Makacs bulldogból egy élhető, együttműködő társ? Nem lehetetlen!

Mike-al, a bulldogommal több mint két év nagyon intenzív hullámzást éltünk meg együtt. Kölcsönösen nem értettük egymást, így rengeteg helyzetben nehezen is jutottunk dűlőre. Ő nem értette, hogy miért baj, ha lovakat kerget, én pedig, hogy neki ez miért jó. Aztán elkezdtem a kutatómunkát, és a rengeteg kísérletezéssel és munkával töltött óra, végül meghozta a gyümölcsét. Mára bármilyen nagy tömegben, rendezvényen, hangos koncert mellett, több kutya vagy gyerek társaságában is képes a maximumot nyújtani, és ehhez nem kell megküzdenünk egymással.

Kezdjük is az elején! Miért adódnak pont ezzel a fajtával gondok, és miért kezelik nehezen őket még a kiképzők is?

Tenyésztésük elsődleges célja a fizikai munka volt, úgy, mint a bivaly heccelés, medvetáncoltatás. Láttunk már harci kutyát aki képes utolsó vérig menni, de képzeljük csak el, mekkora erő tombolhat egy olyan kutyában, aki képes szó nélkül neki menni egy több száz kilós állatnak, még akkor is, ha az már többször felöklelte és odébb repítette.

A francia bulldog nagyon intelligens és jól tanítható, ám nagyon szabadgondolkodású isForrás: Kutya Guru Kutyaiskola

Bár ez a tenyésztési vonal igen régi, az ösztönerősebb egyedek gond nélkül indulnak be egy ló, vagy marha láttán, kezdenek hangos, heccelő testmozgású ugatásba. Ehhez toppon kell lenni fizikailag és észben is.

Amikor ezeket a viadalokat betiltották, és divatkutya vált belőlük, munkaképességük is homályba veszett, bár belső erejük még mindig tombolt. El tudjuk képzelni, mi történik egy élsportolóval, ha hirtelen négy fal közé szorítják?

A feszültség egyre nő, a belső bomba ketyegni kezd, majd végül robban. Ha egy ilyen kutyát megpróbálunk agresszióval nevelni, Ő is felfogja venni a kesztyűt és egyre nehezebb dolgunk lesz. Ehelyett okosabban kell a probléma elé állni.

A legtöbb bulldogtartó arról is panaszkodik, hogy kutyája antiszociális, és ezért mások is megszólják. Ennek legfőbb oka, hogy maga a játékuk is durvább, amit más kutya nem tolerál, vagy épp valós küzdelemnek vél. Arról nem is beszélve, hogy hörgésüket, légzésüket sokszor morgásnak értelmezik. A bulldognak tényleg minden egyes játék egy kisebb harc, de nem szánt szándékkal szeretne Ő a másikban kárt tenni, csupán, ami más kutyának fáj, neki meg se kottyan.
Bulldogot erővel képtelenség nevelni. Egy ilyen helyzetben addig fog velünk harcolni, amíg fizikai határai engedik.

Mit kell tehát tennünk azért, hogy bulldogunk együttműködő és kiegyensúlyozott legyen?

  • Az egyik legfontosabb, hogy „ősi" ösztöneit ki tudja élni, vadászó, harcoló énjét valamilyen teljesítmény orientált feladatban kamatoztathassa. Mi is jobban érezzük magunkat egy boxzsák kiadós püfölése után. Emellett fontos, hogy megtaláld a tökéletes motivációt. Ez általában egy finom falat, de egy izgalmas játék is tökéletes lehet.

  • A másik, hogy túljárjunk az eszén, ne fegyelmezni akarjuk, hanem megtanítani, hogy mit szeretnénk tőle. A bulldog makacssága a kitartásából nyeri erejét. Így rendkívül fontos, hogy mindig következetesek legyünk vele, mert egy „nyert játszma" örökre az eszébe vésődik és legközelebb is újra fog próbálkozni. Találd meg neki azt a foglalkozást, amivel szellemileg is fáraszthatod. Ha megfelelően motiváltak, munkakutyákat megszégyenítő teljesítményt tudnak produkálni.
Hozd ki belőle a legtöbbet!Forrás: 123rf.com

Ha egyedül nem megy

A Kutya Guru Kutyaiskolában fajtaspecifikus képzést indítottunk bulldogoknak. A Bulldog Akadémián kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy röfid makacsságát az előnyünkre formáljuk, eszességét kihasználva pedig tanítását magasabb szintre emeljük. A képzés részletes programjáról, illetve az induló csoportokról, az iskola honlapján és Facebook oldalán tájékozódhatsz.

Tehát összefoglalva, motiváció, stressz levezetés és sok tanulás. Így lesz a makacs bulldogodból egy élhető, együttműködő társ.