A bolhák a macska könnyét is megisszák: Ez kötőhártyagyulladást okoz

A bolhák szinte egész évben kellemetlenségeket okozhatnak kedvenceik és gazdáik életében. Külső élősködők, petéiket a környezetbe lerakva rendkívül gyorsan szaporodnak.

A bolhák a szőrzetben mászkálva idegesítik kedvencünket, aki fogaival csattogtatva vadul próbál megszabadulni tőlük. A bolhanyál és a bolhaürülék, mint idegen fehérje erős allergén, így nem ritkaság, hogy akár egy bolhacsípés után is bolhaallergia (bolhaekcéma) alakul ki. Ezeken túl a parazita az emberre is veszélyes galandféreg terjesztésében is kulcsszerepet játszik.

A galandféreg a gazdaállat végbele körüli szőrzetben lerakott petéit a bolha felveszi, a galandféregpetével fertőzött bolha pedig a bolhavadászattal a gazdaállat bélcsatornájába jut, ott a petéből lárvalak majd kifejlett galandféreg fejlődik.

A bolhák a vérszíváson túl az állatok könnyéből is isznak, így kötőhártyagyulladást is okozhatnak.  

Ezeken túl a bolhák nagy mennyiségben elszaporodva hosszabb idő után egy kisállat esetében vérszegénységet is előidézhetnek.

A bolhásság megelőzése és kezelése

Legfontosabb a prevenció, vagyis a folyamatos és rendszeres bolhaellenes készítmények használata.
Bolhásság esetén minden kedvencünk kapjon bolhaellenes készítményt. Erős bolhásság esetén érdemes az állatok fekhelyét kitakarítani, esetleg a környezetüket is bolhaellenes készítménnyel lepermetezni, hiszen a paraziták 90 százaléka általában a gazdaállat fekhelyén tanyázik, így petéit is oda rakja le.

A bolhák 90 százaléka általában a gazdaállat fekhelyén van, petéit is oda rakja leForrás: AlphaVet

Bolhák és bolhásság

A kifejlett bolhák 2-3 mm nagyságú, oldalirányban lapított, ugrólábbal rendelkező vérszívók. Petékkel szaporodnak, a petékből kikelő lárvák 1 mm méretű, szabad szemmel nem látható, „kukacszerű" állatok.

A lárvák nem a gazdaállaton, hanem annak környezetében – szőnyegekben, padlórepedésekben – élnek, nem vérszívók. A kifejlett egyedek is csak táplálkozni járnak az állatra, életük nagy részét a környezetben töltik. Ezért fordul elő, hogy sok esetben az állatorvosi rendelőben nem tudunk bolhát „fogni" az állaton, noha a tünetei egyértelműen bolhásságra utalnak. 

Ezek az apró vérszívó lények nem nagyobbak egy tű fejénél, de gyakran úgy tűnik, mintha az egész világot ők uralnák. Hiszen mindenhol megtalálhatók, képesek testük méretének többszörösét megugrani és nagyon nehezen elpusztíthatók.

A bolhák szinte minden melegvérű állaton élősködnek, de igazán a magasabb testhőmérsékletűeket preferálják, így például a macskákat vagy a kutyákat.  

Emberen csak végszükség esetén élősködnek, bár, ha a macska bolhás, nagy a valószínűsége, hogy a gazda is elszenved pár bolhacsípést. Ezek a paraziták egyébként rendkívül gyorsan szaporodnak, petéik képesek hosszú ideig életben maradni még a legextrémebb környezeti körülmények között is. A petékből kikelő bolhák azonnal megtalálják, hol tudnak könnyen vért szívni.

Bolhásságnak azt nevezzük, amikor az állaton rendszeresen, nagyobb számban vért szívó élősködők különböző, néhány nap-hét alatt kialakuló bőrtüneteket okoznak.

Bizonyos egyedekben a bolha nyálában megtalálható anyagok heveny allergiás reakciót váltanak kiForrás: AlphaVet

Bolhanyál-allergia („bolhanyál okozta allergiás bőrgyulladás")

Bizonyos egyedekben a bolha nyálában megtalálható anyagok heveny allergiás reakciót váltanak ki, ebben az esetben az allergiás kutya szervezete akár egyetlen bolhacsípésre is igen hevesen reagál. Ekkor az állat hirtelen (órák alatt) fellépő igen heves viszketést érez és emiatt kíméletlenül nyalja, rágcsálja a bőrét, tulajdonképpen „magának" alakít ki bőrtünetet.

Leggyakrabban a comb külső oldalán vagy az ágyéki területen, ritkábban a fültőnél vagy a pofatájékon jön létre egy nagyjából 5-15 cm átmérőjű foltszerű bőrelváltozás, amely jól körül határolt, kivörösödött, kezdetben a nyáltól és a savótól nedvesen fénylő, később pörkké száradt gennyel fedett. A szőrzetet felette az állat vagy kitépi vagy az a nyáltól, gennytől összetapad.

Ez a bőrtünet az úgynevezett pyotraumás dermatitisz, vagy köznapi nevén „hot spot", amely többféle okból kialakulhat, de egyik leggyakoribb oka a bolhanyál-allergia.  

Macskák általában a feji, nyaki területen vakarnak, dörzsölnek ki szabályos kerek foltot, amely szőrtelen, nedvedző.

Bolhásság esetén a bolhákat kell elpusztítani, esetleg samponos fürdetést alkalmazni tüneti kezelésként. Míg a bolhanyál-allergiánál nemcsak a bolhák kiirtása fontos, hanem az igen kellemetlen bőrtünetek kezelése is.

Nem elég a kedvencünkön látható kifejlett bolhák elpusztítása, ennél is fontosabb a környezetben lévő lárvák kiirtásaForrás: AlphaVet

A bolhák elpusztítása

A gazdik sokszor panaszkodnak, hogy a bolhairtás nem járt sikerrel. Nem elég a kedvencünkön látható kifejlett bolhák elpusztítása (például samponnal, spot onnal), ennél is fontosabb a környezetben lévő lárvák kiirtása.

Célszerű olyan készítményt választani, amely a kifejlett élősködők elpusztítása mellett a lárvák kikelését is megakadályozza. Ezen kívül nagyon fontos a környezet alapos takarítása, fertőtlenítése is. A szőnyegek alapos porszívózása, kedvencünk rongyainak, takaróinak 90°Celsius-fokon történő kimosása, a mosható felületek fertőtlenítése.

Alapszabály, hogy mindig az összes, együtt tartott állatot kell kezelni!  

A "hot spot" (pyotraumás dermatitisz) kezelése

A pyotraumás dermatitisz ijesztő megjelenése ellenére jól kezelhető. A szőrzetet le kell nyírni az érintett bőrterületen, a területet le kell tisztítani és kíméletes fertőtlenítőszerekkel kezelni, a gyógyulás pedig elősegíthető kombinált összetételű kenőcsökkel.

Gyors hatású, viszketéscsillapító és gyulladáscsökkentő hatóanyag szükséges, hogy az állat kellemetlen érzetét mihamarabb enyhítsük és hogy minél előbb megakadályozzuk a terület további traumáját. A gyulladáscsökkentő és az antibiotikum-terápia általában 7-10 napig szükséges.