a lakásba.

Első napok a kiskutyáddal, ha lakásban laksz

 • Ne vidd fel azonnal. Picit sétálj vele a társasház körül, szaglásszon, ismerkedjen a területtel és várd meg hogy elvégezze a dolgát.
 • Időjárástól és napszaktól függően tölts el vele kint 10-30 percet, majd vidd fel a lakásba.

Belépés a házba/lakásba:

 • Amikor bementek, törölgesd meg a lábait. Jó ha ezt mihamarabb megszokja, így könnyebb dolgod lesz a jövőben séta után a tappancsok tisztításával.
 • Engedd, hogy a saját tempójában bemenjen és érdeklődve szétnézzen. Mutasd meg neki a fekhelyét, és adj neki friss vizet.
 • Ha nem szeretnéd, hogy minden szobába vagy helyiségbe bemászkáljon, akkor azt az első pillanattól fogva tiltani kell. Neked kell határt szabnod, mert a kiskutyának fogalma sincs, hova is került.
 • Engedd, hogy a saját tempójában menjen oda a család többi tagjához ismerkedni.
 • Simogasd, beszélj hozzá, szólítsd a nevén. Ez neki most teljesen új és nagyon sok inger éri. Figyelj arra, hogy ne ijessze meg senki, egy-egy kezdeti rossz élmény később is okozhat gondot.
 • Ha úgy látod, hogy oldódik, vegyél elő egy játékot vagy labdát és hívd játszani. Máris indul a közös móka, így minden pozitív élmény lesz neki! Mivel még a kölyök nagyon kicsi, ez a játék ne tartson tovább 10 percnél.
 • Hagyd, hogy megkeresse a helyét, vagy vidd oda te, és ott simogasd, várd meg míg megnyugszik és elpihen. Jó esetben el fog aludni.
 • Figyeld az órát, ha az érkezéstől számítva eltelt 2-3 óra, akkor vidd ki egy rövid egészségügyi sétára (lásd oltások függvénye), vagy mutasd meg neki a kutyapelust, ahová majd végezheti a folyó- és egyéb ügyeit.

A következő cikkemben megosztom Veletek, hogy a második kutyusom érkezését miként fogadta a 7 fős kutyafalkánk, illetve szó lesz a táplálásról is.