Jó messzire került otthonától egy ritka pingvin

Megtalálói először plüssjátéknak hitték, de aztán kiderült, hogy egy élő pingvint találtak. A kimerültnek és igencsak elveszettnek tűnő madarat antarktiszi otthonától 3000 km-re, Új-Zélandon találták meg, és egyelőre senki sem tudja, hogyan került oda.

Nem szokatlan a természetben, hogy egy kisállat elkóborol, és az otthonától jó távol találnak rá. De ami egy kis Adélie pingvinnel történt, az aztán tényleg nem hétköznapi: a ritka madarat Antarktiszi élőhelyétől 3000 kilométerre, Új-Zélandon találták meg.

A ritka Adélie-pingvinre elég rossz állapotban talált rá egy házaspár, otthonától 3000 kilométerre, Új-Zéland partjainál. A kép illusztrációForrás: 123rf.com

A pingvin nagyon messzire került az otthonától

A fekete-fehér szárnyast helyi lakosok találták meg a Christchurch közelében lévő Birdings Flat tengerpartján. Harry Singh és felesége aznap munkából sétáltak hazafelé, amikor kiszúrták a parton a madarat. Harry először plüssjátéknak vélte. 

Hirtelen megmozdította a fejét, ekkor jöttünk rá, hogy nem játékot, hanem élő állatot látunk - idézte a férfit a BBC-re hivatkozva az MTI. Majd hozzátette, hogy a madár elveszettnek és kimerültnek tűnt, egy órán át nem mozdult.

Singh aggódott a madárért, hiszen az nem indult el a víz felé, így a part menti ragadozók számára elég hamar könnyű préda lehetett volna belőle. Így rövid mérlegelés után a férfi pingvinmentőket hívott.

A madár végül Thomas Stracke-hez jutott, aki tíz éve foglalkozik pingvinrehabilitációval. A szakértő megdöbbent, amikor megállapította, hogy a pingvin a kizárólag az Antartkiszi-félszigeten élő Adélie faj képviselője.

A vérvizsgálat után kiderült, hogy a Pingunak elnevezett kis jószág alultáplált és vízhiányos, ezért infúzióval kezdték táplálni.

Később egy kutyáktól védett partszakaszon engedték szabadon.

Eddig kétszer találtak Adélie-pingvint Új-Zélandon

Eddig kétszer, 1993-ban és 1962-ben találtak Adélie-pingvint Új-Zélandon. Szakértők szerint aggodalomra adna okot, ha gyakrabban fordulnának elő.

Azt jelentené, hogy valami megváltozott az óceánban, és meg kell fejtenünk, mi az. Ha többet kutatjuk a pingvinek mozgását, viselkedését, populációik alakulását, az a tengeri ökoszisztémákról is elmond valamit - mondta el Philip Seddon, az Otago Egyetem zoológusa.