Milyen oltásokat kell megkapnia egy macskának 1 éves koráig?

Mi a macskák oltási rendje? Ez a kérdés minden macskatulajdonost foglalkoztat, hiszen a védőoltások a felelős állattartás fontos részét képezik és segítenek megőrizni a macska egészségét. De milyen gyakran kell beoltani a macskát? Milyen oltásokra van szükségük a macskáknak, és mi a legjobb módja a védelmüknek? Íme, egy útmutató a macskák oltásairól, amely segíthet neked a macskád egészségével kapcsolatos döntésekben.

Mi az a védőoltás?

A védőoltás az a folyamat, amelynek során egy legyengített vagy elölt fertőző ágens kis mennyiségét juttatják be az ember vagy állat szervezetébe, hogy immunitást serkentsenek egy betegséggel szemben. A vakcinázást több, mint száz éve gyakoroljuk emberek és állatok körében is, hiszen ez a fertőző betegségek megelőzésének leghatékonyabb módja.

A védőoltásokban lévő elölt vagy gyengített kórokozók legyőzése sokszor megbetegedés nélkül végbemegy a szervezetben és az oltás után körülbelül 2 hét alatt kialakul a védelem a kórokozóval szemben.

Megbízható, erős védelem persze sok esetben csak többször ismételt védőoltással érhető el. Mint ahogy az az emberekre és más állatokra is igaz, a védőoltás a kölykök immunrendszerét kissé megviselheti, ezért csak egészséges állatnak szabad adni. Fontos tudnod: a megfelelő hatékonyság eléréséhez macskák esetében nélkülözhetetlen a rendszeres féregűzés, bolhaűzés és megfelelő táplálás is.

Miért van szükség a macskáknak védőoltásokra?

A macskák számos olyan betegségre fogékonyak, amelyek az embereket is érintik, ilyen többek között a veszettség is. Emellett olyan fertőző veszélyekkel is szembe kell nézniük, mint a gyűrűsféreg, a toxoplazmózis és a felső légúti fertőzések.

Mivel mára már számos fertőző megbetegedéstől óvhatod meg kedvencedet 1-1 vakcina felvételével, mindenképpen fontos átgondolni cicád életvitelét és ahhoz mérten kérni állatorvosodtól a védőoltások sorrendjét.  

A kölyökmacskák 6 hetes korukig az anyatejből mindenféle ellenanyagot megkapnak, melyek ellen az anyjuk is védett. Ezek az anyatejes táplálás időszakában védik a kismacskát a különféle kórokozók ellen, ám ezt követően már számukra is ki kell alakítani a saját immunitást egy megfelelő oltási programmal.

Mikor kell beoltatni a macskát?

A macskáknak, a kutyákkal ellentétben, nincs kötelező oltásuk, kivéve, ha külföldre szeretnél utazni vele. Ekkor a veszettség elleni oltás kötelező. Orvosi szempontból a macskákra legveszélyesebb betegségek elleni védőoltás minden macska számára ajánlott és indokolt.

A macskáknak, a kutyákkal ellentétben, nincs kötelező oltásuk, kivéve, ha külföldre szeretnél utazni veleForrás: 123rf.com

Téved, aki azt gondolja, hogy a lakásban tartott, más macskával nem érintkező macskának nincs szüksége oltásokra, ugyanis sok betegség kórokozóját mi magunk is behurcolhatjuk a lakásba például a cipőnkkel (ilyenek pédául a fertőző orr- és légcsőgyulladás, a chlamydiosis, vagy a calicivírus okozta nátha).

A kertben tartott, kijárós macskát, ezen felül, a marakodás útján terjedő macskabetegségek ellen is indokolt oltatni (ilyenek a veszettség, macskaleucosis, fertőző hashártyagyulladás). Ráadásul őket egy halálos vírusos betegség is fenyegeti, ami nem más, mint a macskák fertőző immunhiányos betegsége (macska AIDS).

Milyen oltási sort ajánlanak az állatorvosok?

Az állatorvosok az alábbi oltási sorrendet javasolják macskák számára, ám fontos megjegyezni, hogy e lista csak egy ajánlás, mely kiegészíthető állatorvosod által javasolt további vakcinálkkal is.
- 2 hetes korban: féreghajtó
- 4 hetes korban: féreghajtó
- 6 hetes korban: féreghajtó
- 9 hetes korban: kombinált oltás (fertőző orr- és légcsőgyulladás, calicivírus okozta nátha, panleukopenia, macskaleucosis, chlamidiosiselleni védőoltás egyben)
- 12 hetes korban: kombinált ismétlő oltás
- 14 hetes korban: veszettség elleni oltás
- 1 éves kor felett évente ismétlendő: kombinált oltás + veszettség oltás + féregtelenítés

Egyéb védőoltások:

Fertőző hashártyagyulladás intranazális vakcina; microsporiasis elleni védőoltás - bőrgombásodásra hajlamos és ilyen tüneteket mutató macskáknál javasolt. Mindent összevetve tehát macskád vakcinázása fontos lépés egészségének megőrzése érdekében.

A legjobb módja annak, hogy biztosítsd, hogy időben megkaphassa a szükséges oltásokat, ha állatorvoshoz fordulsz. Ő ugyanis minden szükséges információt elmond az oltásokról, és arról, hogy kedvencednek szüksége van-e további oltásokra is.