Ha valami nincs rendben a kutya emésztésével

A kutya emésztési zavarainak hátterében számos lehetséges ok állhat. Érdemes ezeket sorra venni, hogy rájöjjünk, miért nem működik jól a kutya emésztése. Utána megoldást is könnyebben találhatunk.

Az emésztőrendszer feladatai közé tartozik a táplálék szállítása és megemésztése, a tápanyagok felszívódásának elősegítése, valamint a hátramaradó hulladék eltávolítása, működése azonban szorosan összefonódik a szervezet egyéb szervrendszereivel is.

A kutya emésztési zavarai mögött számos ok húzódhat meg.Forrás: 123rf.com

Alapvető tudnivalók

Folyamatos átjárót képez a száj és a végbél között, otthont ad az emésztés főbb szerveinek: gyomor, vékony- és vastagbelek. Ide sorolhatók a kiegészítő szervek is, úgy mint a fogak, a nyelv, a nyálmirigyek, a nyelőcső, a hasnyálmirigy, a máj és az epehólyag. Bár az emésztőrendszer anatómiája és funkcionális fiziológiája emlősök esetében nagyon hasonló, a fajok között természetesen léteznek eltérések.

A kutya nyálmirigyei például nem termelnek amilázt, ami megmagyarázza, miért képesek pillanatok alatt felfalni az eledelüket anélkül, hogy alaposan megrágnák. A kutya vékonybelének hossza pedig – nagyjából az állat teljes testhosszának két és félszeresével számolva – az állatvilág emlősei között a legrövidebbnek számít. Az emésztőrendszer teljes hosszában olyan hormonok bocsátódnak ki, melyek szabályozzák az emésztés folyamatát. Ezek a hormonok stimulálják és szabályozzák a hasnyálmirigy, a máj és az emésztőrendszer speciális sejtjeinek enzimkibocsátását.

Működésükre kihatásukra van az állat általános egészségi állapota, aktivitásának szintje, tartási körülményei, étrendjének minősége, valamint a helytelen táplálkozás okozta problémák (pl. felfúvódás, gyulladásos állapotok). Az enzimek mindegyike típusától függően segíti a feladatának megfelelő táplálékféleség emésztését, részecskékre bontását, felszívódását és hasznosulását. Az emésztés során a lenyelt falatok (fehérjék, komplex szénhidrátok, zsírok) emésztőenzimek segítségével tápanyagként hasznosítható szerves vegyületekké (aminosavak, zsírsavak, egyszerű szénhidrátok és cukrok) alakulnak át.

A megemésztett tápanyagok felszívódásának elsődleges helye a vékonybél, melynek belső felületét jelentősen megnövelik a bélbolyhok.

A hasznosítható tápanyagok pépes formában áramlanak át az emésztőrendszeren, majd kétféleképpen szívódnak fel a beleken keresztül: egyszerű diffúzióval a vékonybél falán át vagy a sejtekben aktiválódó biokémiai folyamatok segítségével, hogy aztán a test más részeibe szállítódjanak a véráramlással. A megemésztett táplálék a vékonybélből a vastagbelekbe kerül, ahol már nem, vagy csak minimális mértékben folytatódik az emésztés. Itt történik a visszamaradt víz, az elektrolitok és a bakteriális folyamatok termékeinek felszívódása, bizonyos vitaminok szintézise és felszívódása (pl. B-vitaminok, köztük a riboflavin, nikotinsav, folsav, biotin és a K-vitamin), valamint a fennmaradó szénhidrátok fermentálása (hidrogén-, széndioxid és metángáz kibocsátás).

Az emésztés végterméke a széklet, mely emésztetlen anyagokat (pl. rostokat), méreganyagokat, élő és holt baktériumokat, valamint egyéb dolgokat tartalmaz, például féregpetéket vagy az előző este szétrágott teniszlabda szövetét, de számtalan "meglepetést' láthatunk kutyánk ürülékében, ha kedvencünk a szó szoros értelmében véve is mindenevő... A széklet barna színe a bilirubinnak köszönhető, mely az elhasznált vörösvértestek hemoglobin részének egyik bomlástermékeként a májban bocsátódik ki.

A megfelelő eledel

Ilyen esetekben az első kérdés az táplálkozásra vonatkozik. Minél érzékenyebb a kutya emésztése, annál fontosabb, hogy kiváló minőségű, könnyen emészthető eledelt kapjon. A különösen érzékeny emésztőrendszerrel rendelkező kutyák számára létezik speciális eledel, ami támogatja a kiegyensúlyozott bélflóra megőrzését. Mindenesetre jobb, ha a napi eledel mennyisége több kisebb részre osztjuk és etetés előtt kb. 50 ° C-os meleg vízben hagyjuk megdagadni. Ez a legkíméletesebb módszer az emésztőrendszer számára.

Megfelelő mennyiség

Ha a fenti intézkedések ellenére sem enyhülnek a tünetek, az eledel típusát és mennyiségét kell felülvizsgálni. Vegye figyelembe a gyártó által a csomagolás hátoldalán megadott etetési mennyiségeket vagy állatorvosának tanácsait. Amennyiben megtaláltad azt az eledelt, amit a kutyád jól tolerál, ne változtass rajta. Ha mégis szükséges váltani, csak lassan állj át az új fajtára. Az új eledelt keverd bele a régibe. Az emésztési problémák elkerülése érdekében hagyj időt az átmenetre, mely eltarthat akár 7-10 napig is.

Óvatosan a finomságokkal

Ezen a téren gyakran csúszik hiba a táplálási rendbe! Sok kutyatulajdonos csak a főétkezések minőségére figyel és elfelejtik, hogy a köztes finomságok is állhatnak az emésztési panaszok mögött.
Kis időre hagyd el ezeket a jutalomfalatokat, és figyeld meg, hogy a továbbiakban is jelentkeznek-e az emésztési problémák. Ha minden rendben, kísérletképpen csak egy fajtát adj a továbbiakban. Gyorsan és egyszerűen megállapíthatod, hogy a kutya melyik snacket tolerálja jól és melyiket nem.

Kiderülhet, hogy valamelyik jutifalat okozta a kutya emésztési problémáit.Forrás: 123rf.com

Netán férges?

A következő fontos kérdés, hogy mikor és milyen gyógyszerrel történt a legutóbbi féregtelenítés? Néhány szokványos termék csak egyes gilisztafajta kezelésére szolgál, így a kutyád az eljárás ellenére sem lesz teljes féregtelen. Az is lehetséges, hogy annyira bélférges volt, hogy egyetlen kezelés nem elegendő.

Gyakran jelentkező hasmenés esetén rendszerint a székletet is megvizsgálják. Ez alapján az állatorvos nemcsak a makacs féregfertőzéseknek tud utánajárni, hanem az is kiderül, hogy vannak-e egysejtű organizmusok a bélben. Az ilyen paraziták ellen speciális készítményekre van szükség.

Ha már semmi sem segít...

Ha már minden szokványos okot kizártunk, de a panaszok továbbra is fennállnak, vagy ismét visszatérnek, nem lehet elkerülni az alaposabb kivizsgálást. Mivel a probléma mögött az emésztőrendszertől kezdve a pajzsmirigyig számos szervi ok állhat, a nyomozás sajnos körülményes.

Vigasztalásul annyit, hogy ha az ember megtalálja az okot, mindig van olyan megoldás, ami kezeli a betegséget és enyhíti a panaszokat. Minden krónikus szervi betegségre van speciális diéta. A megfelelő eledel és etetési mód megválasztásához kérd az állatorvos tanácsait.