Alig van étvágya az afrikai fehérhasú törpesünömnek, mit tegyek?

Étvágytalan törpesün, viselkedészavaros és ételallergiás kutyusok: Dr. Fodor Kinga állatorvos számos érdekes kérdést kapott olvasóinktól a Petplace első online rendelésén, amelyeket természetesen meg is válaszolt. Mi pedig csokorba szedtük őket.

Ha bármi kérdésed lenne kutyáddal, cicáddal, vagy másmilyen kis kedvenceddel kapcsolatban, figyeld a Petplace Facebook oldalát, mert hamarosan ismét lesz online rendelés. Addig is olvasd el, mennyi minden történt az elsőn!

Étvágytalan afrikai fehérhasú törpesün

Egyik olvasónk azzal a kérdéssel fordult szakértőnkhöz, hogy a nagyjából hároméves mentett sünije étvágytalan, napok óta alig eszik, leszámítva pár szem gyászbogárlárvát és néhány szem tápot (prémium száraztápot és mindenféle élőeleséget kap), időnként csuklik, de összességében az általános közérzete jónak tűnik (pisil, kakil, iszik, orra nem folyik, nem tüsszög, bár kevesebbet játszik.)

Alig van étvágya az afrikai fehérhasú törpesünömnek, mit tegyek?Forrás: 123rf.com

Papíralom van alatta, macskaalomba végzi a dolgát. Gazdája megnézte a hasát, de nem látott és nem és érzett rajta semmit, amikor megtapogatta. Illetve a szájába is belepillantott, de a fogainál sem vett észre elváltozást.

Levertséget nem tapasztalt nála, kicsit többet alszik, de elmondása szerint időváltozásnál mindig ilyen. Bőre, tüskéi rendben vannak, nem vakarózik, rendszeresen féreghajtózva van Strongholddal. Pár napja, most először, Vetri DMG-t kapott (van egy méhgyulladás miatt műtött kislány sünije, aki rendszeresen kapja), és attól tart, lehet, hogy ez okozza az étvágytalanságot.

Doktor Fodor Kinga szerint a pár szem táp, és mellette 2-3 gyászbogárlárva azért nem jelent olyan nagy étvágytalanságot, kérdés persze, hogy mihez képest, mennyit evett előtte.

Ha az állatka nem gubbaszt, és valóban jó általános állapotban van, továbbá a bélsara is normális, azaz nem túl kemény vagy beszáradt, és nem is hasmenéses, akkor azt javasolja, hogy pár napig ne kapjon kitines lárvát, hanem inkább csak valamilyen bébiétel pépet, esetleg nedves (konzerv), vagy tasakos macskaeledelt vagy rózsabogár lárvát.

A kitines lárvák (gyászbogár, lisztkukac) és rovarok okozhatnak zavarokat az emésztőrendszerben, főleg, ha egyszerre többet eszik meg belőle az állat, mert a kitint nehezebben emésztik. Az étvágytalanság amúgy összefüggésben állhat az időjárás hidegebbé fordulásával, és a napos órák számának a csökkenésével is, ilyenkor pár hétig ez normális is lehet, nyilván csak akkor, ha nem kezd el nagyon fogyni az állatka.

Természetesen, ha nem áll be javulás nála, pár napon belül, vagy ha rosszabbodna az általános állapota, azonnal meg kell mutatni állatorvosnak.

Hogyan védekezzünk ősszel az élősködők ellen?

Másik olvasónk az alábbi kérdéssel fordult a szakértőhöz: „Kedves Doktornő! A tavaszi-nyári időszakban Nexgard spectrával védekeztünk az élősködők ellen. A szúnyogok lassan eltűnnek és jön a számukra kedvezőtlenebb idő. Mit javasol, milyen szerrel védekezzünk az őszi-téli időszakban? Elegendő lehet akár egy kombinált kullancs és bolha elleni szer (például Bravecto) vagy érdemes tovább folytatni a Nexgard spectra adagolását? Szükséges valamikor szünetet tartani a gyógyszerrel?"

És a válasz: a paraziták elleni védekezés egész évben fontos, ezért az állatorvos azt javasolja, hogy ami eddig bevált, azt használják továbbra is a gyártó által javasolt módón.

Tény, hogy télen kisebb az esélye, hogy a kutyát megcsípje egy szúnyog, de azért egy-egy kósza példány, főleg fűtött helységekben tovább, akár december közepéig is életben maradhat, és támadhat, így nem célszerű felfüggeszteni a védekezést.

Szünetet sem kell tartani, ezek a készítmények alaposan bevizsgáltak, és egészséges kutyának biztos, hogy nem ártanak, ellenben egy kullanccsal, bolhával vagy szúnyoggal, amelyek nagyon komoly, és maradandó egészségkárosodást is okozó megbetegedések közvetítői lehetnek.

Viselkedészavaros kutya

A következő páciensünk egy tizenegy hónapos kaukázusi kutya, kinek gazdái szépen haladtak a nevelésével, kutyaiskolába jártak vele, az elmúlt időszakban azonban hirtelen fordulatot vett, miután egy hétvégén a család egyik barátja vigyázott az ebre: azóta minden ajtónyitásra beszökik a lakásba, nem is akar kimenni.

Szakértőnk szerint érdemes továbbra is ugyanott folytatni a kutya nevelését, ahol abbamaradtForrás: 123rf.com

Nem hallgat a parancsszóra és nem működik együtt. Még a jutalomfalatot is csak vonakodva fogadja el. A ház és az udvar őrzésére sem hajlandó, ha valaki jön, elbújik a garázs mögé. Nem ugat, nem jelez. A kérdés tehát adott: mi a teendő ilyenkor?

Szakértőnk szerint érdemes továbbra is ugyanott folytatni a kutya nevelését, ahol abbamaradt – ha beszökik az ajtón, ismét „meg kell tanítani" neki, hogy ezt nem szabad. Elsőre nehéznek tűnhet, de nem kell mindent a nulláról újra kezdeni, mert a már megtanult dolgokat a kutya nem felejtette el, szóval emlékezni fog rá, csak újra vissza kell lendíteni a korábbi állapotába.

Hozzátette: érzései szerint valamilyen bizalomvesztés történt a kutyánál az emberek felé, érdemes lenne megkérdezni a család barátját, hogy hogyan viselkedett a kutyával, amíg gazdái távol voltak.  

Lehet, hogy olyan mozdulatokat tett, vagy olyan hangsúllyal szólt hozzá, ami addig szokatlan, de esetleg ijesztő volt a számára, ráadásul eddig gazdái mindig ott voltak a közelében, és akkor hirtelen eltűntek mellőle, cserébe kapott egy idegent.

Ezért beletelhet pár napba, amíg a kutya visszabillen a mindennapokba. „Kitartással, és türelemmel neveljék tovább tehát ugyanúgy, ahogy eddig tették" – magyarázza az állatorvos.

Ételallergiás kutya

Az utolsó kérdés egy tízéves, ételallergiás kutyussal kapcsolatban érkezett, aki véletlenül megette a csirkecsontot, majd ennek hatására rágni kezdte magát. Gazdája ilyenkor szteroidot ad neki, de most az sem mert, nehogy fellépjen valamilyen szervi baj.

Doktor Fodor Kinga szerint mindenképpen csináltatni kellene a kutyának egy allergia tesztet, az alapján össze lehet neki állítani egy olyan eledelt, vagy választani lehet neki egy olyan tápot, amely nem tartalmazza azt az allergént, ami a tüneteit okozza, és akkor nem lesz szüksége egyéb, így például injekciós kezelésekre.

Az allergiatesztet ma már sok rendelőben megcsinálják, ezért célszerű megkérdezni az állatorvostól, hogy nála ez elérhető-e, ha nem, akkor meg kell kérni, hogy javasoljon egy kollégát ehhez.