3 dolog, amit ne feledj, ha idős állatot fogadnál örökbe

Egy idősebb házikedvenc még hosszú évekre boldogabbá teheti az életed, és persze te is az övét. De van azért néhány dolog, amire nem árt odafigyelni.

Mint a legtöbb dolognak, egy idős állat örökbefogadásának is megvannak az előnyei és hátrányai. Illetve van néhány olyan dolog, amire nem árt felkészülni és észben tartani, ha nem kölyköt, illetve már nem fiatal házikedvencet fogadnál örökbe. Az alábbiakat mindenképp olvasd el a végleges döntés előtt!

Néhány dologgal tisztában kell lenned, ha idősebb állatot fogadsz örökbe.Forrás: 123rf.com

1, Már egy érett személyiséget kapsz

Már az örökbefogadásnál megismerheted a főbb jellemzőit, és biztos lehetsz benne, hogy nemcsak azt kapod a „csomagban", amit a menhelyen megismertél, hanem a leendő kisállatod személyisége alapjában véve nem is fog változni. Ha ennek része, hogy szeret elvonulni, kell neki az énideje, vagy épp nem szereti a gyerekeket vagy a sétát, akkor tudd azt, hogy ez így is fog maradni. Fogadd el, légy vele extra türelmes, cserébe minden szeretetét neked adja majd.

2. Amit tud, és amit tudni fog

Az idősebb háziállatoknak mindig van előélete. Így persze, van, amit már tudnak – cicáknál ilyen lehet a macskaalom használata, kutyáknál pedig az alap vezényszavak, mint az ül, fekszik, gyere ide. A kanapéd vagy a cipőd pedig nagyobb valószínűséggel ússza meg a rágást, kaparást, hiszen egy idősebb háziállat már tudhatja, mivel szabad játszani és mivel nem. De ha nem, ne ess kétségbe: következetes neveléssel, türelemmel és szeretettel taníthatók idősebb korban is.

3. Az állatorvosi számla

Egy idősebb háziállat örökbefogadása sajnos anyagi kérdés is, és állandó készenlétet jelenthet a pénztárcád számára. Ahogy az embereknél, úgy az állatoknál is több egészségügyi problémára derülhet fény életük alkonyán, amelyek miatt kezelésre vagy orvosi beavatkozásra lesz szükség. De ha ezzel együtt is vállalod és szeretni fogod, az idős kutya vagy macska szeretete, ragaszkodása sokkal többet ad majd neked, mint amit pénzzel ki lehetne fejezni!

Andorék és Saffi története

Az örökbefogadásnál a döntő többség számára szempont, hogy olyan háziállatot válasszanak, aki azért "kinéz valahogy". Andornak és feleségének, Emesének viszont teljesen mást hozott az élet.

Saffi kutya nagyon rossz körülmények közül, betegen került a gödöllői állatmenhelyre.Fotó: K. A.

Ahogy Andor fogalmaz, ő eleinte nem is akart kutyát, de a felesége már nagyon vágyott egy négylábú társra is. És miután a gödöllői menhelyen adott a lehetőség, hogy örökbefogadás nélkül is lehet menni sétáltatni, segíteni, időt tölteni a kutyákkal. Emese elkezdett kijárni a menhelyre és ismerkedni az ebekkel. Ekkor találkozott először Saffival.

Amikor megláttam a kutyát, ennyit tudtam mondani: te jó ég, hogy nézel ki? – idézte fel az első találkozást Andor, majd hozzátette – A 6-7 éves juhászkutya keveréket borzasztó körülmények közül mentették ki a menhely munkatársai, konkrétan szeméttel etették, például kolbászvéggel, amin rajta hagyták a fémdarabokat. Emiatt a kutyának bélelzáródása lett, és meg kellett műteni. Amikor először találkoztam vele, az oldala le volt borotválva, máshol csupa loncsos volt a szőre... nem ragozom tovább, rémesen festett.

Mégis valahogy azonnal a szívükbe zárták, és 2020. március 27-én örökbe fogadták, ivartalanítási kötelezettséggel. Ezt követően egy alapfokú tanfolyamot is elvégeztek vele egy kutyaiskolában, de Andor azt mondja, Saffi ettől függetlenül is a legszófogadóbb, bármikor visszahívható kutya, akivel valaha találkozott. Emellett végtelen szeretettel és ragaszkodással köszöni meg nap mint nap, hogy hazavitték magukhoz.

Voltunk vele nyaralni, esküvőn, kutyás strandon, soha nem volt semmi gond. Nem mozdul mellőlünk, mindig és minden helyzetben szót fogad – tette hozzá Andor.

Saffi mindenhová elkíséri családját, soha nincs vele semmi baj.Fotó: K. A.

A legboldogabb pillanat

A család életének talán egyik legszeretetteljesen pillanata az volt, amikor júliusban született kislányukat egy babahordozóban hazavitték, és megmutatták Saffinak.

Olyan finoman szagolta meg a babát, hogy a négy lába a helyén maradt, csak a nyaka nyúlt meg. Tudtuk, hogy minden rendben lesz, de nem számítottunk rá, hogy ilyen finoman, ilyen odaadó szeretettel fogadja majd a kicsit – emlékezett vissza a büszke apuka.

A legnehezebb: a táplálkozás

A kutya emésztőrendszere nagyon rossz állapotban volt, és Andorék már az örökbefogadáskor tudták, hogy ez nem fog változni: ez az állapot a kutya élete végéig tart. Ezért jobban kell nála figyelni a táplálkozásra, mint a kutyáknál általában.

Minden nap főzünk rá. Jól átfőzött, apró kockára vágott sertéscombot, lapockát eszik pépesre főtt rizzsel és főtt sárgarépával, naponta kétszer. Emellett kétféle vitamint kap, ami nem olcsó, de ezt tudtuk, vállaltuk. És esténként nem maradhat el az egyórás séta, hogy jól lemozogja a vacsorát – sorolta Andor.

Mindent összevetve azonban Saffiból ma már gyönyörű kutya lett, aki egy szépségversenyen is elindult és a képzeletbeli dobogó harmadik helyéig jutott.

Saffi mára gyönyörű, boldog kutya lett, Andorékban szerető gazdikra talált.Fotó: K. A.

Fogadj örökbe!

Végezetül Andor annyit mondott, hogy mindenkinek csak ajánlani tudja az örökbefogadást, különösen egy idősebb állat örökbefogadását. Hiszen ők is érző lények, és mivel a legtöbbnek van múltja, sokkal jobban fogják értékelni a jót, mint egy jobb körülmények közül elhozott fiatal kutya vagy macska. És egy nehéz sorsból mentett házikedvenc egész hátralévő életében hálás lesz neked, mert otthont és szeretet adsz neki.