A kutyát is érintheti a poszt-COVID

Az új koronavírus által okozott életmódbeli változások, korlátozások a kutyákra is hatással voltak. A gazdik állandó stresszelése, szorongása sokszor rajtuk csapódott le, de akár a környezettől is átvehették.

A kutyatréneri munka jelenleg hatalmas kihívással nézz szembe, mert jóval több, eddig nem gyakori, vagy nem látott problémával van dolgunk. Bizony, ezt az elmúlt közel két évet ők is megérezték - a kutyákat is számos lehetséges módon érintheti a poszt-COVID.

A poszt-COVID a kutyákat is érintheti, vedd észre a jeleket!Forrás: 123rf.com

Nézzük mivel állunk szemben

Szeparációs szorongás: gyakran használt kifejezés, ami eddig 10 esetből maximum egyre, kettőre volt valóban igaz. A többi probléma háttere inkább a nem megfelelő foglalkozás volt, kevés fárasztás, energikus kutya esetén. Ez a szám most megfordulni látszik, hisz a home office teljesen felborítja a kutyák kötődési jelenségeit. A tünetek megjelenéséhez még csak nem is kell újra munkába állni, már egy boltba meneteltől képes kiborulni a kutya. Most pedig, hogy egyre több gazdi tér vissza az otthoni munka kényelmes világából, hirtelen a nyakunkba zúdul a kutya otthoni ugatása, rombolása.

"Csak" szorongás: amihez még csak szeparáció sem szükséges, de látható jelei vannak a túlzott stressznek, vagy a saját szorongásunk átragadásának.

Tudtad? Nagyon sok kutya képes spontán jelezni a pánikrohamot, még mielőtt Te észrevennéd. A gond az, hogy mivel sokan azzal sincsenek tisztában, hogy ez egy pánikroham, így nem érti a kutya viselkedését és csak nő a feszültség gazdi és kutyája között. A gyengébb idegrendszerű kutyák pedig átveszik ezt a lelkiállapotot.

Szocializáció hiánya, vagy inkább a folyamat sérülése: mivel a legtöbb esetben nem a megfelelő körülmények között történik egy új kutya szocializálása, azaz nem a megfelelő kutyákkal, emberekkel találkozik, így könnyen sérülés vagy trauma érheti már a korai időszakban.

Mit tudsz tenni?

  • Már az első jeleknél keress fel egy szakembert, aki segít kezelni a helyzetet.
  • Ebben az időszakban nagyon hasznosak a napközik, ahol megfelelő körülmények között tud szocializálódni és egy időre lekapcsolódni rólad. Arról nem is beszélve, hogy így neked is jut egy kis időd magadra!
  • Tanítsd önállóságra. Ha otthon vagy, akkor se legyen 0-24 kontakt köztetek. Küldd el a helyére pihenni, vagy használj szoba boxot.
  • Kösd le az energiáit, de ne csak fizikailag. Vizsgálatokkal bizonyították, hogy egy szellemileg kifárasztott kutya sokkal hosszabb és mélyebb alvási periódusokat él meg, mint ennek hiányában.