A macskák leggyakoribb bőr- és szőrbetegségei

A bőr és szőr állapota jól tükrözi az állatok egészségi állapotát így, ha ilyen elváltozást tapasztalsz kedvenceden, biztos lehetsz abban, hogy valami nincs rendben. A szőr- és bőrproblémákat számos különböző betegség okozhatja, ezért a megjelenés okának kiderítése sok állatorvos számára komoly kihívást jelent. Ettől függetlenül a javulás érdekében az állatorvos közbenjárása nem elhanyagolandó.

Ahogy az ember számára is az elsődleges védelmünket szolgálja, úgy az állatok esetében is a bőr és szőrzet nyújtja a külső védelmet a külvilág veszélyeivel szemben. Elváltozásai az állatok körében olyannyira gyakoriak, hogy az állatorvosi rendelőkbe érkező kutyák 20-30%-ánál megfigyelhető valamilyen bőrprobléma. A kutyák bőre vékonyabb más állatfajokénál, ezért náluk gyakoribbak a bőrproblémák, mint a macskáknál, ettől függetlenül ez a kellemetlenség a cicákat sem kíméli.

A macskák bőr- és szőrbetegségeinek tünetei

A macskák bőr- és szőrbetegségeinek tünetei laikusok számára is könnyen felismerhetőek, de ha igazán szerető gazdi vagy, akkor a legkisebb változás is szemet szúrhat. Az alábbi tünetekre mindenképp érdemes figyelned:

  • minden eddiginél gyakoribb és erőlteljesebb vakarózás, vagyis az állat bőre láthatóan viszket
  • fénytelen, töredezett szőrzet
  • bajuszka töredezés, bajuszvesztés
  • szokatlanul nagymértékű szőrhullás
  • gyulladt, kipirult, levedző bőrterületek
  • hámló, pikkelyező, korpás bőrfelület
  • zsíros, faggyús szőrzet
  • nagy méretű szőrtelen foltok megjelenése.

Nem is hinnéd, de a szőrzet állapota jól mutatja a macska tápláltsági állapotát is. Ha egy cica konyhai maradékokat vagy olcsó tápokat kap, amik nem tartalmaznak számára elegendő mennyiségben fehérjét, ásványi anyagokat és vitaminokat, akkor ezek hiánya bundája állapotán is jócskán meglátszik.

A macskák leggyakoribb szőr és bőrbetegségei

Fülatka

Meglepőnek tűnhet, de a fülatka is a bőrbetegségek közé tartozik, ráadásul a macskák életében igen gyakran előfordulnak. Az atkák a fülben erős viszketést és komoly irritációt okoznak, amit ha a gazdi nem kezel időben, felülfertőzéshez vezet.

Ha kedvenced féloldalasan tartva fejét erőteljesen vakarózik (akár a fül tövének megsebesítésére is képes) és zsíros/ viaszos, barna színű váladék látható benne, akkor cicád vélhetően atkákkal küzd. Kezelése állatorvosi fültisztítással kezdődik és fülcseppekkel otthoni ápolásban gyógyítható.

Bolhaallergia

A cicák vakarózásának oka lehet bőrén megjelenő, viszkető, pattanásszerű dudor is, mely általában a faroktőnél, a hátsó lábak hátsó ívén és a belső combokon jelennek meg. Ez az úgynevezett bolhaallergia tünete.

Bármely macska lehet bolhás, de nem mindenkinél okoznak ilyen komoly, hosszan tartó kellemetlen tüneteketForrás: 123rf.com

Bármely macska lehet bolhás, de nem mindenkinél okoznak ilyen komoly, hosszan tartó kellemetlen tüneteket. Ha már kialakul az allergia, a viszketés csökkentése érdekében célszerű állatorvoshoz fordulni és gyógyulás után hosszútávon megelőzni a bajt. Szerencsére ma már a legtöbb kisállatkereskedésben és webáruházban vény nélkül kapható bolha és kullancs elleni készítmény, melyek e betegség megelőzésére is kiválóan alkalmazható.

Táplálékallergia

A táplálékallergia egy rendkívül sokszínű probléma az állatok körében, mely nem csak az ürüléke elváltozásában, hanem a bőr és szőrzet állapotában is megmutatkozhat. Ha macskádnál szokatlan és túlzott vakarózást észlelsz, ami nem múlik el magától és az állatorvos véleménye szerint nincs egyéb betegsége sem, akkor jó okod lehet allergiára gondolni. A diagnózis felállítása két módon történhet: laborvizsgálattal, vagy eliminációs diétával.

Gombás fertőzés

A gombás eredetű fertőzés különösen kellemetlen és veszélyes nem csak kedvencedre, de más állatokra és az emberre nézve is. Tünetei: kerek, piros szélű foltok a bőrön, melyek körül jellegzetesen kihullik a szőr.

A gombás eredetű fertőzés különösen kellemetlen és veszélyes nem csak kedvencedre, de más állatokra és az emberre nézve isForrás: 123rf.com

Ez a betegség feltétlen állatorvosi kezelést igényel. Az orvos a diagnózis felállítása után gombaellenes készítményekkel látja el az állatot, felhívja a figyelmet az állat fertőtlenítő fürdetésére és a környezet sterilizálására is.

Pszichogén szőrhullás

Viccesen hangzik, de sajnos igaz: a macskák esetében szőrhullást eredményezhet a fokozott stesszhelyzet is. Mivel ők jóval érzékenyebben reagálnak (néhány fajta kivételével) az élethelyzet változásaira, néha a gazdi szinte észre sem veszi, hogy egy apró váratlan változás mennyire megzavarja kedvence nyugalmát.

Egy-egy érzékenyebb macskánál stresszes állapotot válthat ki akár már az is, ha családjából valamely számára szeretett személy hosszú ideig (több nap/ hét) távol marad otthonról, esetleg őt helyezik ideiglenes gondozásba.

Stresszhelyzetben a cica szőrzete a hátán vagy hasán, egy csíkban elvékonyodhat, ugyanis a stressz fokozott tisztálkodási hajlamot vált ki belőle.

A kezelés első lépéseként csökkenteni kell a stressz mértékét a macska figyelmének elterelésével (például játékokkal, gyakoribb simogatással), komolyabb esetekben pedig az állatorvos által javasolt gyógyhatású készítményekkel.

Kérdésed merült fel a cicádat fenyegető bőr- és szőrbetegségek kapcsán? Küldd el kérdésed a Grandopet állatorvosainak, akik egy héten belül személyre szabott válaszolt küldenek neked!