Porckorongsérvet jelezhet, ha így viselkedik a kutyád

Ha észrevetted, hogy kutyád görnyedten jár, csahol, amikor felemeled (ölbe veszed), és láthatóan fájlalja a hátát, bizony előfordulhat, hogy porckorongsérve van.

A tacskók és más, hasonló felépítésű kutyák sajnos gyakran szenvednek hát-, illetve gerincproblémáktól. Ismerd meg a porckorongsérv tüneteit, kezelését! 

A kutyák közül talán a tacskók lehetnek a leghajlamosabbak a porckorongsérvreForrás: 123rf.com

Ez a fajta van a leginkább kitéve a porckorong-betegségeknek is. Egy amerikai vizsgálat szerint négy tacskóból egy szenved élete során a porckorong-betegség valamilyen formájától.

Miért vannak a tacskóknak hátproblémáik?

A tacskók a condrodistrophiára hajlamos fajták közé tartoznak. Ez a betegség egy öröklődő csontrendellenesség, amely miatt a porc még a születés előtt megcsontosodik, törpenövést okozva. E fajták egyedeinek rövid, görbe lábaik vannak, ízületeik és csigolyáik hajlamosak degenerálódni.

A gerincoszlop csigolyái porckorongokkal vannak elválasztva egymástól, melyek tompítják a rázkódást mozgás közben. Amikor ezek a lemezek megsérülnek, ezt porckorong-betegségnek vagy porckorongsérvnek nevezik.

A porckorongsérv oka

A csigolyákat elválasztó porckorongoknak kocsonyás magjuk van, melyet kemény, vastag bevonat borít.
Ahogy a kutya öregszik, a porckorongok kocsonyás magjának víztartalma csökken, elveszítik hajlékonyságukat, és elkezdenek meszesedni. Ilyenkor nagyon kis nyomás is elég ahhoz, hogy a korong benyomódjon a gerincvelőbe, vagy eltörjön, illetve sérv keletkezzen.

Ez nagy fájdalmakat okozhat a kutyának, és bénuláshoz is vezethet.

A porckorongsérv tünetei

A tünetek általában a kutya 3 és 6 éves kora között jelentkeznek. Jöhet hirtelen, de fokozatosan is kialakulhat.

  • görnyedt járás, mely hátfájásra utal
  • csaholás, amikor felemeljük - ez is hátfájást jelez
  • koordinálatlan járás
  • a hátsó láb gyengesége
  • tétován emelkedik fel fekvő helyzetből
  • nem szívesen megy fel lépcsőn
  • bénulás

A kutya porckorongsérvének diagnosztizálása

A fenti tünetek nemcsak porckorongsérvre utalhatnak, hanem más egészségügyi problémákra is, mint például gerincferdülésre, esetleg tumorra, így a megfelelő diagnózis megállapításához alapos állatorvosi vizsgálat szükséges! A neurológiai vizsgálat és a röntgen segítenek ebben.

Beteg kutya az állatorvosnálForrás: 123rf.com

A kutya porckorongsérvének kezelése

Enyhébb esetekben, amikor a kutya érzi a nyilvánvaló fájdalmat, de még tud járni, akkor pihentetéssel, gyulladáscsökkentő gyógyszerekkel, izomlazítóval lehet kezelni.

Elengedhetetlen a szigorú pihenés, hogy a porckorong és a gerincvelő gyógyulhasson. Minden mozgás irritálhatja a szöveteket, tovább súlyosbíthatja a tüneteket, illetve késleltetheti a gyógyulást. Az olyan kutyákat, akik nem reagálnak a pihentető és gyógyszeres kezelésre, vagy súlyosbodnak a tüneteik, esetleg le is bénultak, meg kell műteni.

A műtét során eltávolítják a porckorongot, hogy enyhítsék a gerincvelőre gyakorolt nyomást, elősegítve a gyógyulást.

Kilátások

A gyors diagnózis és kezelés nagyon fontos a gyógyulás érdekében. Enyhe tünetek esetén segít a pihenés és a gyógyszeres kezelés. Műtétek esetében azoknak a kutyáknak jók a kilátásai, melyek az operáció előtt még tudtak járni, és erős végtagfájdalmaik voltak.

Azok a kutyák, melyek már elvesztették fájdalomérzetüket, kevés eséllyel fognak újra járni. Sőt, minél több ideje nem éreznek fájdalmat, annál kisebb az esély. Minél hamarabb kezdik a kezelést, annál jobbak a kilátásai.

A porckorongsérv megelőzése

A súlygyarapodás, az elhízás növeli a már sérült gerinc terhelését a tacskóknál és a hasonló felépítésű kutyáknál. Ezeket a kutyákat az állatorvos által ajánlott diéta szerint kell etetni, ehhez megfelelő mozgást kell társítani.

A rendszeres séta jó testmozgás a kutyus számára. Ez egészséges keretek között tartja a súlyt, és csökkenti a gerinc terhelését. Nem ajánlott az ugrálással járó durva játék, különösen az olyan, mely forgással is jár!