A degu tartásának 10 titka

Cikksorozatunkban igyekszünk felhívni a figyelmet a helyes kisemlőstartásra, illetve az ezzel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókra. Ezúttal a degu helyes tartásáról lesz szó. Nézzük, mi mindent érdemes tudni erről a kedves, bohókás rágcsálóról!

A gazdától függ, meddig élnek

A deguk akár 6-10 évig is élhetnek. Természetesen ehhez elengedhetetlen, hogy megfelelően tartsuk és tápláljuk őket. A helytelen tartástól és táplálástól megbetegedhetnek, ez pedig befolyásolja élettartamukat is.

Nagy a mozgásigényük

A deguk tartására egy minimum 60*100*120 centiméteres ketrec alkalmas, több teljes szintes, nem rácsos polcokkal és feljárókkal. Szükségük van egy teli futófelületű, legalább 40 centiméter átmérőjű kerékre is, mert nagy a mozgásigényük.

A helyes degutartás egyik legfontosabb eleme, hogy lakhelyüket rendezzük be ingergazdagonForrás: Együtt a Kisállatokért Alapítvány

Tilos őket vízben fürdetni

Almozáshoz a legjobb a pormentes forgács, papíralom, polár anyag vagy lenszalma. A deguk a bundájukat csincsillahomokkal tisztítják. Ezt biztosítsuk számukra a lakhelyen. Vízben tilos őket fürdetni!

A deguk igazi kis akrobaták

A helyes degutartás egyik legfontosabb eleme, hogy lakhelyüket rendezzük be ingergazdagon különböző plüss bújókkal, bújócsövekkel, függőággyal. Naponta egy biztonságos (virág- és kábelmentes) szobában biztosítsunk számukra időt, hogy futhassanak egy jót. Ha leülünk közéjük, hamarabb megszokják jelenlétünket, és könnyebben megszelídülnek.

Könnyen hőgutát kaphatnak

A deguk Dél-Amerikából származnak. Chile éghajlata kiegyensúlyozott, nincs túl hideg és túl meleg sem, ezért a deguk is szobahőmérsékleten érzik jól magukat, és roppant érzékenyek a hőgutára is. A mozgásterük kialakítása mellett tehát fontos, hogy biztosítsuk számukra az állandó hőmérsékletet. 18 fok alatt már fáznak, 30 fok felett vagy napon pedig könnyen hőgutát kapnak.

Társas lények

A deguk rendkívül társfüggő kisállatok, ezért egyedül nem tarthatóak. Azonos neműek együtt, vagy egy ivartalanított hím nőstényekkel a jó degucsapat. Az otthon tartott ivaros, különböző nemű deguk sajnos folyamatosan szaporodnak, és a nem kívánt alom mellett a nősténynek szervezete a folyamatos szülésben és szoptatásban hamar kimerül. Ezért határozottan ellenjavalt ilyen felállásban együtt tartani őket!

A deguk rendkívül társfüggő kisállatok, ezért egyedül nem tarthatóakForrás: Együtt a Kisállatokért Alapítvány

Mindig gondoskodjunk friss ivóvízről

Mint minden emlősnek, úgy a deguknak is létfontosságú a friss ivóvíz. Ezt biztosítsuk számukra golyós önitatóban, és naponta cseréljük frissre.

Egész életükben koptatniuk kell fogaikat és nem ehetnek akármit

A deguk fogazata 4 metszőfogból és 16 őrlőfogból áll, melyek folyamatosan nőnek, ezért egész életükben koptatniuk kell. A fogaik legjobban a friss fűtől és a réti vagy alpesi szénától kopnak. Játéknak kaphatnak mogyoróágat, nyírfa- vagy fűzfaágat. A bolti magos rudak, fogkoptatók és dropsok kifejezetten ártalmasak számukra!

Zöldséget, gyümölcsöt és gabonát sem ehetnek. A cukrot nem tudják lebontani, a magokban lévő keményítő pedig rosszat tesz az emésztésüknek. A deguknak a széna a fő táplálékuk. Ennek mindig kell lennie előttük. Fontos, hogy talajszintről kínáljuk!

Ha betegség jeleit tapasztaljuk rajtuk, csak egzotikus állatokra szakosodott állatorvoshoz vigyük őketForrás: Együtt a Kisállatokért Alapítvány

Tavasztól őszig friss fűvel és fűfélékkel is etethetjük őket, viszont hozzá kell szoktatnunk a pocakjukat a frisshez pár száltól kezdve, naponta apránként növelve a mennyiséget, hogy a magasabb folyadéktartalmú eleség miatt ne boruljon fel a bélflórájuk.

A széna mellett a táp kiválasztása is fajsúlyos, hiszen a legtöbb itthon kapható degu eledel zömmel magos, vegyes eleség, amik nem szolgálják kisállataink egészséges fejlődését. A jó táp legalább 20 százalékos rosttartalmú, pelletált vagy extrudált egyforma szemekből áll, és fő összetevői a fűfélék.

A deguk rendkívül izgága állatok

Ha kinyitjuk a ketrec ajtaját, maradjunk nyugton. Ha meg akarjuk fogni őket, lassan, oldalról közelítsünk kezeinkkel. Farkuk könnyen leszakadhat, így azt semmiképp se fogjuk meg! A deguk – mint a legtöbb rágcsáló – ijedtség esetén haraphatnak.

A deguk egzotikus állatoknak számítanak

Ezért ha betegség jeleit tapasztaljuk rajtuk, csak egzotikus állatokra szakosodott állatorvoshoz vigyük őket. Egy hozzá nem értő orvos akár félre is kezelheti kedvencünket.

A cikk az Együtt a Kisállatokért Alapítvány segítségével készült.