Veszettség - Amit feltétlenül tudnod kell

Szeptember 28 a veszettség elleni küzdelem világnapja. Ebből az alkalomból szakértői segítséggel készült összeállításunkban foglaljuk össze a legfontosabb tudnivalókat a veszettségről.

A veszettség egy gyógyíthatatlan vírusos betegség, amely veszélyes emberre és állatra egyaránt. A kórokozók nyállal, általában harapás útján terjednek. Szerencsére a kutyák kötelező védőoltása és a rókák számára repülőről szórt vakcináknak köszönhetően a veszettség ma már nagyon ritka Magyarországon.

A veszettség globális probléma - tudj meg többet erről a halálos betegségről, ismerd fel a tüneteket, és légy tisztában azzal, mit kell tenni, ha téged vagy kedvencedet feltehetően veszett állat harapott megForrás: 123rf.com

A veszettség tünetei

A harapást követően a vírus az idegek mentén terjed a központi idegrendszerre, és súlyos neurológiai tüneteket okoz.

Jellemzői:

 • tudatzavar,
 • viselkedészavar,
 • görcsök,
 • agresszív viselkedés,
 • agressziós készségek,
 • nyelési zavarok, víziszony,
 • a száj habzása (az állat nem tudja lenyelni a saját nyálát),
 • később bénulás, fulladás.

A viselkedészavar megjelenési formája eltérő lehet állatfajonként, de jellemző, hogy a háziállatok megvadulnak, míg a vadállatok szokatlanul szelíden viselkednek. Ezért nagyon nagy veszélyt jelenthet, a vadállatok szokatlan kedvessége, például amikor egy veszett róka az ember közelébe merészkedik, és hagyja megfogni, megsimogatni magát.

A legfontosabb a megelőzés

Magyarországon törvény írja elő, hogy a kutyákat be kell oltani veszettség ellen. Minden kölyökkutyát 3 hónapos korban egykomponensű veszettség elleni vakcinával kell oltani, majd ezt hat hónap múlva ismételni kell. Ezt követően elég évente egyszer oltani!

Bár ezt törvény nem szabályozza, de a kijáró, más állatokkal is találkozó macskákat és vadászgörényeket is érdemes beoltani. A húsevők (macska, vadászgörény) külföldre történő utaztatása esetén pedig kifejezetten kötelező a veszettség elleni oltás.

A házi cicákat és vadászgörényeket is ajánlott beoltani veszettség ellenForrás: 123rf.com

Tévhit, hogy csak a kutyák lehetnek veszettek!

Bár a veszettség általában vadállatokat, hazánkban leggyakrabban rókákat érint, könnyen megfertőzheti a házi macskákat és kutyákat is.

A bejelentett veszettségű macskák száma meghaladja a kutyákét, ami azért lehet, mert több macska szabadon kóborolhat és kapcsolatba kerülhet veszett, kóbor állatokkal.

Miután a macska elkapta a betegséget, hetekig vagy hónapokig tarthat a tünetek megjelenése. Ha egy macska veszettség jeleit mutatja, általában körülbelül egy héten belül elpusztul.

Ezért, ha kijárós cicád van, javasolt gondoskodnod a veszettség elleni oltásáról. Az életét mentheted meg vele.

Ne feledd, hogy a macskák képesek veszettséget terjeszteni néhány nappal a veszettség tüneteinek megjelenése előtt!

Virológus vizsgálja a macskátForrás: 123rf.com

A macskák veszettségének jeleit általában három szakaszra osztják: prodromális, excitatív és paralytikus.

A veszettség 3 fő szakasza

 1. Prodromális szakasz

A veszettség első jelei befolyásolhatják a macska viselkedését. Előfordulhat, hogy a kedvenced hirtelen félős lesz és bujkálni kezd, de lehet álmosabb a szokásosnál, illetve étvágytalanabb is.

A viselkedés és a személyiség időről időre változik: egyes macskáknál nagyon nyilvánvaló személyiség változások következnek be. Vannak olyan cicák, akik először csak csekély változásokat mutatnak, ezért nehéz végleges diagnózist felállítani. A veszettség prodromális periódusa általában 2-3 napig tart.

 1. Excitatív szakasz

A második szakaszban a macskák általában szélsőségesebb viselkedésbeli változásokat mutatnak. Izgatottnak és nyugtalannak tűnnek. Gyakran túlreagálják a normális ingereket. Sok macska ok nélkül agresszívvá válik. Provokáció nélkül támadhatnak meg embereket, más állatokat, de akár tárgyakat is. Az excitatív szakasz 1-7 napig tarthat és átfedésben lehet más fázisokkal.

 1. Paralitikus szakasz

A veszettség utolsó szakaszában a macskáknál az idegrendszer érintettsége előbb gyengeséget és végül a fej, a nyak és a mellkas bénulását okozhatja. A torok megbénul és a macska már nem tud nyelni. Ekkor kezdődnek a "szájban habzás" jól ismert jelei. Amikor a macska nem tud nyelni, túl sok nyálat termel. Gyenge és bénult állapotban a légzést szabályozó izmok leállnak, ami a cica halálához vezet.

Veszettség gyanúja esetén karanténba kerül az állatForrás: 123rf.com

Mi a teendő, ha veszett állat harapott meg?

Ha veszettséggyanús macska harapott meg egy embert, akkor a macskát tíz napig karanténba kell helyezni.

Tudjuk, hogy a halál a veszettség jeleinek megjelenése után hamarosan bekövetkezik, így tehát ha a macska nem pusztul el az elkülönítés során, a harapás várhatóan nem okoz veszettséget. A veszettség pontos diagnózisának egyetlen módja az agyszövet elemzése.

Az oltási könyv fontossága

Nagyon fontos: ha kedvenced megharapta egy másik állat (kutya, vagy macska), azonnal kérd a harapó fél gazdijától az oltási könyvet, és bizonyosodj meg arról, hogy a támadó megkapta a veszettség elleni oltását! Ezután pedig irány az állatorvos.

Ha nem kutya harapta meg, akkor bizony nagyobb okod van a veszettség veszélyétől tartani – ezt feltétlenül jelezd az állatorvosnak.