Tarthatok háziállatként hollót vagy varjút?

Mindenekelőtt azt érdemes tudni, hogy a holló és a varjú egyaránt vadállat, vagyis ne várjuk, hogy úgy viselkedjenek akár egy kutya vagy macska, vagy bármilyen más állat, amit az ember generációk óta háziasított. Ez azt jelenti, hogy megfelelően gondozni egy hollót vagy egy varjút minden kétséget kizárólag kihívásokkal teli feladat - különösen az avatatlanoknak.

Ez a különbség holló és varjú között

A holló vagy közönséges holló (Corvus corax) a madarak osztályának verébalakúak rendjébe (Passeriformes) és a varjúfélék (Corvidae) családjába tartozik. Míg varjak alatt a varjúfélék (Corvidae) családjába tartozó fekete tollú, nagy testű madarakat értjük. Ezen madarak elnevezésükben, illetve fizikai megjelenésükben jobban különböznek, mint viselkedésükben.

A hollók jóval nagyobbak a varjaknál, szárnyaik fesztávolsága 120-150, testhosszuk 64-64 centiméter. A holló a legnagyobb európai varjúféle. Ezzel szemben a dolmányos varjak testhossza 45-47, szárnyaik fesztávolsága pedig 93-104 centiméter.

A hollók jóval nagyobbak a varjaknálForrás: 123rf.com

Emellett a hollóknak más a farkuk és a tollformájuk, és a csőrük is nagyobb a varjakénál. Na és ha már itt tartunk, nem mehetünk el szó nélkül repülési stílusuk mellett sem, hiszen amíg a hollók előszeretettel 'akrobatikáznak', siklanak a levegőben, addig a varjaknál sosem láthatunk ilyen légi szaltókat.

Élelemszerzés

A varjak és a hollók egyaránt mindenevők, vagyis hússal és zöldséggel táplálkoznak. Főleg a városokban elterjedt, hogy kutyaeledellel etetik őket, de hiszed vagy sem, a madarak legjobb táplálékforrása a frissen elütött állattetem, hiszen így úgy szaggathatják szét a húst, ahogy a vadonban tennék.

Fogságban meg kell duplázni a táplálékadagukat, hogy életvitelük minél jobban hasonlítson a természetesre. A Bird Eden cikke szerint a hollók és a varjak lényegében bármit megesznek, beleértve a rovarokat, csigákat, gyümölcsöket, lapostetveket, sőt az emberi ételeket, mint például a spagettit, kenyeret és szinte minden mást is.

Tartható háziállatként egy holló vagy egy varjú?

Magyarországon a védettnek nem minősített madarakkal (így a varjúfélék között például a hollókkal vagy a varjakkal) sem tehetünk bármit. Az általános érvényű állatvédelmi rendelkezések mellett a nem védett, vadászható fajok esetében a tartáshoz, gyérítéshez a vadászati hatóság engedélye szükséges.

Nincs ez másként a tengerentúlon sem, ahol szintén speciális engedély szükséges a vadmadarak tartásához. Ott a szövetségi törvények még azt is megtiltják, hogy valaki hosszabb ideig 'elszállásoljon' egy mentett fiókát vagy beteg állatot. Aki lebukik, attól elkobozzák a madarat, továbbá pénzbeli büntetésre is számíthat.

Apropó sérült állat: ha valaha is ilyet találnál, akkor otthoni ápolás helyett okosabb egyből telefonálni a lakóhelyed körzetében illetékes madármentő egyesületnek, melyek részletes listáját megtalálod a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapján.

Hollók és varjak gondozása

Ahogy cikkünk elején írtuk, a hollók és a varjak roppant intelligens állatok, törődésük pedig szakértelmet igényel, ezért semmiképp sem tanácsos az otthoni tartásuk. Ha imádod ezeket a különleges madarakat, akkor az ő érdekükben elégedj meg azzal, hogy távolról csodálod őket a lakóhelyeden. Ha pedig mégis szeretnél tapasztalatot szerezni, szintén érdemes beszélned a helyi madármentőkkel, hátha fogadnak önkénteseket.

A hollók és a varjak roppant intelligens állatok, törődésük pedig szakértelmet igényel, ezért semmiképp sem tanácsos az otthoni tartásukForrás: 123rf.com

Amennyiben sikerülne önkéntesnek állnod, az azért is szuper, mert így elsőkézből láthatod, hogyan ápolják a profi szakemberek a sérült madarakat, így nem csupán a varjúfélékkel kapcsolatban gyűjthetsz hasznos infomrációkat. És minél több madárral találkozol, annál pontosabban fel tudod majd mérni az igényeiket.

Felejtsd el a kalitkát

A varjúfélék távolról sem olyanok, mint mondjuk a papagájok, amik a csőrükkel is képesek mászni, így lekötik magukat a kalitkájukban. A varjaknak és a hollóknak maximum az állatkertekben látható hatalmas madárház lenne elegendő, mivel számukra létfontosságú az a mentális stimuláció, amit a repülés ad nekik.

Megcsonkítani a szárnyukat pedig egyrészt állatkínzás, másrészt ezzel örökre megnyomorítod szerencsétlen madarat.

Végül, de nem utolsó sorban, a varjúfélék élettartama általában 10-15 év, de fogságban, megfelelő körülmények között akár 30 évig is elélhetnek.