Kutyakeresés Margó-módra - lássuk, nekem hogy sikerült

Szakértőnk, Margó elmeséli, hogyan lett kutyatulajdonos 400 km-ről, és szerinte mennyi időt érdemes szánni a számodra ideális kiskutya megtalálására.

Bemutatkozómban említettem, hogy nekem a whippet volt az álmom. Amikor végre összeállt a kép, a háttér, a munka/magánélet egyensúlya, akkor elkezdtem alaposabban körbejárni a témát.

Bárány Margó kutyája, MurphyForrás: Bárány Margó kutyatréner

Az első lépések

Beléptem egy csoportba, ahol javarészt whippet gazdik voltak jelen, és elkezdtem érdeklődni. Volt egy táblázatuk a magyar tenyésztőkről, így többekkel is felvettem a kapcsolatot. Fontos, hogy ne úgy kezdd a mondandódat, hogy: „Mennyibe kerül egy kiskutya?" vagy „Mikor lesz elhozható kölyök?".

Ez komolytalanná tesz, és a tenyésztő nem is válaszol ilyen kérdésekre.

Én mindenkinek írtam pár sort magamról ki vagyok, miért szeretnék whippetet, mire szeretném a kutyát, milyen az életem jelenleg, milyen kutyás múltam és tapasztalatom van. Ezek azok az alap információk, amik nélkül lehetetlen elindulni.

Ennyi időt szántam a keresésre

Aztán érkeztek a válaszok, hogy mikor lesz alom, milyen párosításból, vagy az éppen jelenlegi alomból van-e még elérhető kölyök, s ha igen, az megfelel-e nekem, vagy sem. Bevallom, volt ahonnan le is pattantam, mert a kölyköt már kicsi korától versenyre szánták, a párosítást úgy tervezték, hogy nagyon jó futó kutyák legyenek belőlük, s mivel én nem szerettem volna versenyekre járni, így nem erőltettük tovább a témát. Volt olyan tenyészet, ahol már nem volt gazdikereső kölyök és olyan is, ahol nem terveztek almot arra az időszakra, amikor én szerettem volna hazavinni a kiskutyát.

Az előre tervezés itt nagyon fontos! Én kora tavasszal terveztem hazavinni egy kölyköt, ezért előtte kb 6 hónappal elkezdtem a keresést. A kutya vemhességi ideje 59-63 nap, sok tényezőtől függhet. (Fajta, kölykök száma, méret stb.)

Egy kölyköt 8 hetes kor előtt TILOS elhozni, ami nagyjából 2 hónap. Ezért teljesen reális, ha legalább 6 hónapot szánsz a keresésre.

Szóval a tenyésztő, akivel megtaláltuk a „közös hangot" igen messze volt tőlem. Én akkoriban Veszprémben éltem, a tenyésztő pedig Debrecen közelében. Jó kis táv, igaz? De mindenben nagyon korrekten válaszolt nekem, s bár csak írásban kommunikáltunk, teljes bizalom alakult ki. Ez október körül volt, november végére tervezett egy almot, erre vártam hát én is. Mert várólista volt.

Murphy, Margó kutyájaForrás: Bárány Margó kutyatréner

A jó kutyára várni kell, de minden pillanata megéri!

Én hobbira szerettem volna egy kan kutyát, nem voltak kiállítási-, vagy egyéb verseny ambícióim. Láttam a párosítási tervet, megnézhettem a szülők törzskönyvét, és a személyes találkozó lehetősége is fennállt.

November 30-án született meg a tervezett alom, s amilyen hamar csak lehetett, megmutatta a kicsit, aminek várományosa voltam. Így lettem whippetgazdi 400 km-ről. Februárban vihettem haza a kölyköt, addig a tenyésztővel folyamatosan tartottuk a kapcsolatot. Küldött képeket a kiskutya növekedéséről is.

A pici átvételekor megkaptam az oltási könyvet 3 oltással a megbeszéltek szerint, és a szerződést is megírtuk az adásvételről. A törzskönyv akkor még nem volt készen, de azt utólag postán megkaptam.

Murphy úton hazafeléForrás: Bárány Margó kutyatréner

Teljesen korrekt „üzlet" volt. Egy gyönyörű és tökéletesen egészséges kutyával gazdagodtam, kiváló idegrendszerrel, aki mára egy stabil, megbízható társ a mindennapokban.