Létezik bőr alá ültethető implantátum kutyák számára is?

Bőr alá ültethető implantátum, macskaürülékért rajongó kutya: Dr. Fodor Kinga állatorvos számos érdekes kérdést kapott olvasóinktól a Petplace második online rendelésén, amelyeket természetesen meg is válaszolt. Mi pedig csokorba szedtük őket.

Ha bármi kérdésed lenne kutyáddal, cicáddal, vagy másmilyen kiskedvenceddel kapcsolatban, kövesd a Petplace Facebook oldalát, mert hamarosan ismét lesz online rendelés. Addig is olvasd el, mennyi minden történt a másodikon!

Létezik bőr alá ültethető implantátum kutyáknál is?

Egy olvasónk fordult ezzel a kérdéssel doktor Fodor Kingához, mondván, ő úgy tudja, hogy kan kutyák esetén az implantátum 6-12 hónapra felfüggeszti a here tesztoszteron-termelését. Maga a behelyezés pedig egy egyszerű tűszúrás, melynek során a nemi hormonok termelődését gátló anyagok, úgynevezett GnRH agonisták szabadulnak fel.

A bőr alá ültethető implantátum folyamatos beavatkozást jelent a kutya hormonális rendszerébeForrás: 123rf.com

A kérdések pedig a következők voltak: biztonságos ez a megoldás? Mennyire bevett módszer, miért nem hallani rólam gyakrabban, és miért nem ismerik sokan? Bár költségesebb megoldás egy hagyományos ivartalanításnál, de csak erről lenne szó? Mik a lehetséges és mik az ismert mellékhatásai?

Dr. Fodor Kinga megerősítette, valóban létezik ilyen módszer, és a gyakorlat ugyan azt mutatja, hogy nincsenek komolyabb mellékhatásai, de azért hozzáteszi, hogy folyamatosan (például éveken át) nem alkalmazzák, így a hosszabb távú hatásával kapcsolatban még kevés a tapasztalat.

Az állatorvos szerint a fő kérdés ebben az esetben sokkal inkább az, hogy miért lehet az implantátum jobb megoldás, mint a sima ivartalanítás? Amíg előbbi ugyan egy sebészeti, ám csupán egyszeri beavatkozás, addig az implantátum egy folyamatos beleavatkozás a hormonális rendszerbe.

Azaz gyakorlatilag egy folyamatos "kezelésről" beszélünk, és mint minden ilyen, az állatnak mellette a rendszeres – minimum félévente – történő állategészségügyi megfigyelését is igényelné (vérkép, testsúlykontroll és a többi), tehát sokkal több procedúrával jár, ráadásul drágább is.  

Az implantátum olyan esetekben lehet indokolt, amikor csak egy rövid időre szeretnénk kiiktatni az ivari folyamatokat, mert mondjuk később szeretnénk tenyészteni az állatot, vagy ha az altatás valami miatt, ami a sebészeti úton történő ivartalanításhoz szükséges, különösen rizikós (például szívbetegségnél).

Az implantátum emellett akkor is jó megoldás lehet, amikor a tesztoszteron okozta „viselkedési problémákat" szeretnénk kordában tartani (agresszivitás, tárgyakra, lábakra való ugrálás, ilyesmi), bár ez a legtöbb esetben a herék eltávolításával - vagyis az ivartalanítással - is megoldódik.

A kutyám imádja a macskák ürülékét, mit tegyek?

Egy másik olvasónk szintén érdekes problémával érkezett az online rendelésre: nagyjából egy hete fogadtak örökbe menhelyről egy 8 hónapos kutyust. Már a menhelyen is megtapasztalhatták, hogy a kutya sajnos imádja a macskaürüléket, sőt kifejezetten keresi. Egy-egy helyről sikerült leszoktatni, sétáltatás alkalmával mégis mindig megtalálja az újat, ahová a macska piszkít. Mi lehet ennek az oka, és hogyan lehetne leszoktatni róla a kutyát?

Dr. Fodor Kinga elmondása alapján sajnos a kutyák bélsár evése, különösképpen a macskák utáni „eltakarítás" elsősorban viselkedésprobléma, tehát nincs, vagy csak nagyon ritkán mutat összefüggést azzal, hogy az állatot mivel etetik.  

Extrém mértékű táplálóanyag-hiány esetén is előfordulhat természetesen az, hogy szemetet, törmeléket, vagy akár más állat ürülékét is elfogyasztják, de ez ma már nem jellemző. A legújabb etológiai kutatások szerint a kutyák ürülékevése többnyire a dominanciaviszonyokkal van összefüggésben, tehát a legjobb minőségű eledelekkel etetett kutyáknál is előfordul.

Alátámasztja ezt az is, hogy a kutyák többsége különösen kedvelik a macskaürüléket, és még azok is hajlamosak felenni a macskakakát, amelyek más állat utótermékével egyáltalán nem foglalkoznak.

Sajnos leszoktatni őket erről csak neveléssel lehet, ami nem egy egyszerű feladat, és nem is sikerül egyik napról a másikra. Érdemes felkeresni egy kutyatrénert, neki biztosan lesznek hasznos tanácsai azzal kapcsolatban, hogy mely nevelési módszer lehet hatásos ilyenkor.

Segítség, nyáladzik a macskám!

Harmadik olvasónknak van egy 10 éves cicája, akinél a napokban vették észre, hogy erősen nyáladzik, duzzanat keletkezett a szája alatt, keveset eszik és iszik, folyamatosan csak fekszik, idegen tárgyat vagy bármi mást azonban nem láttak a szájában. A kérdés tehát adott: mi lehet ez, és hogyan segíthetnének rajta?

A fogfájás elég fájdalmas dolog, ezért nem érdemes késleltetni az állatorvosi látogatástForrás: 123rf.com

Az állatorvos a leírásból arra következtetett, hogy feltehetőleg valamilyen fogproblémája lehet a cicának, amit mindenképpen meg kellene mutatni egy állatorvosnak, mert lehet, hogy foghúzásra is szüksége lesz.

Azért nem szabad ezzel nagyon sokáig várni, mert az étvágytalansága miatt nagyon gyorsan lefogyhat a cica, illetve, ha egy begyulladt fogról van szó, akkor a gyulladásos gócból a baktériumok elvándorolhatnak a cica testében más szervekbe is, és ott újabb fertőzési góc alakulhat is.

És természetesen azt sem szabad elfelejteni, hogy a fogfájás elég fájdalmas dolog. Vannak ma már itthon is olyan állatorvosi rendelők, ahol kimondottan fogászati szakrendelés is van, érdemes egy ilyet felkeresni.

Idős állatok ivartalanítása

Az utolsó kérdés szintén egy cicával kapcsolatban érkezett a doktornőhöz: adott egy 8 éves nőstény macska, gazdája pedig arra kíváncsi, hogy rizíkósabb-e ennyi idős korban az ivartalanítás, vagy esetleg létezik más megoldás?

Az állatorvos szerint egy 8 éves cica még nem számít annyira idősnek. Ettől függetlenül, nem kell tartani az altatástól, mert még az ebből a szempontból rizikós kiskedvencek is, például gázos altatással, altatóorvos felügyelete mellett biztonságosan altathatók.  

Sőt, sok helyen, az altatás előtt alaposan megvizsgálják az állatot (a humán ellátáshoz hasonlóan) hogy kiszűrhessék azokat az esetlegesen meglévő szervi hibákat, amelyek adott esetben problémát okozhatnak egy altatás során. Így tehát azt javasolta, hogy olvasónk keressen fel egy olyan állatorvost, aki vállal altatógázas altatást is.