Gyakran ismételt kérdések a macska egészségével kapcsolatban

Összegyűjtöttük a leggyakrabban felmerülő kérdéseket a macska egészségével kapcsolatban, melyekre szakértő partnerünk, az AlphaVet állatorvosai válaszolnak. Facebook oldalunkon, havonta biztosítunk lehetőséget „online rendelésre", ahol Ti is feltehetitek kérdéseiteket állatorvosunknak.

Ez a csodás Maine Coon kandúr is izgatottan várja az állatorvos válaszaitForrás: 123rf.com

Nemrég örökbe fogadtam idős kandúrt. A volt gazdi azt mondta, ha jót akarok, akkor ivartalanítsam. Tényleg ennyire fontos?

A kedvtelésből tartott macskák ivartalanítása ma már Magyarországon is a felelős állattartás szerves részét képezi. Nem csak állatvédelmi, de állategészségügyi szempontból is hasznos.

Az ivartalanítással például az alábbi rossz szokások és betegségek előzhetők meg: vizeletspriccelés- a nem ivartalanított kandúrok rendkívül bűzös vizeletükkel előszeretettel jelölik meg területüket, ami lakásban elviselhetetlen, de kertes házban is sok bosszúsággal járhat megelőzhető a nem kívánt szaporulat, így csökken a kóbor macskák száma megelőzhető a herék daganatos elváltozásai
megszűnik a folyamatos kóborlás és az ezzel járó veszélyek, mint az autóval történő gázolás, vagy más macskákkal való verekedés. A kevesebb verekedés miatt csökken számos halálos betegséggel való fertőződés kockázata is (pl.: macska leucosis, FIV /„macska AIDS"/).

A műtéten átesett kandúrok jelentős része a tulajdonoshoz sokkal kezd el ragaszkodni és barátságosabb lesz.
A fiatalkori ivartalanításnak nincs negatív hatása a macska fejlődésére, de bármely életkorban elvégezhető.Később, ha már ivartalanított a cicád, ügyelj táplálására, mivel a műtétet követően megnőhet a táplálékfelvétele, ami elhízáshoz vezethet. Ha ivartalanított cicáknak készített eledelekkel táplálod, az elhízás megelőzhető.

A cica állandóan véresre vakarja a füle tövét. Mi a teendőm?

Első körben érdemes ellenőrizni és kitisztíttatni a cica fülét egy állatorvossal, melyből kiderülhet, mi okozza a fülvakarást és ennek megfelelően tudnak Önnek gyógykezelést javasolni. A fül vakarás lehet a fülrühességnek az egyik látható tünete is, ám megbújhat mögötte allergia is. Amennyiben az élősködők elleni védelem nem segít, hasznos lehet a viszketést kiváltó allergia nyomába eredni.

Fültisztítás az állatorvosnálForrás: Origo

Mitől hullhat a lakásban tartott közepesen hosszú szőrű cica szőre?

A folyamatosan lakásban tartott macskáknál normálisnak mondható a szezontól független szőrhullás, ha nincs a testén szőrhiányos terület. Tavasszal és ősszel ez intenzívebb is lehet. Ha a gazdi a vedlést elhúzódónak találja, érdemes a macska étrendjét Minera Béres, nyomelemeket tartalmazó cseppel kiegészíteni. Ha a kiegészítés nem hoz változást és már a tápváltáson is túl vagytok, akkor hasznos lehet egy vérvétel keretében kérni az állatorvost, hogy ellenőrizze a cica pajzsmirigy hormonszintjét.


Letört a cica bajuszkája. Ez jelent valami betegséget, vagy normális jelenség?

Verekedés vagy játszás közben előfordulhat, hogy a macska bajsza megsérül, letörik. Ha a törés nem ebből kifolyólag, hanem spontán történik, az sem jelent önmagában betegséget. Figyelni kell, történik-e hasonló a többi bajuszkával is, és táplálása kiegészülhet bőrtápláló vitaminnal is.

Ha te is feltennéd kérdéseid, ne maradj le következő Online-Rendelésünkről:

 

Forrás: --Petplace