A csincsilla tartásának 10 titka

Cikksorozatunkban igyekszünk felhívni a figyelmet a helyes kisemlőstartásra, illetve az ezzel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókra. Ezúttal a csincsilla helyes tartásáról lesz szó. Nézzük, mi mindent érdemes tudni erről a nagy termetű, intelligens rágcsálóról!

Extrém esetben 25 évig is élhetnek

A csincsilla örökbefogadás előtt fontos tudnunk, hogy a csincsilla 17−20, extrém esetben 25 évig is elélhet. Csak akkor vegyük magunkhoz őket, ha tizenéves távlatokra szeretnénk háziállatot!

Nagy a mozgásigényük

A csincsilláknak nagy térre van szükségük, hogy eleget mozoghassanak. Nem elégíti ki mozgásigényüket egy kerék, ráadásul igen ritkán kapni megfelelő méretben (minimum 45 cm átmérőjű kell nekik). 2 állatnak minimum 150 centiméter magas, 80*60 centiméter alapterületű ketrec szükséges, ennél nagyobbnak pedig már nagyon örülnek. A nagy ketrecen kívül a lakás egy részét is csincsillabiztossá kell tennünk, mivel naponta 30−60 perc szabad futkározást igényelnek.

Roppant tiszta állatok

Az állatok helyét nem szükséges almoznunk, sarok wc-re szoktathatóak. Ebbe Carefresh, vagy más papíralom, kender- vagy lenalom, esetleg forgács kerülhet. A teljes aljzat almozása esetén is ezen anyagok használhatóak, emellett BunnyNature bedding easy alomszőnyeg is leteríthető.

A csincsillák tartása drága a többi rágcsálóhoz képestForrás: Együtt a Kisállatokért Alapítvány

A ketrecben legyen csincsillánként egy fa vagy kerámia ház vagy odú, 2 legalább 150 mililiteres etetőtál, egy minimum 120 mililiteres itató, legalább 2 játék és egy polár alvóhely. Lehetséges berendezési elemek még a textil függőágyak és pihenőhelyek, bújócső, minimum 45 centiméteres, teli felületű futókerék, játékok. Tilos bármilyen rácsos kerék, szénagömb, illetve olyan tárgy elhelyezése, ami sérülést okozhat.

A világos helyeket kedvelik

A csincsillák ketrecét világos szobában kell elhelyeznünk, számukra legalább naponta 10 óra természetes fényt kell biztosítanunk 8-21 óra között. Az állat nem vihető ki a szabadba sétálni, és nem tartható a kertben sem. A csincsillák számára 18-24 fok közötti hőmérsékletet kell biztosítanunk. Ez alatt fűtéssel, e felett hűtéssel kell megoldani a számukra megfelelő hőmérséklet kialakítását.

Az állatok ragadozóval (kutya, macska, görény) egy légtérben tartása tilos, direkt kontakt velük és a többi fajjal is elkerülendő. A csincsillák betegre stresszelik magukat a puszta illatuktól, látványuktól, zajaiktól. Sajnos nem tudnak hozzájuk szokni, így ezt mindenképp át kell gondolnunk, ha ragadozó és zsákmányállat tartását is tervezzük.

Az állatok ragadozóval (kutya, macska, görény) egy légtérben tartása tilosForrás: Együtt a Kisállatokért Alapítvány

Fontos még, hogy mivel a csincsillák éjjel vannak ébren és nappal alszanak, és ez idő alatt nagyon zajosak tudnak lenni, csak akkor helyezzük el őket a hálószobában, ha jó alvók vagyunk. Bár sokan próbálkoznak, más rágcsálóval együtt tartani felelőtlenség egy csincsillát, neki kizárólag csincsillatársra van szüksége.

A nyuszi, tengerimalac vagy degu nem megfelelő társak számára, hiszen teljesen más az életmódjuk, étrendjük, kommunikációjuk. Egy szobában még lehetnek, de nem találkozhatnak, és a közös ketrec is kizárt.

Társas lények

Csincsillából legalább 2 kell, egyke állat nincs. Annyira nem szeretnek egyedül lenni, hogy búskomorrá válnak, és hamarabb elpusztulnak a magányában. A kéretlen szaporulat és a problémák elkerülése miatt a legjobb választás egy ivartalan hím és egy nőstény társítása, de működhet még a két ivaros nőstény együttélése is, ha elég nagy terület áll rendelkezésükre.

A csincsillák annyira nem szeretnek egyedül lenni, hogy búskomorrá válnak, és hamarabb elpusztulnak a magányábanForrás: Együtt a Kisállatokért Alapítvány

A 2 hím társítása ellenjavallt a folyamatos stressz miatt. Ha örökbefogadunk, akkor az alapítvány tud abban segíteni, hogy alapból 2 összeszokott, vagy könnyen összeszoktatható kicsi nőstény, vagy egy ivartalanított hím és egy nőstény érkezzen hozzánk.

Fontos a megfelelő táplálás

A csincsillák fűevők, így mindig legyen előttük friss, tiszta széna, számukra készült pelletált táp, illetve golyós önitatóban naponta friss víz. Olyan tápot válasszunk, aminek a rosttartalma minimum 20 százalék, nem tartalmaz hozzáadott cukrot, színezéket, zöldséget, gyümölcsöt és gabonákat.

Nem etethetőek bármivel

A széna mellé gyógynövény adható kiegészítésként, a hiedelmekkel ellentétben a csincsilla nem etethető állati és egyéb származékokat tartalmazó termékekkel, magvakkal, emberi fogyasztásra készült ételekkel, nyers zöldséggel vagy gyümölccsel és szárított gyümölccsel sem.

Rengeteg tévhit kering róluk a köztudatban

Az egyik, hogy a kézhez szokott csincsillák szeretnek kézben, ölben lenni. Ez 100-ból 99 állatra nem igaz, a csincsillák természetüknél fogva nem simogathatóak, ölelgethetőek, bundájukra nagyon kényesek.

A kötődés jele a csincsilláknál az, hogy szabad séta alatt rámásznak a gazdiraForrás: Együtt a Kisállatokért Alapítvány

A kötődés jele náluk inkább az, hogy a szabad séta alatt rámásznak a gazdira, finoman harapdálják, húzgálják a szempilláját, szemöldökét, haját, és ugrálnak rajta ide-oda, ezzel közel engedve őket magukhoz, de ez is bizalom és idő kérdése, és még ekkor is képesek megijedni a fogástól.

A másik gyakran hangoztatott tévedés, hogy a csincsillák hipoallergének. Nem azok! Bár a csincsillák ritkán okoznak allergiát, a vele járó dolgok viszont igen. Az általuk fogyasztott széna és növények a pollenallergiásokat bánthatják, az almozás és a napi homokozással szálló por pedig a porallergiásokat.

Ezért sajnos sokszor előfordul, hogy valaki allergiás lesz a „csincsillákra". Az étrendjükből a zöld növényeket kiiktatni nem lehet, a napi homokban való 10-20 perc fürdés (a csincsilla a sűrű és selymes bundáját karcmentes homokkal tartja tisztán) szintén szükséges. Ez a társával való kötődést és a stresszlevezetést is segíti számára, viszont tényleg nagy mennyiségű szálló porral és kosszal jár.

Költséges a tartásuk

A csincsillák tartása drága a többi rágcsálóhoz képest. Életük során akár 3 millió forintra is rúghatnak a költségeik (nem az állatok kerülnek sokba, hanem az évekig való megfelelő tartás, az etetés, a ketrec és az állatorvos). Így tehát csak olyan vegye magához őket, aki tudja vállalni azt, hogy 20 évig megfelelően gondoskodik róluk az anyagiak tekintetében is.

A szeretet nagyon fontos, de nem elégséges, annál pedig nincs rosszabb, amikor anyagi okokból elszenvedett hiányok miatt testileg-lelkileg megkínzott kisállatok szorulnak megmentésre.

Speciális állatorvosi ellátást igényelnek

Betegség esetén kevés helyre vihetjük őket, többnyire a fővárosban találni csak hozzájuk jól értő, egzotikus szakállatorvost. A vidékiek mindenképp vegyék komolyan azt a kérdést, hogy fel tudnak-e utazni sürgős esetekben azonnal a kisállattal. Ha a válasz nem, akkor számukra sajnos nem a csincsilla a megfelelő háziállat.

A cikk az Együtt a Kisállatokért Alapítvány segítségével készült.