Lázas macska ápolása: Ezek a legfontosabb tudnivalók

Minden gazdi számára rémisztő, ha macskáját betegnek és elesettnek látja, ezért próbálnak mindent megtenni annak érdekében, hogy jobban érezze magát. Ritkán esik szó róla, de jobb, ha tudod: a kisállatok is lehetnek lázasak! Honnan tudod, hogy cicád lázas és mit tehet érte ebben a nehéz helyzetben? Olvasd el cikkünket és készülj fel te is az ilyen helyzetekre!

Első és legfontosabb tudatosítanod, hogy ha macskád lázas, ne ragaszkodj túlságosan a gyógyítás gondolatához. Néha előfordul, hogy nem sokat tehetsz azon kívül, hogy biztosítod számára a kényelmet és a pihenés lehetőségét, míg az immunrendszere leküzdi a betegséget.

Hány foktól lázas egy macska?

Gyakori kérdés, hogy milyen hőmérséklettől számít egy macska lázasnak? A cicák testhőmérséklete eleve kicsit magasabb, mint az emberé, ezért a macskák lázának leggyakoribb hőmérsékleti tartománya 38,6 °C és 39,4 °C között van. E fölött már állatorvosi beavatkozást igényel.

A macska lázas állapotának tünetei

Ha a cicád levert, láthatóan gyenge, étvágytalan és bágyadt, elbújik előled és magányra vágyik, könnyen előfordulhat, hogy lázas. Ha megfogod és tapintásra úgy érzed, hogy melegebb a szokásosnál, aggodalomra adhat okot, ám nem szabad elfelejteni, hogy az ő testhőmérséklete magasabb, mint az emberé.

Ha lázas a cica fázhat, remeghet, de árulkodó jele lehet, ha száraz orra. Légzése gyorsabbá válhat, liheghet, de akár étvágytalan is lehet, vagy feltűnően kevesebbet is ihat a megszokottnál. Bágyadtságánál fogva kevesebbet mosakodhat, amitől szőre egy idő után rendezetlenné és büdössé válhat.

Így mérd meg macskád lázát

A háziállat hőmérsékletének mérése az egyik legalapvetőbb egészségmegőrzési feladat, mellyel sok stressztől megkímélheted magad, és irányt mutat, mikor indokolt állatorvosi segítséget kérni. Az állatorvos a cica végbelébe 2-3 centi mélyre tolja be a síkosító krémmel bekent lázmérőt.

Ha van otthon egy felesleges lázmérőd, amit biztosítani tudsz cicád számára az ilyen esetekben, akkor ezt a módszert te is biztonsággal alkalmazhatod. Ez a macskának nem fog tetszeni, ezért célszerű, ha megkérsz egy családtagot, hogy segítsen lefogni kedvenced a procedúra idejére..

Ahogy fentebb írtuk, a macskák normál testhőmérséklete magasabb az emberénél, de 38,6-39,4 foknál már hőemelkedésről beszélünk, efölött pedig lázról van szó. Ha a testhője 40-41 fok fölé emelkedne, az életveszélyesnek számít, feltétlenül kérd állatorvos segítségét!

Mit tehetek cicámért, ha lázas?

A macska lázát sok minden okozhatja, többek között fertőzések, esetleg gyulladások, húgyúti problémák, fogászati betegségek, rák, veseelégtelenség, sőt olyan neurológiai rendellenességek is, mint a veszettség vagy a macskák szopornyica vírusa.

A macskák legalább olyan gyakran lebetegedhetnek, mint mi, emberek és bizony, mindkettő különleges figyelmet igényel. Ha macskád megbetegszik, nem szabad félvállról venni. Láz esetén állatorvoshoz kell vinni, aki a pontos diagnózis felállítása után megkezdheti a célzott gyógyítási folyamatot!