Parvovírus, a kölyökkutyák egyik leghalálosabb betegsége

Ha a kutya elkapja a parvovírust, orvosi kezelés mellett is 50 százalék esélye van, hogy elpusztul. Mit tehetünk a megelőzés érdekében, és mi a teendő akkor, ha már megvan a baj?

A parvovírus elsősorban a kölykökre és a fiatal kutyákra a legveszélyesebb, hiszen nekik gyengébb az immunrendszerük, viszont bármilyen életkorban elkaphatják.

A kölyökkutyákat veszélyezteti leginkább a parvovírus, de bármilyen életkorban életveszélyes lehet, ha elkapja a kutyaForrás: 123rf.com

A 6 hónapos kor alatti kölyökkutyák a legveszélyeztetettebbek. Ha ebben a korban elkapja, a gyógyulásra csupán 50 % az esélye, orvosi kezelés mellett is. A betegség első 5 napja a legkritikusabb időszak.

Bizonyos fajták (pl. dobermann, német juhász, pitbull, labrador retriever és rottweiler) különösen érzékenyek a parvovírusra. Ha megfertőződtek, ezek a fajták kevésbé ellenállóak a vírussal szemben, mint mások, ezért kisebb az esélyük a felépülésre.

Hogyan kaphatják el a kutyák a parvovírust?

A kutya parvovírust fertőzött kutyák terjesztik ürülékükkel, hányásukkal. Ezért bárhol elkapható, pl.: utcán, parkban, kutyafuttatóban. De akár a madarak, vagy akár mi, emberek is terjeszthetjük, ha szennyezett talajon jártunk, cipőnk talpával sajnos haza is vihetjük.

A vírus pedig 5 hónapon keresztül is életben marad, nagyon ellenálló és nehezen lehet eltávolítani. A fertőzött kutya nem azt jelenti, hogy nekik tüneteik is vannak, egészséges, felnőtt kutya esetében előfordulhat, hogy semmilyen tünet nem utal a parvovírus jelenlétére. Ezért kitérnék arra, mennyire fontos, hogy kutyád ürülékét mindig összeszedd, valamint, hogy kedvenced ne találkozzon más kutya székletével!

Nem csupán a környezet vagy a háborgó szomszédok miatt, számos más betegséget is „összeszedhet" így, vagy épp a te kutyád fertőzi meg a környéket. Környezettudatos gazdiként ajánlom neked a lebomló és komposztálható kakizacsinkat!

Tünetmentes az egyik kutya, a másik pedig életveszélyes állapotba kerül, hogy lehet ez? A fertőzést számos tényező befolyásolja:

 • A kutya kora, egészségi állapota és fajtája;
 • Kapott-e védőoltást? Volt-e korábban fertőzött?
 • Mekkora fertőzésnek volt kitéve?

A parvovírus okozta betegségek és tüneteik

A vírus megtámadhatja a bélrendszert, bélgyulladást okozva és a szívet is, szívgyulladást eredményezve. A bélgyulladás (enteritisis) gyakoribb, mint a szívgyulladás.

A kutya a szájon át, közvetlen érintkezés útján (pl: fertőzött talaj) kaphatja el a vírust. Ebben az esetben a vírus a torok szövetei után, bekerül a véráramba, majd megtámadja a bélfalat, nyirokcsomókat, csontvelőt. A belekben vérzés is előfordulhat, és a bélfal begyulladhat.

A szívgyulladás a ritkábban előforduló fajta, és főleg fiatal kölyökkutyákat érint, akiket éppen elválasztottak, így még nem kaptak a vírus ellen oltást, vagy a születést követő első 2 hónapban fertőződtek meg. A szívgyulladás mellett a szívizom károsodását okozza. Tünetei észrevétlenek, bár meglehetősen gyorsan jelentkezhetnek.

A kiskutyáknál általában légzési nehézségek, majd pangásos szívelégtelenség lép fel és hirtelen halál következik be. Azok a kölykök, akik felépülnek, a későbbiekben valószínűleg, szívproblémával élnek.

Beteg kutya az állatorvosnálForrás: 123rf.com

Tünetek kölyökkutyáknál

A tüneteket, ahogy említettem több minden befolyásolja (pl.kor, nem, fajta). Minél fiatalabb a kutyus, annál veszélyesebb, komolyabb tünetek jelentkeznek, melyek nagyon gyorsan (12 óra alatt) kialakulnak.

 • Hányás: Miután a kutya már mindent kihányt, végül sárga epét öklendezik fel.
 • Hasmenés: A székletnek rendkívül bűzös. Az elején sárgás vagy zöldes színű, majd sötétbarna és folyékony, véres.
 • Kiszáradás: Ha a kiskutya folyamatosan hány és hasmenése van, mindig fennáll a veszélye a kiszáradásnak, hiszen náluk nagyon gyorsan megtörténhet és életveszélyes állapotba kerülnek nagyon hamar. Ezért nagyon fontos ilyen esetekben, a mielőbbi ellátás. Ennek következtében, több fontos ásványi anyagot, vitamint veszít a kicsi, például káliumot, amely szabályozza a szívverést is. Az alacsony kálium szint pedig szívmegálláshoz vezethet.
 • Letargia: Kedvenceinknél is az első tünet, ha valami nem stimmel, a letargia. Nem akar játszani, sokat fekszik, alszik.
 • Étvágytalanság: Mivel a parvovírus a bélfalat károsítja, ezért kutyánknak nem lesz kedve enni.

Egyéb lehetséges tünetek, súlyos fertőzés esetében:

 • -magas (40°C feletti) láz léphet fel
 • csökkent fehérvérsejtszám
 • Hányás, hasmenés nélkül: amennyiben bélférgek is vannak a kutyában, hasmenés nélkül jelentkeznek a vírus tünetei, vagy a kutya egyáltalán nem ürít.

A parvovírus kezelése

Sajnos a kutya parvovírusra nincs gyógymód. A legfontosabb része a kezelésnek a kiszáradás veszélyének megelőzése. Az állatorvos szájon vagy intravénásan gondoskodik a folyadék- és elektrolit utánpótlásról, hányást csillapítását megkezdi. Betegség súlyosságától függően, akár vérátömlesztés is szükségessé válhat.

A másodlagos baktériumfertőzések elkerülése miatt, illetve a bélgyulladás kezeléseként antibiotikumot, gyulladáscsökkentőket, szteroidokat alkalmaznak.

A parvovírus esetében, fontos, hogy meleg, nyugodt helyen legyen a kis beteg, általában kórházi ellátást igényel a betegség. Sajnos a kezelések ellenére, nagyon sok kutyust legyőz a vírus.

A parvovírus megelőzése

A parvovírus terjedésének megakadályozása érdekében ne feledd:

 • Oltásokat kapja meg mindig időben kedvenced!
 • Szedd össze az ürüléket, hogy védd a környezeted lebomló zacskóval!
 • Kedvenced táljait, fekhelyeit megfelelően fertőtlenítsd!

Ha bármennyire is vigyáztál, bekövetkezik, hogy elkapta kutyád, mielőbb vidd orvoshoz, hogy a megfelelő kezelést kaphassa, a gyógyulását segítsd természetes gyógynövényekkel!