Szívbillenytű-elégtelenség is lehet a macska fogkő következménye

Társállataink egyik leggyakoribb problémája a fogkövesedés, a húsevők lúgos száj ph-ja és szájüregi baktériumflórája ugyanis kifejezetten kedvez a fogak felszínén kialakuló lepedékképződésnek, majd fogkövesedésnek.

A fogkövesedés tünetei

A fogkövesedés nem csak szájhigiéniai problémát, ínygyulladást okoz, mivel a gyulladt ínyen keresztül a vérkeringésbe is bejutó kórokozók akár távoli szervekbe is eljuthatnak. Ha a gazdi erre gyanakszik kedvencénél, nézze meg annak száját, mivel

az ínygyulladás első tünete a kipirult, vérzékeny ínyszél.  

Az idült ínygyulladásnál azonban visszafordíthatatlan ínysorvadás is kialakulhat, majd ezt követően a gyulladásos íny és a fog közötti ínytasakban kialakuló fogkő miatt a fogak kilazulhatnak.

A fogmedri gyulladásból, mint gócból a vérkeringésbe jutó baktériumok sokszor a szívbillentyűkön okoznak gyulladást, melynek szívbillenytű-elégtelenség lehet a következménye. Szintén előfordulhat gyulladásos távoli góc a vesékben, a májban vagy más szervben is.

A fogkövesedés megelőzése, kezelése

A megelőzés rendkívül fontos, így a fogkövesedésre leginkább hajlamos kistestű kutyafajtáknál már kölyök korban el kell kezdeni a prevenciót. Eleinte az is elegendő, ha elérjük, hogy kedvencünk hagyja, hogy a szájába és a fogaihoz érjünk, később pedig már könnyebben megtanulja a fogtisztítást is.

A lepedékképződés ellen többféleképpen védekezhetünk, de legfontosabb a mechanikai fogtisztítás, fogmosás.  

Erre léteznek lepedékképződést csökkentő táplálékkiegészítők, illetve bizonyos száraz állateledelek ugyancsak kifejezetten jók fogkövesedés ellen, vagy használhatunk még rágószalagokat is.

Mindemellett fontos, hogy tudjuk, amennyiben kisállatunk hajlamos a fogkövesedésre, akkor a megelőző intézkedésekkel is csak késleltetni tudjuk a fogkő kialakulását. A fogkő enyhe formáját egyes állatok ébren is hagyják lepattingatni, hatékony fogkőeltávolítás azonban csak ultrahangos depurarációval lehetséges, melyet természetesen altatásban végez az állatorvos.

Az ultrahangos fogkőeltávolítás mellett sokszor indokolt az ínygyulladás helyi kezelésére és antibiotikumok adása is. Esetenként pedig a távoli szervekben kialakult megbetegedéssel is foglalkozni kell.

Hogyan alakul ki a fogkő?

Mivel a fogínygyulladás elsődleges (de nem kizárólagos) oka a lepedék, illetve a fogkő felhalmozódása, ennek megelőzése az első lépés, amit cicánk fogainak egészségéért megtehetünk.

A lepedék kialakulását a táplálékmaradványok, valamint a baktériumok felgyülemlése okozza, ami nyállal és ásványi anyagokkal elegyedve ápolás és megfelelő táplálás híján előbb puha, majd vastag, kemény fogkő kialakulásához vezet. Ennek kialakulása a modern táplálás következményeként egyre gyakoribb.

A fogkövesség nagyobb gondot jelent, mint egy egyszerű esztétikai problémaForrás: AlphaVet

A nedves tápok, konzervek ugyanis nem tisztítják megfelelően a fogakat. A szakemberek egyre gyakrabban állapítják meg arendelőbe beérkező páciensek rutin vizsgálata során a fogkövesség enyhébb, vagy súlyosabb formáját.

Vagyis a fogkövesség szinte már "népbetegségnek" számít, ami kutyákban és macskákban egyaránt előfordul, a kis testű és idős kutyák pedig különösen hajlamosak rá. A kutya és macskatartók azonban gyakran tudomást sem vesznek arról, ha kedvencüknél fogkövességet állapít meg az állatorvos, mivel sokan nincsenek tisztában azzal, hogy ez nagyobb gondot jelent, mint egy egyszerű esztétikai probléma.

Miért veszélyes az ínygyulladás?

A nem eltávolított fogkőtől egyenes út vezet a fogínygyulladáshoz, ami több szempontból is veszélyes: egyrészt

a gyulladt ínyen át a baktériumok könnyen eljutnak a foggyökérhez, teljes elsorvadásnál pedig a véráramba is bekerülhetnek, ami a belső szervek – máj, vese, szív – megbetegedését okozhatja.  

Az íny elsorvadásával a macska egy fájdalmas folyamat során a fogait is elveszti. (Ínygyulladást kiválthat egyébként B-vitamin hiány és a vesebetegség is az elhanyagolt fogkövön kívül.)

Az ínygyulladás tünetei

A fogkő sárgás réteget képez a fogakon, és többnyire szájbűz is társul hozzá. Ha halvány, majd sötétebb piros, később vérzékeny gyulladt sávot látunk a cicánk ínyén a fogak mentén, gyulladásra gyanakodhatunk, amit ha nem kezelnek, akkor a fogak is kilazulhatnak, felszívódhatnak.

Az íny elsorvadásával a macska egy fájdalmas folyamat során a fogait is elvesztiForrás: AlphaVet

Hogyan előzhetjük meg, illetve kezelhetjük az ínygyulladást?

Az ínygyulladás megelőzésében a fogak rendszeres ápolásának és a megfelelő táp kiválasztásának kulcsszerepe van, ebben érdemes kikérni állatorvosunk tanácsát is.

Egyes cicák hagyják, hogy puha, nedves, tiszta vászonnal vagy puha fogkefével hetente átdörzsöljük a fogaikat, más cicák ezt rosszabbul tűrik. Éppen ezért érdemes már kiskortól hozzászoktatni kedvencünket a rendszeres fogtisztításhoz, ám sajnos, ha a hajlam megvan benne, csak késleltetni tudjuk a fogkőképződés idejét.

Szintén fontos, hogy panaszmentesség esetén se hanyagoljuk el az éves állatorvosi vizitet, hiszen így még egy könnyebben kezelhető stádiumban elcspíhetjük a problémát. Ha a fogkő még nem túl vastag, kemény állapotú, akár éber állapotban is leszedhető, az ultrahangos technika alkalmazásához azonban általában szükség van az altatásra. Viszont a már kialakult ínygyulladásnál a fentieken túl akár antibiotikumos kezelés alkalmazását is előírhatja a szakember.