A patkány tartásának 10 titka

Cikksorozatunkban igyekszünk felhívni a figyelmet a helyes kisemlőstartásra, illetve az ezzel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókra. Ezúttal a patkány helyes tartásáról lesz szó. Nézzük, mi mindent érdemes tudni erről az intelligens rágyálóról!

Nagyon rövid életűek

A patkányok sajnos 3 évnél ritkán élnek tovább. Ha őket választjuk háziállatnak, ezzel érdemes számolnunk.

Nagy a mozgásigényük

Ha a patkány tartása mellett döntünk, akkor 2-4 patkány esetén minimum 60*80 centiméter alapterületű és 85 centiméter magas ketrecet válasszunk. Terráriumban nem érzik jól magukat, a rossz szellőzése miatt hamar megbetegszenek benne.

A patkányok sajnos 3 évnél ritkán élnek továbbForrás: Együtt a Kisállatokért Alapítvány

Körültekintően válasszunk almot

Alomnak a por- és illatmentes, puha almok az ideálisak, mint amilyen a papíralom és a nyárfaalom. A légutaikat károsítja a fenyőforgács, ezért ez különösen kerülendő. Sarok WC-be lehet keményebb almokat is használni, például pellet- vagy csutkaalmot, de ezek nagy felületen nem alkalmazhatóak, mert talpfekélyt okoznak!

Ingergazdag környezetet igényelnek

Az ingergazdagon berendezett ketrecek a megfelelőek a számukra. Törekedjünk rá, hogy a patkány lakhely tartalmazzon sok polcot, búvóhelyet, függőágyat és egyéb játékot.

Érzékenyek a huzatra

A patkányok ketrecét erős napfénytől és huzattól védett helyre tegyük a lakásban. Mivel érzékenyek a huzatra, huzatos helyen könnyen megbetegedhetnek.

Társas lények

A patkányok csapatállatok, magányosan sose boldogok igazán. A legjobban akkor érzik magukat, ha 1-2 ivartalan hímmel élhet több nőstény. A kizárólag nőstényekből álló csapatok is jól működnek az esetek többségében, viszont a hímek együtt tartása nem ajánlott, mert idővel rendszeresek lehetnek a verekedések vagy a stressz miatti betegségek.

A patkányok csapatállatok, magányosan sose boldogok igazánForrás: Együtt a Kisállatokért Alapítvány

Mindig legyen előtte friss víz

Friss ivóvíz mindig álljon rendelkezésükre golyós önitatóból kínálva. A tálkás vizet a patkányok gyorsan összekoszolják, amiben így elszaporodnak a baktériumok, és betegségeket okozhatnak.

A magkeveréktől elhízhat és megbetegedhet

Ahhoz, hogy sokáig egészségesek maradjanak, nélkülözhetetlen a magas minőségű, patkányok számára kifejlesztett pelletált táp. Ebből korlátlan mennyiséget kell biztosítanunk a számukra. A magkeverékek nem alkalmasak az etetésükre, mert a legtöbb nem megfelelő összetételű, és válogathatnak is belőlük. Emiatt elhízhatnak, vagy hiánybetegségek alakulhatnak ki.

Fokozatosan kell összeszoktatni őket az új patkányokkal

Csapatbővítés esetén az újonnan érkezett patkányokat karanténba kell helyezni legalább 2 hétre, nehogy elkapjanak valamit a meglévő patkányok. Ez azt jelenti, hogy külön ketrecben és szobában kell lennie a 2 csapatnak, és véletlenül sem találkozhatnak. A karantén letelte után kezdődhet csak el a fokozatos összeszoktatásuk.

Csapatbővítés esetén az újonnan érkezett patkányokat karanténba kell helyezni legalább 2 hétre, nehogy elkapjanak valamit a meglévő patkányokForrás: Együtt a Kisállatokért Alapítvány

Soha ne tartsuk együtt más fajokkal

Soha nem kerülhetnek azonnal közös ketrecbe, mert a patkányok territoriális állatok, erősen védik a területüket az idegenektől! Más fajokkal nem szoktathatóak össze, nem is találkozhatnak. Zsákmányállatok, ezért különösen a ragadozókat szükséges távol tartanunk tőlük.

A patkányok tünetrejtő állatok

Vagyis jól tudnak titkolni egy kezdődő betegséget. Ezért minden apró testi vagy viselkedésbeli változás intő jel lehet. Ha bármi gyanúsat, szokatlan dolgot veszünk észre (fogyás, gubbasztás, megszokottól eltérő viselkedés, betegségre vagy sérülésre utaló jelek), akkor minél előbb forduljunk egzotikus szakállatorvoshoz.

A cikk az Együtt a Kisállatokért Alapítvány segítségével készült.