Segítség, antiszociális a kutyám! Van segítség, vagy az is marad?

Az emberek ideális képe a kutyákról, hogy egy szép parkban játszanak egymással, teljes harmóniában. Ez viszont távol áll a valóságtól, hisz minden kutya egyedi személyiség, ezért egyedi lesz a hozzáállása minden helyzethez.

Hogy mindjárt egy példával indítsunk: a bulldog, besorolása szerint társasági kutya, igen ám, de kinek a társasága? Ez nem feltétlenül azt jelenti, hogy egy bandázós kutyával van dolgunk, csupán azt, hogy hobbi célra tenyésztik, nem pedig munkára.

A mások által antiszociálisnak titulált viselkedésnek több fokozata van a kutyáknál.

 

Az antiszociális kutya látni sem akarja a többi kutyát - a kép illusztrációForrás: 123rf.com

Az első az, aki csak ül a gazdi lába mellett, próbálja kerülni a kontaktust más kutyákkal. A második már oda is morog, ha valaki közelebb merészkedik. És bizony van olyan, aki szó nélkül nyomja a másik fejét a betonba.

Egyszerű példa, hogy jobban értsd az antiszociális kutyát

Képzeld csak el a szituációt, ülsz a metrón (az autósoknak ez már önmagában kellemetlen), majd egyszer csak felszáll egy számodra kellemetlen ember, leül melléd szorosan, pedig az egész kocsi üres, majd rád dőlve elkezd turkálni a táskádban. Ha egészen magas az önkontrollod, felállsz és arrébb mész, mert a civilizáció és a konfliktuskerülés ezt diktálja. De csak gondolj bele egy pillanatra minden gátlás és visszafogottság nélkül: minden hétköznapi stresszel a válladon mit tennél ilyen helyzetben? Így már kicsit érthetőbb kutya reakciója is, ugye?

Nyilván senki sem szeretné őket sem belekényszeríteni hasonlóan kellemetlen helyzetbe, de meg kell tanulni neked és a kutyádnak is megfelelően kezelni az ilyen szituációkat. Ehhez pedig elengedhetetlen, hogy jól működjön a kommunikáció.

Először is, meg kell érteni, hogy a morgás és odakapás egy kommunikációs lépcső.

A kutya csak azt szeretné kifejezni, hogy számára kellemetlen ez a szituáció. Ha még nem is adott ennek hangot, de háttérbe húzódik, megpróbálja picire összehúzni magát, füleit hátracsapja, és feszülten figyeli, mi történik, már az is egyértelmű jelzés.

Ha ilyet tapasztalsz, a kutyát hozd ki a szituációból. Majd kérd szakértő segítségét, hogy megfelelően tudd építeni a bizalmát a világ felé.

És ha mindig antiszociális marad?

Ennek ellenére kitartó tréningmunkával is előfordulhat, hogy a kutya sosem lesz az az extrovertált, mindig közösségre vágyó személyiség. És ezt bizony el kell fogadni, különben újabb problémákat, esetleg konfliktust szül a helyzet.

A kapcsolatotokat is az fogja előrelendíteni, ha kutyád bízhat benned, hogy kihozod egy ilyen kellemetlen szituációból, esetleg Te jelzel helyette a másik kutyának, gazdinak.

A kutya elsődleges motivációja mindig az lesz, hogy kapcsolódjon a gazdival. Így kialakul a rutin és jöhetnek a stresszmentes séták!