"Az normális, hogy a párom hörcsöge a saját lábát rágja?"

Indokolatlan nyáladzás, öncsonkítás, fülvakarás: Doktor Fodor Kinga állatorvos számos érdekes kérdést kapott olvasóinktól a Petplace első online rendelésén, amelyeket természetesen meg is válaszolt. Mi pedig csokorba szedtük őket.

Ha bármi kérdésed lenne kutyáddal, cicáddal, vagy másmilyen kis kedvenceddel kapcsolatban, kövesd a Petplace Facebook oldalát, mert hamarosan ismét lesz online rendelés. Addig is olvasd el, mennyi minden történt az elsőn!

Kedvetlen macska

Az első kérdés egy nyolcéves cicával kapcsolatban érkezett, aki egyre kevésbé érdeklődött a játékok iránt, és emiatt fel is szedett pár plusz kilót. Gazdája arra volt kíváncsi, mivel vehetnék rá, hogy többet játsszon.

A lecsökkent mozgás minden bizonnyal összefügg a cica elhízásávalForrás: 123rf.com

Dr. Fodor Kinga szerint a lecsökkent mozgás minden bizonnyal összefügg a cica elhízásával, illetve azt sem szabad elfelejteni, hogy bár egy nyolcéves macska még nem számít idősnek, de azért bőven túllépte már a fiatal korát, emiatt a játékos kedve is csökkenhet ahhoz képest, amilyen korábban volt.

Az állatorvos első körben azt tanácsolta, hogy gazdái bírálják felül a cica táplálását, és lehet, hogy érdemes lenne egy kicsit lefogyasztani – természetesen nem drasztikusan, hanem lassan és óvatosan. Mindemellett nagyon jó, akár elemmel működő, macskáknak készült unaloműző játékokat is lehet már vásárolni, ezeknek szintén érdemes esélyt adni.

Öncsonkító hörcsög

Egy másik olvasónk azzal a kérdéssel fordult szakértőnkhöz, hogy vajon normális-e, hogy párja hörcsöge a saját lábát rágja. Dr. Fodor Kinga szerint semmiképp sem az, főleg, ha ez az önrágás (amit öncsonkításnak is neveznek) olyan mértékű, hogy ki is sebesedik a rágott terület.

Ez a fajta viselkedés egy úgynevezett sztereotíp magatartásforma, és többnyire valamilyen stresszhelyzet áll a hátterében.  

Mindenképpen alaposan felül kell vizsgálni a tartáskörülményeket. Nincs-e valamilyen idegesítő tényező az állat körül – például egy fajtárs, amelyik terrorizálja, vagy akár egy macska, amelyik bántani ugyan nem tudja, de elég, ha csak érzi a szagát.

Ellenőrizni kell továbbá, hogy van-e elegendő friss ivóvize – a hörcsögnek is szüksége van itatóra, a közhiedelemmel ellentétben nem elég folyadékpótlásnak az, ha sok lédús eleséget kap, megfelelő-e a táplálása.

A hörcsög magevő, tehát a táplálása alapját a magkeverékek alkossák, mellette kapjon friss zöldséget (répa, alma), időnként egy kis darab sajtot vagy túrót. Mindemellett nagyon jól összeállított rágcsálóknak való ásványianyag- és vitaminkiegészítők is beszerezhetők már az állatkereskedésekben, ezekből is érdemes "lefuttatni" egy kúrát.

Teendők endoszkópos vizsgálat előtt

A harmadik kérdés egy kutyust érintett, aki épp endoszkópos vizsgálat előtt állt. Gazdája arra volt kívácsni, szükséges-e előtte bármilyen előkészület.

Bódításkor, valamint utána az állat könnyen félrenyelhet, ami akár a fulladását is okozhatja ebben az állapotbanForrás: 123rf.com

Mivel az endoszkópos vizsgálatok többnyire altatásban, de minimum bódításban történnek, nagyon fontos, hogy a kutya éhgyomorra érkezzen meg a beavatkozásra. Ez annyit jelent, hogy a vizsgálatot megelőző tizenkét órában nem kaphat enni (még jutalomfalatot sem), illetve a beavatkozás előtt három órával ne is itassák meg.

A vizsgálat után, miután felébredt, és rá tud állni a saját lábaira, otthon már kaphat egy kis vizet, de egyszerre csak keveset, ételt azonban csak a teljes ébredést követően kaphat – ez a felébredését követően átlagon leghamarabb két óra múlva szokott megtörténni, amikor már biztosan áll a lábain, és egyenesen, tehát nem „szédelegve" járkál.

Az állatorvos hangsúlyozta, hogy a fenti intelmek betartása kiemelt fontosságú, ugyanis bódításkor, valamint utána az állat könnyen félrenyelhet, ami akár a fulladását is okozhatja ebben az állapotban.  

Fülvakaró macska

Egy olvasónk azzal a problémával 'érkezett' az online rendelésre, hogy a macskája az utóbbi időben nagyon erősen vakarja az egyik fülét, csakhogy ő nem látott benne elváltozást, emiatt nem tudja eldönteni, hogy érdemes-e állatorvoshoz fordulni.

A válasz: mindenképpen meg kell mutatni egy állatorvosnak. A fülvakarásnak többféle oka lehet, ha kijáró cica, akkor lehet atkás, vagy bele is mehetett valami, ami irritálja.

A cicák fülében van egy olyan „kanyar", ami miatt speciális eszközzel, speciális fülfogás mellett lehet csak belátni a dobhártyájukig, ezért a gazda nem is fogja otthon látni, hogy ténylegesen van-e a fülben valami. Sajnos ugyanilyen okok miatt, ha egy oda nem illő dolog kerül mélyen a fülébe, a „kanyar" miatt egykönnyen onnan kijutni sem tud, így azt többnyire állatorvosnak kell onnan eltávolítania.

Indokolatlanul nyáladzó kutya

Következő betegünk egy kutyus, aki néhány hónapja nagyon erősen nyáladzik, amire gazdája elmondása szerint korábban nem volt példa. Dr. Fodor Kinga ennyi információból sajnos nem tudta egyértelműen megmondani a probléma okát, ezért azt javasolta, hogy mindenképp kérjék szakember segítségét.

Hozzátette: Az indokolatlan és erős nyálzás hátterében komolyabb idegrendszeri probléma is állhat, de az is elképzelhető, hogy valamilyen fogászati megbetegedés vagy fogkövesedés okozza, ami viszonylag gyorsan orvosolható.