Gyakran ismételt kérdések a kutya egészségével kapcsolatban

Összegyűjtöttük a leggyakrabban felmerülő kérdéseket a kutya egészségével kapcsolatban, melyekre szakértő partnerünk, az AlphaVet állatorvosai válaszolnak. Facebook oldalunkon, havonta biztosítunk lehetőséget „online rendelésre", ahol Ti is feltehetitek kérdéseiteket állatorvosunknak.

Az állatorvosok gyakran találkoznak bizonyos kérdésekkel, ezekből válogattuk ki nektek a négy leggyakoribbatForrás: 123rf.com

Olyan sok készítmény van már forgalomban! Mit használjunk kutyám részére kullancs ellen?

A kullancs által terjesztett betegségek éppen olyan veszélyesek lehetnek, mint a szúnyogok és egyéb paraziták fertőzései, ezért nem véletlen, hogy a legtöbb készítmény nem csak a kullancsot, hanem más vérszívókat is távol tart.

Fontos, hogy a megelőzésre mindig megbízható készítményt válassz. Kisállattartók körében a fertőzések különösen népszerű a rácsepegtető oldat és a parazitaellenes.
A spot on-ok olyan rácsepegtetős oldatok, melyeknek használata egyszerű és gyors: a száraz szőrt széthúzva a gerinc mentén a bőrre, egy vagy több helyre kell csepegtetni. Ez a bőrről gyorsan felszívódik és alig pár órán belül kifejti hatását és nagyjából egy hónapig védi kedvenced a csípésektől. Fontos, hogy a kezelést követően 12 órán belül ne érintkezzen vízzel az állat bőre és szőre.A nyakörvek ennél jóval hosszabb ideig, 6-8 hónapig is védik kedvenced. Ezeket porzó és zsíroldékony osztályokba sorolunk. A porzó nyakörvekről a használat során egy finom porréteg válik le, ami bevonja kedvenced bőrét és így védi az állatot, míg a zsíroldékony nyakörvekből a bőrrel érintkezve folyamatatosan oldódik ki a hatóanyag. Utóbbi hatását a fürdetés nem befolyásolja, míg előbbi esetében a hatás kialakulásához 1-2 nap szükséges, mely a fürdetést követően újra indul.

Fontos, hogy a kirándulások és séták után a parazitaellenes készítmények ellenére is ellenőrizd fésüld át bundáját és nézd meg, hogy nem került-e bőrébe kullancs. Az állatra került kullancsok 1-2 órán át vándorolnak, mire a bunda alatt megtalálják a számukra legjobb helyet a bőrön. Ennek köszönhetően egy alapos átvizsgálással akár még a befúródás előtt felfedezhetjük a betolakodót. Ha mégis befúródott kullancsot találsz, mielőbb távolítsd el azt kullancseltávolító kanállal/csipesszel, vagy egy gyakorlott csavaró mozdulattal és fertőtlenítsd a készítmény helyét.

Ha nincs speciális kullancseltávolító eszközünk, vigyük kutyánkat állatorvoshozForrás: 123rf.com

Kell különösebben foglalkozni a kutya fogkövével?

Mivel a kutya fogán is lerakódik a lepedék és a modern tápok miatt az ebek kevesebbet rágnak, könnyen kialakulhat a fogkő és egyéb fogászati betegségek, melyek a fogak elvesztéséhez vezethetnek. A fogkő egy idő után vastagodni kezd és beférkőzik az íny és a fog közé, mely által tönkreteszi a fog természetes védelmét és ínygyulladást okoz. A folyamat eredménye, hogy a fog kilazul, kihullik, az íny pedig fájdalmasan kipirul és érzékennyé válik, emiatt a kutya nem akar majd rágni.
Kedvenced szemfogait akár te is meg tudod vizsgálni. Ha azon barnás kövesedést látsz, akkor ideje a fogkövet eltávolíttatni!

A kialakult fogkövet ultrahangos fogkő eltávolító készülékkel lehet eltávolítani. Az állatok ezt éberen nem viselik el, ezért az állatorvosok ezt egy általános bódításban végzik.

A legfontosabb, mint mindig: a megelőzés!Forrás: 123rf.com

Természetesen megelőzésre is van lehetőség, melyhez nagy segítséget nyújthat a PaqueOff, mely nagyszerűen alkalmazható úgy a fogkövek és rossz lehelet megelőzésében, mint azok kezelésében. Minden nap következetesen használva a meglévő fogkövek a fogak állapotától és a fogkövesség erősségétől függően egy idő után világos színűre változnak, s egy horoggal relatív könnyen lakaparhatók.

Hámlik a kutyám bőre. Ez mitől lehet?

Ha a kutya szőre hámlik, előfordulhat, hogy táplálékában nincs meg minden fontos vitamin és ásványi anyag, amire szüksége van, vagy esetleg van benne olyan összetevő, amitől allergiás reakciója alakulhat ki. Érdemes megpróbálni olyan prémium minőségű tápot választani számára, ami kifejezetten allergénmentes. Ha a váltás után sem javul a helyzet, akkor étrendje kiegészíthető szőr- és bőrtápláló vitaminnal. Kerülje a gyakori samponos fürdetést és részesítse előnyben a sima vizes, vagy kímélő (orvosi) samponos fürdetést, hogy megóvhassa a bőrén lévő természetese védő faggyúréteget.

Nem mindegy mivel fürdetedForrás: 123rf.com

Milyen oltásokat kell megkapnia egy kölyökkutyának?

Ha éppen kölyökkutyád van, vagy csak örökbe fogadni készülsz, fontos tudnod, hogy a különböző fertőző betegségek elleni oltások felvétele Magyarországon a kutyák számára nem kötelező, de mindenképpen ajánlott. Egyetlen kötelező vakcina a veszettség elleni, melyet az előírások szerint a kutya 3 hónapos korában kell beadatni, majd az első oltást követően 6 hónappal meg kell ismételni. Ezt követően elég évente ismételni. 

Amennyiben szeretnéd megóvni kedvenced a különböző betegségektől, az alábbi oltási és féregtelenítő program ajánlott számára:

  • 2 hetes kor: féreghajtó
  • 4 hetes kor: féreghajtó
  • 6-8 hetes kor: parvovirus elleni oltás féreghajtóval kiegészítve
  • 8-9 hetes kor: kombinált oltás féreghajtóval
  • 10-12 hetes kor: kombinált oltás féreghajtóval kiegészítve
  • 3 hónapos kor: veszettség elleni oltás féreghajtóval kiegészítve
  • 6 hónapos kor: kombinált oltás
  • 9-12 hónapos kor: veszettség elleni és kombinált oltás féreghajtóval kiegészítve

Ha te is feltennéd kérdéseid, ne maradj le következő Online-Rendelésünkről:

Forrás: --Petplace