Ismét lesz darvadozás a szegedi Fehér-tónál

Darunéző és lovaskocsis természetismereti túrák, madárgyűrűzés, kisvonatozás a halvasúton és sok-sok gyermekprogram is vár szombaton, a X. Fehértavi Darvadozáson Sándorfalván, Szeged mellett. Ne hagyd ki ezt a páratlan eseményt!

Szeretnél egy igazán élményteli, természetközeli programon részt venni a hétvégén, ahová a gyerkőcöket, a kistestvéredet vagy az unokaöcsédet is magaddal viheted? Akkor ne is keresgélj tovább, hanem már most írd be a naptáradba: november 20-án, szombaton irány a szegedi Fehér-tó, pontosabban a X. Fehértavi Darvadozás. 

November 20-án téged is színes programokkal várnak a X. Fehértavi Darvadozáson! A kép illusztrációForrás: 123rf.com

Egész nap szuper programok várnak a darvadozáson

Az ősz egyik leglátványosabb természeti látványossága a darvak (Grus grus) ezreinek vonulása a Dél-Alföldön. A kelet-európai állomány egyik kiemelt gyülekezési helye a szegedi Fehér-tó és környéke. Az itt megpihenő darvak a szántókon, tarlókon megfelelő táplálkozóhelyet találnak, az éjszakákat pedig a lecsapolt halastavakon töltik - írja az MTI.

A programok elég korán kezdődnek, de ha későnkelő vagy, akkor sem maradsz le például az érdekesnek ígérkező madárgyűrűzésről.

Ez a program reggel 7-kor kezdődik, és 11-ig tart a Fehér-tó mellett álló Szalakóta Látogatóközpontnál, ahol a szikes tavaknál jellemző fajok mellett akár a vonulási időszakban a környéken ritkábban felbukkanó madarakkal is megismerkedhetsz. 

A programok központi helyszíne idén a sándorfalvi Pallavicini kastély kertje lesz, innen indulnak délelőtt óránként a lovaskocsis természetismereti túrák is.

A kastélykert igazi gyerek- és családi programhelyszínné változik: szabadtéri természetismereti játékokkal, kézműves foglalkozásokkal várják a gyerekeket.

A helyi termékek vására mellett rendeznek a darvakat bemutató multimédiás előadást; humoros, ismeretterjesztő bemutatón tudhatjátok meg, miként alkalmazkodnak az állatok környezetükhöz, és feltűnik majd Samu is, a Kiskunsági Nemzeti Park méreg- és tetemkereső kutyája.

Természetesen kisvonatozni is lehet! A szerelvényének utasai a halastavak között a Fehértói Halászcsárda mögötti kiinduló állomásról a tórendszer közepén álló kutatóházig és kilátótoronyig utazhatnak.

A nap legizgalmasabb programjainak azonban azok a kora délutántól szakvezetővel induló túrák ígérkeznek, melyeken a látogatók kis csoportokban figyelhetik meg a darubehúzást, azt a folyamatot, amikor a darvak visszatérnek éjszakázóhelyükre.

A X. Fehértavi Darvadozásról, a várható programokról, azok időpontjáról és a külön fizetendő jegyekről, belépőkről további infót az esemény Facebook-oldalán találsz. 

Te tudod, hogy néz ki egy darumadár?

A 190-200 centiméteres szárnyfesztávú darvak tollának alapszíne palaszürke, a fej és a nyak oldalán lévő fehér sáv pedig élesen elüt fekete arcuktól és fejüktől. A daru rendkívül éber, veszélyt sejtve hosszú nyakát magasra nyújtja. Költőterületén - Eurázsia erdős, sztyeppés tájain - füvet, növényi hajtásokat, rovarokat, néha halakat, kisebb emlősöket és madárfiókákat eszik. Vonulásakor kultúrnövények termésével és magvakkal táplálkozik, tavasszal és nyáron inkább rovarokat fogyaszt - áll az MTI összefoglalójában.

Figyelő darumadárForrás: 123rf.com

Vonuló csapatai V-alakban vagy egyenes vonalban szállnak, ellentétben a szintén kinyújtott nyakkal, de rendezetlen csoportokban röpülő gólyákkal.

Magyarországon a 19. század végén még költött, jelenleg tavaszi és őszi átvonuló. 2015 nyárán azonban - száz év után először - a Marcal völgyében sikerült megfigyelni egy költőpárt, amely két fiókát nevelt. 2017-ben majd idén is dokumentáltak egy költőpárt, melyek egy, illetve két fiókát neveltek föl.