A veszettség okai, tünetei és kezelése kutyáknál

Magyarországon 2009. január 1-je óta törvény írja elő a kutyák veszettség elleni oltását. Az oltást a kutya 3 hónapos korában kell először beadatni, majd fél év múlva ismételni. Ezt követően évente ismétlendő. De miért is van erre szükség? Olvass tovább, mert cikkünkből most mindenre fény derül!

Mi is az a veszettség?

A veszettséget a rhabdovírusok csoportjába tartozó rabies-vírus okozza és a veszett állatok testváladékaival, főként nyálával terjed. E gyógyíthatatlan betegséget mi, emberek is elkaphatjuk az állatoktól.

A fertőződés során a vírus megjelenik az állat/ ember vérében, nyálában, tejében, vizeletében. A fertőzött harapásával már a tüneteket megelőző tíz napon belül, és a betegség teljes időtartama alatt képes tovább fertőzni.

A veszett kutya megfertőzheti az embert is. A kép illusztráció.Forrás: 123rf.com

Tudtad? Nem csak a kutyák lehetnek veszettek!

Fontos tudni, hogy a veszettséget nem csak kutyák kaphatják el, ugyanis valamennyi melegvérű állat fogékony a fertőzésre. A legfontosabb fertőzésforrások a rókák, a kutyák és a farkasok, de akár a macskák is elkaphatják az erdei vadaktól.

A szigorú járványtani előírások és a kutyák kötelező oltásának köszönhetően hazánkban szerencsére nem túl elterjedt, de azért jobb félni, mint megijedni.

Mit tegyek, ha kutyámat megharapta egy másik állat?

Ha kutyusodat megharapta egy másik kutya, feltétlenül kérd el a másik állat gazdijától az oltási könyvet, és győződj meg arról, hogy be van oltva veszettség ellen. Ezzel még nem úszod meg az állatorvosi ellátást, de legalább a veszettséget ki lehet zárni a lehetséges fertőzések sorából.

Ha más állat volt a harapó fél, vagy nem tudni, honnan szerezte kedvenced a harapást, feltétlenül jelezd az őt kezelő állatorvosnak.

Vadon élő állat okozta sérülés során a harapó állatot általában kilövik és fejét az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat illetékes laboratóriumába szállítják vizsgálatra, míg háziállat esetén állatorvosi karanténba helyezik. Ha a karanténba helyezett állat 15 napon belül nem mutatja a veszettség jeleit, akkor valószínűleg ő sem fertőzött.

Mérges kutya ketrecben. A kép illusztrációForrás: 123rf.com

A veszettség tünetei

A fertőzés után a vírus az idegek mentén terjed át a központi idegrendszerre és olyan súlyos neurológiai tüneteket okoz, mint például:

  • a félénk állat hirtelen barátságossá válik
  • a bátor, agresszív kutya visszahúzódó lehet
  • hirtelen fellépő agresszív viselkedés
  • indokolatlan rángatózás
  • bénulás
  • lógó állkapocs
  • nyelési nehézségek okozta nyáladzás és szájhabzás
  • légzési nehézségek
  • bénulás okozta fulladás

A legfontosabb a megelőzés

A veszettség gyógyíthatatlan és végzetes betegség, mely során a fertőzött állat a tünetek jelentkezése után körülbelül 15 napon belül elpusztul, ezért különösen fontos, hogy egyetlen sérülést se hagyjunk kezelés nélkül, és kedvencünk részesüljön a számára kiszabott védőoltásban.

Ahogy fentebb említettük, Magyarországon a kutyák számára kötelező, ám mivel nem csak kutyák körében terjedhet ez a vírus, érdemes a kijáró cicákat és az egyéb kedvtelésből tartott melegvérű állatokat is beoltatni.