Miért növeszt egyre kevesebb elefánt agyarat? Szomorú az oka

A mozambiki polgárhábú négylábú áldozatairól, a Gorongosa Nemzeti Park elefántjairól ritkán hallani, pedig 1977-1992 között több mint 90 százalékkal csökkent az állományuk, sőt annyian estek áldozatául az orvvadászoknak, mint korábban soha. 

Hogy miért ölték tucatszámra az állatokat? Természetesen az agyarukért. A túlélők valószínűleg azért menekültek meg, mert nem volt agyaruk. Egy, a Science szaklapban frissen publikált tanulmány szerzői az elefántok fogfejlődését befolyásoló géneket vizsgálták, majd levonták következtetéseiket.

Egyre kevesebb elefántnak van agyara

Az ember talán nem is gondolná, hogy a háború sújtotta afrikai országokban már korábban is beszámoltak agyar nélküli nőstény elefántokról. (A hímeknél nem észleltek ilyen változást.) A mozambiki polgárháború után háromszorosára nőtt az agyar nélkül született nőstényborjúk száma a nemzeti parkban.

Csak a nőstényeknél jellemző az agyarmentességForrás: 123rf.com

A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy vajon az agyarmentesség egy, a lecsökkent létszámmal összefüggő véletlen genetikai változás, vagy az evolúciós nyomás eredmény-e. A fogfejlődés szabályozásáért felelős gének közt két olyan mutációt találtak, amelyet az agyarmentes nőstények hordoztak.

Ezek a génváltozatok az embernél is fogfejlődési rendellenességet okoznak, az egyik hatására hiányoznak a felső metszőfogak – ez az elefántagyar emberi megfelelője, míg a másik bezavar a foggyökér fejlődésébe, a fog pedig kihullik.

Csak a nőstényeknél jellemző az agyarmentesség

Megfigyeléseik alapján a kutatók megállapították, hogy az agyarmentességgel járó génváltozat elterjedése nem pusztán a véletlen műve, valamint, hogy ez a két mutáció csak a nőstényeknél működhet, a hímek már embriókoruban elpusztulnak tőle.

A legérdekesebb mégis az, hogy az evolúciós nyomás következtében kialakult génváltozatok extrém hosszú ideig jelen lehetnek a populációban, még akkor is, ha a kiváltó ok – ez esetben az agyar miatti orvvadászat – már eltűnt. A kutatók szerint az eredeti arányok ráadásul csak nagyon hosszú idő elteltével állnak helyre.

Az elefánt számára az agyar nem holmi divatos kiegészítő, hanem nagyon fontos eszköz, ami segíti őt a víz kinyerésében,valahányszor ásnia kell a földben, valamint az agyarával képes lefejteni a fák kérgét. Agyar nélkül viszont az állat komplett életmódja átalakul, beleértve az ökoszisztémában betöltött szerepét. Hiszen többé nem tudja ellátni azt a feladatot, amely egyébként az egész csorda számára fontos volna.