Sünsegítő kisokos: így segíthetsz nekik a tél beállta előtt

Mint minden vadon élő állat, úgy a sünök is elboldogulnak a természetben, de adódhat olyan szituáció, amikor segítség kell nekik. Hogyan ismerheted fel ezeket a helyzeteket, és mi a teendő, ha betegnek, sérültnek, magatehetetlennek tűnő sünit találsz?

A sünik érdekes élőlények, na meg persze, nagyon cukik. És ha eleget figyeled őket, rájöhetsz, hogy ahányan vannak, annyifélék: kisebbek, nagyobbak, gyorsabbak, lassúbbak, hangosan puffogók, sivító hangot adók, vagy épp az avarban szinte hangtalanul osonók. Nem egyszerű tehát annak megállapítása sem, hogy minden rendben van-e velük. Ha sünit találtál, honnan tudhatod, hogy kell-e neki segítség? Jó kérdés, ugye? Ezt mi, a természettől már valamelyest eltávolodott városi emberek valószínűleg már nem tudjuk olyan ösztönösen, mint annak idején szüleink, nagyszüleink.

Ebben a rövid "kisokosban" próbálunk neked abban segíteni, hogy ha egy tüskéshátú kis barátot találsz, hogyan ismerd fel, ha segítségre szorul, és mit tehetsz érte, kiket értesíthetsz.

Mi a teendő, ha sünt találsz a tél beköszönte előtt?Forrás: 123rf.com

Mikor van bajban egy süni?

Ha nappal találkozol vele - az utcán vagy a kertedben -, az már eleve gyanús, hiszen a sünik éjszakai állatok. Megáll az úttesten, összegömbölyödik egy forgalmas helyen? Ez annak jele is lehet, hogy nem tud tovább menni, mondjuk mert nincs jól vagy megsérült. 

Intő jel lehet az is, ha november közepén, végén látsz kóborolni egy tüskéshátút, mert normális esetben novembertől márciusig téli álmot alszanak. Lehet, hogy valamilyen okból nem tudja elkezdeni a hibernálódást, ebben az esetben életmentő számára, ha közbelépsz.

Ha a süni méreten aluli, akkor szinte biztosan nem éri meg a tavaszt. Ennek megállapításához jól jöhet a teniszlabdás módszer, amiről itt olvashatsz bővebben

Ha látható sérülése, törése van, akkor pedig nem is kérdés, hogy azonnal segíteni kell rajta!

Hogyan fogd meg a segítségre szoruló sünit?

Persze, megértjük, ha azonnal ölbe kapnád a kicsikét, de ezt a gyakorlott sünmentők semmiképp sem ajánlják, mert szúrásokkal, harapásokkal, vagy akár élősködőkkel is "gazdagodhatsz". Szóval mielőtt megfognád, szerezz egy dobozt és valami puha anyagot, mondjuk egy pólót vagy egy törölközőt, húzz vastag kesztyűt, és próbáld határozott mozdulattal, de nagyon óvatosan beletenni a bélelt dobozba. 

Sün a kerti avarkupacbanForrás: 123rf.com
Vigyázz a sünökre!
A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) is azt kéri közleményében, hogy mindannyian vigyázzunk a sünökre, akiket például a kerti munkákkal is veszélybe sodorhatunk, ha nem figyelünk eléggé. Az MTI-hez eljuttatott közleményükben azt írták, a kertek, parkok rendezése során összegereblyézett, ideiglenes levél- és rőzsehalmok ideális búvóhelyet jelentenek a telelésre készülő sünök számára, amelyeknek téli álma akkor kezdődik, amikor a hőmérséklet tartósan 8 Celsius-fok alá csökken. Fontos, hogy ezeknek a növényi halmoknak az elszállítása az esetleg alájuk költöző sünökre gondolva történjen meg.

Szóval egy-egy levélkupacnak soha ne ess neki vasvillával, a levélégetés pedig végképp ne legyen opció. Ehelyett szerszámnyéllel, hosszabb erős bottal piszkáld meg a levélkupacot, az alapi részen még óvatosabban, akár kézzel forgasd át, hogy megbizonyosodj róla, tényleg nincs alatta semmilyen kisállat.

Ha sünit találsz az avar alatt, érdemes visszatakarni, vagy arrébb vinni egy közeli bokor tövébe, és ott ráhalmozni néhány ágat és egy kisebb levélkupacot.

Sünit találtál? Őket keresd!

Ha az első gondolatod az, hogy beviszed a házba melegedni egy kicsit, ezt semmiképp se tedd, hiszen vadon élő, védett állatokról van szó. Akkor mi legyen vele? Az állatorvos vagy az állatkerti illetékesek tudnak esetleg segíteni? Őket is hívhatod, de talán a leghatékonyabb megoldás, ha azonnal a Sünbarát Alapítványhoz fordulsz. Ők a sünök mentésével, gyógyításával és szabadon engedésével foglalkoznak - olvasható az urbanology.hu-n -, szóval szerintünk náluk kevesen tudják jobban, mit kell tenni egy bajba jutott tüskéshátúval.