A macskák nagyon fertőző megbetegedése: A calicivírusos nátha

A calicivírusos macskanátha az emberi influenzához hasonlóan gyorsan terjed és ahhoz hasonló kellemetlen tüneteket okoz a bársonytalpúakban.

A calicivírusos nátha tünetei

Néhány napos lappangási idő után láz, étvágytalanság alakul ki, majd leginkább felsőlégúti tünetek jelentkeznek. Jellemző továbbá a kötőhártyagyulladás, kipirult és váladékos kötőhártyák, míg a szájüregben jellegzetes kiterjedt szájnyálkahártya gyulladás, nyelv fekélyek alakulnak ki. Szintén gyakori tünet az orrnyálkahártya gyulladás, orrfolyás, tüsszögés is, sőt

súlyosabb esetben tüdőgyulladás is kialakulhat, ilyenkor nehézlégzést és köhögést is látunk.  

A kombinált oltásokban szerepel a Calicivírus, így ezekkel védekezhetünk a fertőzés ellen, ám sajnos csak tünetileg tudjuk kezelni, és ilyenkor is gyakori a kór idülté vállása.

Fontos tudnivalók

A macska calici vírus (FCV) a macska populációban nagyon gyakran előforduló vírus. A tünetei közé tartozik az orrfolyás, az ínygyulladás és a szájfekély.

A kombinált oltásokban szerepel a Calicivírus, így ezekkel védekezhetünk a fertőzés ellenForrás: AlphaVet

Mi az FCV és az FHV közötti különbség?

A macska calici vírus okozza az FCV-t az alábbi gyakori tünetekkel együtt: orrváladékozás, fogínygyulladás és zájfekély. Ez egy burok nélküli (csupasz) vírus, ami azt jelenti, hogy viszonylag ellenálló a külső környezetben, és nehéz megszabadulni tőle. A cica felépülése fertőzés után néhány héttől néhány hónapig is eltarthat.

A macska herpeszvírus (FHV) kötőhártya-gyulladás és szaruhártya-fekélyek, valamint orrfolyás formájában jelentkezik. Ez a két vírus meglehetősen eltérő, azonban néha összekeverik őket, mivel a „macskanátha" – amit egy szindróma jellemez, szemfertőzés, orrváladékozás, szájgyulladás és fekélyek kísérnek – gyakori velejárói.

Vannak-e mellékhatásai az FCV-ben szenvedő kölyökmacskáknak?

Az FCV drámai következményeket okozhat a macskák, különösen a kölyökmacskák számára, mivel kihat az étkezésükre. A szaglás fontos része a macskák táplálkozásának, hiszen az eldugult orr az élelmiszer elutasítását jelenti, valamint a szájbeli fájdalmas elváltozások további okai lehetnek annak, hogy kedvencünknek nincs étvágya.

Hogyan terjed az FCV?

Az FCV egyrészt közvetlenül a macskák között terjed, másrészt azzal, hogy az emberek simogatják a macskákat, és nem mossák meg a kezüket.  

A fertőzés terjedésének megakadályozása érdekében rendszeresen tisztítani kell a fertőzött macskával naponta érintkező tárgyakat, például az élelmiszeres tálakat, a ketreceket és a keféket.

Lehetséges, hogy a kölyökmacska FCV-nek van kitéve, amikor érintkezik más macskákkal?

A kölyökmacska akkor is megfertőződhet a vírussal, amikor olyan macskákkal érintkezik, amelyek egészségesnek tűnnek. Azon állatok, amelyeken nem látható semmilyen betegség, valójában továbbra is hordozók lehetnek, beleértve a macska kalicivírust. Ez az egészséges hordozó kockázatot jelenthet a közösség többi tagja számára, különösen a kölyökmacskák számára.

A macska calici vírus számos törzsként létezik, ami azt jelenti, hogy a macska egész élete során többször is megfertőződhetForrás: AlphaVet

Ha a kölyökmacska elkapja a macska calici vírust, akkor meggyógyul valaha?

A macska calici vírus számos törzsként létezik, ami azt jelenti, hogy a macska egész élete során többször is megfertőződhet, hasonlóan az emberekhez, akik újra és újra megfáznak.

Általános tévhit, hogy a macskák az első fertőzés után soha nem szabadulnak meg az FCV-től.  

Valójában az első fertőzés esetén a macska egyáltalán nem biztos, hogy tüneteket produkál. E fázis után néhány héttől több hónapig terjedő időszakban a vírusürítés folytatódik, de a legtöbb esetben végül meggyógyul. Ez különösen igaz akkor, ha az állat egyedül él és nem fertőződik újra.

Az együtt élő macskák helyzete már problémásabb, tekintve, hogy a vírus kering, és a macskák folyamatosan újrafertőződnek (vagy más cicákkal érintkezve, vagy a fertőzött környezeten keresztül, mivel a vírus ellenálló a külső körülményekkel szemben). Soha ne felejtsük tehát el, hogy az egyedül élő, calici vírussal fertőzött macska néhány héttől néhány hónapig tartó időszak során teljesen megszabadul a vírustól.

Hogyan tudom megelőzni, hogy a kölyökmacskám megfertőződjön a macska calici vírussal?

A kölyökmacska oltásának biztosítása segít megelőzni a fertőző betegségeket, beleértve az FCV-t is. Egyes oltások kötelezők, míg mások csak ajánlottak. Utóbbiak a kölyökmacska vagy a macska helyétől, életkorától, életmódjától és immunállapotától függően változhatnak.

A kölyökmacskák számára javasolt oltások közé a következők tartoznak: macska calici vírus (FCV); macska panleukopenia vírus (FPV), macska herpeszvírus (FHV-1); veszettség vírus (RV)  

Az oltások akkor a leghatásosabbak, ha fix időpontokban, adott időben beadott emlékeztető oltásokkal együtt kapják meg őket kedvenceink. Az első oltásokat egyébként hét és kilenc hetes kor között kell kezdeni, ezért beszéljünk állatorvosunkkal, aki felméri, milyen megbetegedés kockázata állhat fenn a macskáknál, és melyik a legjobb kor az oltásra.