Mit csinálj, ha nincs pénzed törzskönyves kutyára?

Törzskönyves kutyát szeretnél, de nincs rá pénzed? Ne csüggedj, van „megoldás". Lássuk a lehetőségeket!

Az első, és talán legkézenfekvőbb lépés, amit egy fajtatiszta, törzskönyves "álomkutyáért megtehetsz, hogy spórolsz. Én is így tettem. Hónapokig tudatosan tettem félre X összeget a kutyára. Ne csüggedj el! Megéri, mert az érzés, hogy Te ezért „megdolgoztál", mérhetetlen eszmei értéket ad, és ezáltal a kutyádat is sokkal jobban megbecsülöd.

A tenyésztők megértik, hogy nem mindenkinek terem hirtelen a zsebében egy kutya vételára, de ha nem kapkodsz, és azt mondod, neked egy év múlva is ilyen fontos lesz ez a projekt, akkor a tenyésztő is komolyabban vesz, és az örömöd még nagyobb lesz majd, amikor megérkezik hozzád a kiskutyád.

Németjuhász kölyök pózol egy cuki fotó kedvéértForrás: 123rf.com

Hobbi célra eladott kiskutya

Ha nem ragaszkodsz a tökéletes küllemhez, mert nem szeretnél vele semmi különöset csinálni, „csak" szeretni és családtagként kezelni, kereshetsz úgy is, hogy ezt elmondod a tenyésztőnek. Előfordulhat egy-egy alomban, hogy a kicsi színhibásan születik (a fajta standard leírása bizonyos fajtáknál egyes színeket nem fogad el), vagy esetleg a foga nem áll megfelelően, netán megsérült a farkincája születés közben és megtört, vagy egy kan kölyöknek nem szálltak le a heréi stb. Ezek a „hibák" olyan kizáró okok, melyek miatt a szóban forgó kutyust nem lehet kiállításra vinni, vagy tenyésztésbe venni. Ezeket a kölyköket alacsonyabb áron, ún. „hobbi célra", ivartalanítási kötelezettséggel adja el a tenyésztő. Ugyanúgy törzskönyvet kapsz mellé, megkapja az oltásokat és a mikrochipet is, mint az összes többi kölyök. Egyszóval tisztában vagy a kölyök „hibáival", de ettől még fantasztikus társ!

Jófej tenyésztő

Ha a tenyésztő extrán jófej, akkor külön szerződés fejében odaadhatja a kicsit részletfizetésre is, de ezt kevesen merik vállalni. Szerencsére én ismerek olyat, aki így tudott kutyust venni, és nagyon hálás volt a tenyésztőnek.

Felnőtt kutya gazdit keres!

Ritkán, de előfordul, hogy miután a tenyésztők bizonyos idő után kiveszik az állatot a tenyészprogramból, felnőttként keresnek nekik megfelelő gazdit. Ebben az esetben már csak jelképes összeget kérnek a kutyusért, vagy éppen semmit sem, csak annyit, hogy vigyázz rá hátralévő élete folyamán. Egy felnőtt kutya is nagyon jól tud alkalmazkodni, és hozzád tud nőni. És igen, ilyet is ismerek - nagy boldogság volt, amikor a 6 éves szuka szerető családba került.

Fajtamentő szervezet, menhely

Ha a fentiek még mindig járhatatlanok, keresd meg a fajtamentő szervezeteket, menhelyeket. Sokszor visznek be fajtatiszta kutyákat menhelyre különböző okok miatt. Légy résen!

De ami mind az 5 pont esetében rendkívül fontos, az a türelem.

A jóra várni kell, a jó nem jár alanyi jogon! Mindig bizonyosságot nyert az idők folyamán, hogy az, amiért megküzdesz, sokkal értékesebb lesz, mintha csak az öledbe hullik.

A Kis herceg is azért tudta megszelídíteni a rókát, mert időt töltött vele. Mert türelmes volt. Hidd el, megéri! Így lesz igazán szuper a kutyás életed, és életed a kutyáddal!