Itt kezdődik a felelős kutyatartás - a nulladik lépés

A felelős kutyatartás szerintem nem azzal kezdődik, hogy hazaviszed a kiskutyát, és megpróbálod felelős gazdiként nevelni, hanem sokkal korábban.

Szeptember 18 egy fontos dátum, a felelős kutyatartás napja van. Ebből az alkalmából felidéztem magamban, milyen sok cikket olvastam a témában még kezdő kutyásként, és bizony, ezek az írások milyen sok fontos dologra hívták fel a figyelmemet a felelős kutyatartással kapcsolatban.

Mert bizony, ha kutyát fogadsz örökbe, vagy vásárolsz, akkor felelős vagy érte. Gondoskodnod kell róla – etetni, a bundáját fésülni, szocializálni, állatorvoshoz vinni, stb. –, és ha valamit elkövet a négylábú társad, mondjuk lerombolja a szomszéd néni virágágyásait, akkor bizony, te vagy érte a felelős.

Mérlegelj, hogy tényleg felkészültél-e a kutyatartásra - ne csak a szíveddel, hanem az eszeddel is hozd meg a jó döntéstForrás: 123rf.com

A nulladik lépés

Amikor ezen elméláztam, rögtön beugrott valami más is. Hogy nálam igazából hogy volt. Mert a felelős kutyatartás szerintem nem ott és nem úgy kezdődik, hogy hazavitted a kölyköt, aztán csináld jól, hanem már sokkal korábban. Abban a pillanatban, amikor felelősen döntesz arról, hogy tényleg készen állsz.

Hogy nemcsak minden ízed-porcikád várja ezt a kiskutyát, és nem azért hozod el, mert a gyereknek megígérted a születésnapjára. Hogy te magad, mélyen legbelül teljes szíveddel-lelkeddel igent mondasz rá. És emellett tudod, hogy a tartását, gondozását is tudod vállalni.

A szíved mellett az eszeddel is hozz felelős döntést

A kiválasztott fajta megfelel az életmódodnak, adottak a körülmények, például a nagy udvar, ha mondjuk egy örökmozgó, kinti-benti kutyát szeretnél, és tudod fizetni az állatorvosi számlákat – idősebb kutya esetén erre fokozottan fel kell készülnöd, de bármilyen korú és fajtájú ebnél adódhat váratlan gond és kiadás.

Ha ezeket is átgondoltad, akkor elmondhatod, hogy nemcsak a szíveddel, hanem az eszeddel is a megfelelő döntést hoztad.

És ha minden bizonytalanságodat – mert persze, ezek vannak, mindig is lesznek - átrágtad százszor is, és ezt követően jutottál el oda, hogy akkor is vállalod, ha lesznek nehézségek, nos, akkor tényleg készen állsz!

A kutya-gazdi kapcsolat felelős döntéssel kezdődik, utána sok munkával válik egyre jobbáForrás: 123rf.com

Tudd, hogy igenis lesznek nehézségek, hiszen a felelős kutyatartás nem könnyű dolog. Nem csak arról szól, hogy csodás kirándulásokon és tökéletes szelfiken villogsz a gyönyörű kiskutyáddal. Persze, ez is benne van, de az is, hogy az első napokban sír az anyukája után, vagy az összeszokás sokkal keményebb dió, mint amire számítottál. Nem szokik rá gyorsan a szobatisztaságra, nem szokik le a rágásról, beletrollkodik a vendégségbe és belefal a csokitortádba.

A kutyád beteg lehet, megsérülhet, bánthatja egy másik kutya, amikor egy kicsit te is belebetegszel abba, hogy szenvedni látod őt. De ne hagyd, hogy ezek lelombozzanak. Mindenki bizonytalankodik, sőt, hibázik is, mert senki sem tökéletes.

De inkább csináld tökéletlenül teljes szívvel, mint hogy kihagyd életed nagy kalandját! Mert hidd el, nagy kaland, és szuper élményeket tartogat számodra is!

Ha nem állsz készen

Persze, előfordulhat, hogy amikor átgondolod a dolgokat, igazából arra jössz rá, hogy (még) nem állsz készen a kutyavásárlásra vagy örökbe fogadásra. Kérlek, ne szomorkodj és ne szégyelld! Ez egy nagyon is felelős döntés. Két kis életet könnyítesz meg vele: a sajátodat, és a kutyáét is, akit magadhoz akartál venni.

Ha a kutyás életnek egyelőre olyan akadályai vannak, amiket később úgy látod, hogy fogsz tudni orvosolni, például kertes házba költözéssel, akkor ne mondj le az álmodról! De ha úgy látod, más a probléma, viszont szeretnél rendszeresen kutyákkal foglalkozni, akkor mi azt javasoljuk, vedd fel a kapcsolatot egy neked szimpatikus menhellyel, és amikor időd engedi, önkénteskedj, illetve sétáltass kutyákat. Ezzel rengeteg kis életet tehetsz boldogabbá.