Szőrős kérdés, avagy minden, amit a cicák bundájáról tudni érdemes

Összegyűjtöttük a leggyakoribb, a macskaszőr kapcsán felmerülő kérdéseket, melyekre szakértő partnerünk, az AlphaVet állatorvosai válaszolnak. Emellett Facebook oldalunkon minden hónapban „online is rendelnek", ahol Ti is feltehetitek kérdéseiteket szakértőinknek.

Mitől hullhat a macska szőre?

Nyilvánvalóan mindenki arra vágyik, hogy macskája bundája egészséges és fényes legyen, ameddig csak él. Míg a vedlés egy természetes folyamat, a túl sok szőrveszteség komolyabb probléma jele is lehet.

Sömör

A macskák szőrhullásának egyik leggyakoribb oka a sömör. Egy könnyen terjedő gombás fertőzésről van szó, ami gyakran jelentkezik kolóniában élő kölyök- vagy felnőtt macskák között. A microsporum canis nevű kórokozó több hónapig is fertőzhet, amely fertőzött állatból vagy a környezetből származhat.

A parazita harapással, karmolással vagy sérüléssel jut a macska bőrébe, és a fertőzés a bőr legkülső rétegében és a hajhagymákban alakul ki. Ha a macska olyan területen szerez bőrsérülést, amelyet nehezen tud elérni tisztálkodás közben, például a pofáján, az nagyobb kockázatot jelent, mivel tisztálkodással meg tudna szabadulni a fertőző anyagtól még annak kialakulása előtt.

Szintén növeli a fertőzés kockázatát ha a macska immunrendszere legyengült, például betegség következtében.  

A sömör tünetei igencsak szerteágazóak lehetnek a macskák között, de leggyakrabban szabálytalan vagy kör alakú foltokban történő szőrhullás, valamint vörös foltok formájában jelentkezik, amelyek pelyhesek is lehetnek. 

A sömör szerencsére kezelhető és megszüntethető, bár a folyamat kissé hosszadalmas, mivel több szakaszban kell kezelni a fertőzést, megsemmisíteni a fennmaradó kórokozókat, illetve körültekintően kitakarítani a macska környezetét. A sömört az emberek is elkaphatják, ezért ha a macskánál bármilyen jelet észlelsz, fontos, hogy a lehető leghamarabb keresd fel az állatorvost, hogy megakadályozza annak továbbterjedést.

Amikor a macska tisztálkodik, érdes nyelvével megszabadítja bundáját és bőrét az élősködőktőlForrás: 123rf.com

Túlzásba vitt tisztálkodás miatti szőrhullás

Amikor a macska tisztálkodik, érdes nyelvével megszabadítja bundáját és bőrét az élősködőktől, elhalt szőrtől, koszoktól és egyéb irritáló anyagoktól. Csakhogy érdes nyelve el is törheti a szőrét, ami szőrhulláshoz vezethet.

Ha a macska túlápolja bundájának egy adott részét, akkor ott vagy egy kopasz folt keletkezik, vagy a szőr válik rosszabb minőségűvé.

Mivel a cicák nagymennyiségű elhalt szőrt is lenyelnek, lehetséges, hogy szenvedni fognak a szőrgolyóktól, mivel emésztőrendszerük nem képes azokatt feldolgozni, és hatékonyan megszabadulni tőlük.

A túlzott mértékű ápolás viselkedési problémákra is utalhat: ha a macska stresszes, előfordulhat, hogy ezzel a pótcselekvéssel próbálja lenyugtatni magát. De az unalom, az ingerszegény környezet miatt is előfordulhat, hogy az állat a szükségesnél gyakrabban ápolhatja magát. Ha a túlzott mértékű ápolás tüneteit tapasztalod, fontos, hogy konzultálj egy állatorvossal, akivel megbeszélheted a problémát, és aki segíthet az okok feltárásban.

Szőrhullás a nem megfelelő étrend miatt

Ha a macska étrendje nélkülöz egy olyan fontos tápanyagot, amire egyébként szüksége lenne bőre és bundája egészségéhez, akkor előfordulhat, hogy hullani kezd a szőre, vagy rossz minőségűvé válik a bundája.

Ahogy fenttebb már volt róla szó, a fehérje létfontosságú a macskák bőrének és szőrének működéséhez és hatékony növekedéséhez: a napi fehérjebevitel körülbelül harminc százaléka ugyanis a bőr megújítására és felépítésére kell. 

Az étrendben lévő csúcsminőségű fehérjék hiánya vagy a nehezen emészthető fehérjék vékonyszálú, sérülékeny szőrhöz vagy akár szőrhulláshoz is vezethetnek.  

Az A-vitamin és az E-vitamin szintén létfontosságú a macskák egészséges bundájához és a szőrhullás megelőzésében; ezek szabályozzák a sejtek növekedését és természetes anti-oxidánsként viselkednek. Hiányuk problémákat okozhat a keratintermelésben, amely a macska szőrének fő eleme.

A szőrhullás többnyire orvosi kezeléssel és étrendváltással orvosolható. Ne habozz tehát felkeresni állatorvosodat, aki meg tudja állapítani cicád szőrhullásának, okát és megkeresi számára a lehető legjobb megoldást.

A macskák is megőszülnek?

Gyakorlatilag igen, de sokkal kevésbé mint mondjuk a kutyák vagy az emberek. Ennek oka egyszerű, a bársonytalpúak szervezete idősebb korukban is szinte pontosan annyi melanocitát (más néven festék- vagy pigmentsejtet) termel, mint fiatalkorukban, és ez teszi lehetővé színűk megmaradását.

Elképzelhető, hogy a macskák szervezete eleve több melanocitát termel más emlősökhöz képestForrás: 123rf.com

Hogy ez miért alakulhatott így, a genetikusok sem tudják pontosan. Elképzelhető, hogy a macskák szervezete eleve több melanocitát termel más emlősökhöz képest, vagy egyszerűen csak változatlan marad a mennyiségük az évek során. Vannak kivételes esetek, amikor a cica valóban 'megőszül', de ezt sem úgy kell érteni, hogy színt vált, csak testük bizonyos részein hamvasabb árnyalatot ölthet. Ez jellemzően az orr körüli területre vonatkozik, de másutt is megtörténhet. A fehér macskák színe pedig nem meglepő módon változatlan marad.

A tarka cicák tényleg mindig lányok?

A tarka, vagy tudományos nevén calico színezetű macskák genetikai eredete visszanyúlik egész az ókori Egyiptomig, innen terjedtek el a mediterrán vidékeken. A calico színezetű macskák nem számítanak külön fajtának, egyszerűen egy olyan színmintázatról beszélünk, amely megannyi macskafajta bundájában megjelenhet.

Inaktivált kromoszómák

Érdekesség, hogy a calico macskák vizsgálatával már a második világháború kezdetétől foglalkoztak, a genetikusokat ugyanis lenyűgözte, hogy létezik egy olyan mintázat, melynek kialakításában csupán néhány gén, valamit azok mutációi játszanak szerepet. Murray Barr genetikus fedezte fel elsőként az úgynevezett Barr-testeket, de még újabb tíz év eltelt, mire a kutatók rájöttek, hogy a nőstények két X ivari kromoszómáinak egyik, inaktiválódott példányából fejlődtek ki.

A tarka, vagy tudományos nevén calico színezetű macskák genetikai eredete visszanyúlik egész az ókori EgyiptomigForrás: 123rf.com

A nőstény macskák egyik X-kromoszómájának inaktiválódása egy lyonizáció nevű folyamat során történik, és azért szükséges, hogy az X-kromoszóma génjei ne fejeződjenek ki kétszer nagyobb arányban a hímekéhez képest. Az állat bundájának színét számos gén befolyásolja, ám ami most számunkra érdekes, az az X-kromoszómán található.

Ha az egyik génváltozat (allé) megjelenik a kromoszómán, a macska (legalább részben) narancssárga lesz, ám ha a másik allé bukkan fel, akkor a szőrszín fekete lesz. A narancs szín kialakításáért a feomelanin, míg a feketéértt az eumelanin színanyag felel.

Ha a nőstény narancssárga vagy fekete allélokat örökölt szüleitől, akkor egyértelműen ilyen színű foltjai lesznek. Ugyanez elmondható a legtöbb hímre is, hiszen ők csak egy X-kromoszómával rendelkeznek az Y mellett.

Ám ha a nőstény macska egy narancs és egy fekete alléval rendelkezik, úgy az adott sejt olyan színű festékanyagot termel, amelyet a nem inaktiválódott X-kromoszóma kódol. Vagyis a bundáján narancssárga és fekete folt is helyet kap.

Nagyon ritka az, hogy egy calico színezetű macska hím. Ez csak abban az esetben történhet így, ha egy kromoszóma-rendellenesség miatt a sejtekben az Y kromoszóma mellett két X van. Az ilyen kandúrok szinte mindig terméketlenek, kivéve minden háromezredik példányukat. A színezettséget azonban még ők sem örökítik tovább, hiszen ők az Y-kromoszómájukat adják az utódnak, ami nem befolyásolja a bunda színét.

Jogos a kérdés, hogy és mi a helyzet a calico macskák bundájának fehér sávjaival? Azok miért lesznek fehérek? Nos ennek oka egy másik, pettyező nevű gén (spotting gene). A pettyező génnek számos allélje van, amik eltérő mértékben lassítják a festékanyagot termelő melanociták bőrbe jutását. A szőrszínbe viszont csak azok a melaconiták 'szólhatnak bele', amelyek elérik a bőrt az embrionális fejlődés során. Ha a bőr adott területére nem kerültek melaconiták, a bunda azon a ponton fehér lesz.