Minden, amit a macska ivartalanításáról tudni érdemes

Ahogy a kutyákat, úgy a cicákat is érdemes ivartalaníttatni, főleg, ha nem tenyésztésre szántad kedvenced. Cikkünkben most arról olvashatsz, hogy miért fontos ez és mi történik a macskáddal az ivartalanítás által.

A házikedvencek ivartalanítása mára a felelős állattartás részévé vált, hiszen tudjuk: évente állatok százezrei pusztulnak el otthon és megfelelő életmód biztosításának hiánya miatt. Elképzelni is nehéz, hány állat kóborol az utcákon, és bizony az állatmenhelyek is tömve vannak. Nem is csoda, hogy a menhelyekről a kölyök korú állatok ma már csak ivartalanítási kötelezettséggel fogadhatók örökbe.

Az ivartalanításnak számos előnye van: megelőzhető vele a macskák nem kívánt túlszaporodása; hosszabb és egészségesebb életet eredményez az ivartalanított cica számára; megelőzhetők vele bizonyos hormonális változások okozta betegségek.

Tények és tévhitek a cica ivartalanításáról

Az emberek számára sajnos kissé idegen még az ivartalanítás fogalma, ezért számos tévhit övezi. Ezeknek a tévhiteknek sokszor semmilyen tudományos alapja nincs, ezért is fontos, hogy bármilyen kétely felmerül benned, keresd fel állatorvosod és bátran tedd fel neki azokat.

Ilyen tévhit például az, hogy a macska az ivartalanítás után el fog hízni.

Nos: valóban hajlamos lehet a hízásra, de ha megfelelő, kifejezetten ivartalanított macskák számára készített, alacsony kalóriatartalmú eledellel táplálod és a napi szükségletein túl nem eteted a saját vacsorád maradékával, akkor jó eséllyel nem lesz ilyen problémája.

Ivartalanítással megelőzhető macskabetegségek

Felelős állattartóként lehetőleg ivarzás előtt (6-8 hónapos kora előtt) ivartalaníttasd macskád, mert így elkerülheted a nemkívánatos szaporulatot; elmarad az ivarzás az összes kellemetlenségével együtt; a nőstény cica nem vonzza a házhoz a környék kandúrjait, a kandúr pedig kevesebbet kóborol; kevesebbet érintkezik más, idegen állatokkal és ezzel csökken a sérülés és fertőzés veszélye; nőstény macska esetében megelőzhető a gennyes méhgyulladás kialakulása; csökkenthető a rosszindulatú emlődaganat kialakulásának esélye.

Tévhit, hogy a macska az ivartalanítás után el fog hízniForrás: 123rf.com

Amit biztosan nem tudtál a macskák ivarzásáról

A nőstény macska évente többször, ciklikusan ivarzik. Egy ivarzás átlagosan 2-3 hétig tart, és ha a megtermékenyítés elmarad, akkor 1-2 hét múlva ismételten ivarzani kezd.

Az ivarzó nőstény cicák a környékükre vonzzák a kandúrokat, akik sokszor összeverekednek a párzási jogokért. Egy-egy verekedés során szerzett sérülés akár az állat életébe is kerülhet.

Azon felül, hogy a szerzett sebek kezelés híján elfertőződhetnek, megsérülhet a szemük is, vagy esetenként harapás, karmolás és szexuális úton összeszedhetnek olyan súlyos, vírus okozta betegségeket, mint a macskaleukosis (FeLV) és a macska-AIDS (FIV). Természetesen ez utóbbiaktól nem véd meg az ivartalanítás, de tény, hogy a fertőzés lehetőségét és kockázatát nagy mértékben csökkenti.

Az ivartalanítás fontossága tehát nem is kérdés, ha szeretnéd, hogy kedvenced hosszú és egészséges életet éljen.