Első látogatás az állatorvosnál, mire érdemes figyelni?

Amy túl van az első nálunk kapott oltáson, amiből az ég világon semmit nem vett észre, és csak pozitív élmények érték. Hogyan lehetséges ez?

Első körben kell egy jó állatorvos, aki partner lesz abban, hogy a kutya élvezze az ottlétet. Minket a már régóta ismert doktornőnk fogadott, akiben száz százalékig megbízunk. Természetesen az asszisztensek és mindenki más is hatalmas szeretettel vette körbe a kölyköt. Némi jutifalat és cukiskodás után már egész oldottan mozgott a vizsgálóasztalon.

Egy alapos vizsgálat után némi újabb finomság kíséretében érkezett az oltás is, amiből Amy semmit nem vett észre. És bumm, így máris szuper hely lett számára ez a rendelő!

A kiskutya első állatorvosi vizsgálata meghatározó élmény a későbbiekre nézve - ha ez jól sikerül, akkor nagy valószínűséggel később sem lesz számára negatív dolog, ha fel kell keresni az állatorvostForrás: 123rf.com

Néhány hasznos dolog, amivel tudsz még javítani a helyzeten

  • Rendelőbe látogatásnál legyen éhes a kutya, így a kaja is jobban fogja motiválni.
  • Ne fogd le, hagyd, hogy szabadon mozogjon az asztalon, megszokja a helyet. Csak annyira legyél körülötte, hogy ne essen le.
  • Engedd a dokinak, hogy kiépítse ő is a kapcsolatot a kutyussal, adjon neki néhány finomságot. Egy tapasztalt orvos tudja, hogyan építse fel a bizalmat.
  • Használd a falatot, hogy arra koncentráljon, így kicsit nyugodtabb lesz a vizsgálatnál.
  • Amíg nincsenek meg a megfelelő oltásai kizárólag ölben vidd be, sehol ne tedd le, és ne engedj oda más kutyát.
  • Mindenért dicsérd meg, akár csak a szobatisztaságnál.

Jól jön a segítség a kutya első állatorvosi vizsgálatánál

Ha tudsz, kérj meg valakit, hogy menjen veled, így amíg Te a kutyával foglalkozol, a kísérőd tud figyelni a dokira, esetleg jegyzetelni a teendőkről. Ha nem bírod a tűt, esetleg stresszesen reagálsz ilyen helyzetekben, akkor meg is kérheted a kísérődet, hogy a vizsgálat alatt maradjon bent a kutyával, így nem ragasztod át a saját rossz érzéseidet a négylábúra. Ilyen esetekben a kutyának is jobb, ha nem vagy ott vele.

Jó ötlet összeírni a kérdéseidet, így semmi nem fog kimaradni a beszélgetés során.

A kiskutyád első állatorvosi látogatása után is járjatok be gyakran a rendelőbe, akár csak egy gyors súlymérésre, vagy beköszönésre.

Ha segítesz neki ezekben a helyzetekben, sokkal kevésbé lesz stresszes egy állatorvosi látogatás!