A leggyakrabban előforduló mérgezések és szervi tüneteik macskáknál

Hirtelen megbetegedés esetén a gazdák sokkal többször gyanakodnak mérgezésre, mint ahány eset valójában előfordul. Ettől függetlenül mégis elővigyázatosnak kell lenniük, mert ha kedvencük valóban méreganyaghoz jutott, akkor azonnal cselekedni kell.

Lényeges, hogy otthon, önhatalmúlag semmit se csináljunk, hanem vigyük a macskát állatorvoshoz.  Nem mindegy ugyanis, hogy pontosan milyen méreganyaghoz juthatott hozzá a kisállat, mert rengetegféle mérgezés létezik, és ennek megfelelően kell kiválasztani a kezelést.

A mérgezés tünetei

Az állatok leggyakrabban szájon át vesznek fel mérgező anyagot, amitől a szervezet megpróbál minél gyorsabban megszabadulni hányással, majd hasmenéssel. A folyadékvesztés miatt cicánk előbb levert lesz, a felszívódott méreganyag ezután okozhat szervi károsodásokat. Az alábbiakban részletezzük a leggyakrabban előforduló mérgezéseket és szervi tüneteiket:

 • Patkányméreg okozta mérgezés (dikumarol-toxicosis): vérzékenység, vérzések, vérszegénység, sárgaság, gyengeség.
 • Fagyálló-mérgezés (etilénglikol-toxicosis): gyengeség, mozgásinkoordináció elvesztése, hátulsó végtagok petyhüdt bénulása, veseelégtelenség, vizelet hiánya, izomgörcsök.
 • Növényvédőszerek, rovarírtók okozta mérgezés (szervesfoszforsav-toxicosis): fokozott nyáltermelődés, izomremegés, izomgörcsök.
 • Csigaméreg okozta mérgezés (metaldehid-toxicosis): fokozott nyáltermelés, nehézlégzés, hasi fájdalmak, izomremegés, merevgörcsök, testhőmérséklet emelkedése.
 • Egyes növények okozta mérgezések (phytotoxicosis): például Rhododendron-mérgezés esetén idegrendszer károsodás, tejfüvek esetében szájnyálkahártya-gyulladás, véres hasmenés és vizelet, sárgaság, görcsök jelentkezhetnek. Szőlő- és mazsolamérgezésben veseelégtelenség tünetei alakulhatnak ki.
 • Egyes emberi gyógyszerek okozta mérgezések: például altatók, nyugtatók után bódultság, tompultság, nyálkahártyák sárgasága jelentkezhet; a paracetamolt tartalmazó lázcsillapítók macskákban paracetamol-mérgezést, légzési elégtelenséget, nehézlégzést, sárgaságot, véres vagy akár elszíneződött vizeletet is okozhatnak.
 • Nitrit illetve nitrtátmérgezés: macskákban nehézlégzést, oxigénhiányt okoznak.
 • Gramoxon (paraquat), egy növényvédőszer okozta mérgezés: tüdővizenyőt, nehézlégzést okoz.
 • Egyes csak kutyákra törzskönyvezett külsőélősködők elleni szerek, például a piretroidok macskáknál mérgezést válthatnak ki súlyos idegrendszeri tünetekkel, izomgörcsökkel.
 • Mérgező gázok és a füst is okozhat mérgezést, ezek leggyakoribb tünete a nehézlégzés.
 • Maró anyagok (savak, lúgok) okozta mérgezés: bőrre jutva maródást, lenyelve pedig bélkimaródást, hányást, hasmenést okoznak.
 • Macskákban az étcsokoládé szintén előidézhet mérgezéses tüneteket.

A mérgezés diagnosztizálása és kezelése

Mérgezés gyanúja esetén elengedhetetlen a pontos kórtörténet, ezért az állatorvos mindenekelőtt toxikológiai vizsgálatokat végez a különböző testváladékokkal, mint például hányással, széklettel, vérrel, vizelettel. Bizonyos esetekben további vizsgálatokat is elrendelhet, ilyen például a hasi ultrahang, ha fagyálló mérgezésre vagy patkánymérgezésre gyanakszik.

Ahogy már említettük, a pontos diagnózishoz tudni kell, hogy mi mérgezte meg a macskát, ugyanakkor tüneti kezelést is végre kell hajtani, beleértve a toxinok mielőbbi eltávolítását, a felszívódás gátlását, a szisztémás, valamint szervi tünetek kezelését.  

A bevitt méreganyagok eltávolításának leggyakoribb módja a hányás. Ha a méreganyagok bőrrel érintkeztek, akkor pedig annak tisztításával kell kezdeni. A szakember ezután megpróbálja minimalizálni a toxinok felszívódását, fokozni a bélmozgást és megkötni a méreganyagokat.

Több élelmiszert gondosan el kell zárni kedvencünk elől, bizonyos anyagok ugyanis enyhe mérgezéses tüneteket, súlyosabb esetben szervkárosodást okozhatnakForrás: AlphaVet

Mérgező élelmiszerek, amelyektől óvni kell a macskát

Megannyi, a kamrában találtható élelmiszert gondosan el kell zárni kedvencünk elől, bizonyos anyagok ugyanis enyhe mérgezéses tüneteket, súlyosabb esetben viszont szervkárosodást is okozhatnak. A kutyákhoz hasonlóan a csokoládé mérgező a macskák számára, mert teobromint tartalmaz. (Minél sötétebb a csokoládé, annál nagyobb a teobromin-tartalma.

Az elfogyasztott csokoládé mennyiségétől és típusától függően a macskák aritmiát, remegést, görcsöket tapasztalhatnak, súlyosabb esetben akár bele is halhatnak a kóstolásba.  

Mind a hagyma, mind a fokhagyma elfogyasztása problémás a macskáknál, mert azok növelik a vörösvértestek lebomlásának és a vérszegénység kialakulásának az esélyét. Emellett gyomor- és bélrendszeri kellemetlenségeket, hasmenést is előidézhetnek. A szőlő és a mazsola szintén mérgező a macskákra, fogyasztásuk legrosszabb esetben veseelégtelenséggel, hiperaktivitással párosul.

Bár a fehérje fontos része a macskák étrendjének, bizonyos típusú fehérjék károsíthatják egészségüket. Ha nyers tojással etetjük macskánkat, fennáll az ételmérgezés vagy a biotin (B -vitamin) felszívódásának meghiúsulása a tojásban található avidin nevű fehérje miatt. Ha a macska nagy mennyiségű nyers májat fogyaszt, akkor pedig az A -vitamin -mérgezés kockázata nő, ami befolyásolhatja csontszerkezetét, és csontritkulást okozhat.

Ne etessük a macskát ételmaradékkal, mert ez arra ösztönzi őt, hogy élelmet kérjen, ami hízáshoz, és emésztőrendszeri károsodáshoz vezethet.  

A zsíros és sült ételektől a macska stresszesebb lehet, valamint azok hasmenést is okozhatnak. Tilos számukra továbbá mindenféle alkoholos és koffeintartalmú étel és ital, amik szintén komoly egészségkárosodással járhatnak. Bár az emberek gyakran azt képzelik, hogy a macskák szívesen isznak tejet, a gyakori itatás azonban növeli a laktózintolerancia kialakulásának esélyét, a tejfogyasztás emellett emésztési zavarokat is előidézhet.

Ha úgy gondoljuk, hogy kedvencünk bármilyen mérgező anyagot evett, azonnal forduljunk állatorvoshoz, aki megmondja, mit kell tennünk. Ezen kívül gondoskodjunk arról, hogy elzárjuk a macska elől a mérgező anyagokat, ételeket és növényeket, hogy a jövőben ez még egyszer ne forduhasson elő.