Azt hitték, fajtiszta kiskutyát nevelnek, de a valóság egész más volt

Képzeld el a következőt: a családdal vesztek egy kiskutyát, akiről úgy tudjátok, hogy fajtiszta, de nem telik bele sok idő, és kiderül, hogy igazából sosem fog ugatni, házat őrizni, labdát visszahozni... jobban érdeklik a szomszéd tyúkjai. Mert hogy egy kisrókát vettetek. Hogy ilyen csak a mesében van? Egy perui családdal tényleg megtörtént!

Mindenki tévedhet, és általában nem is csinálunk ebből ügyet, a perui Soleto család egyszerre vicces és szívszorító tévedése viszont mára bejárta a világsajtót. Történt ugyanis, hogy fél évvel ezelőtt Limában vásároltak egy cuki házikedvencet, akiről azt hitték, fajtatiszta kiskutya. Hazavitték, nevelgették, talán próbálták trükkökre is tanítgatni, és várták, hogy előbb-utóbb majd jó házőrző is lehet belőle. 

A fajtatiszta kölyökkutyaként vásárolt szőrmókról később kiderült, hogy egy kis culpeo pamparóka. A kép illusztrációForrás: 123rf.com

Sokáig nem gyanították, hogy kutya helyett rókát vettek 

A Run Run névre keresztelt kölyök eleinte játékos, barátságos és energikus volt, szóval pont úgy viselkedett, ahogy azt egy kiskutyától várná az ember - írták külföldi lapok. 

De a kis szőrmók egy idő után mind küllemében, mind viselkedésében elkezdett a rókákra hasonlítani. Végül kiderült, hogy amit a család fajtiszta kiskutyaként vásárolt, az nem más, mint egy culpeo pamparóka (Lycalopex culpaeus), aki időközben a szomszéd baromfiállományát is elkezdte megtizedelni. 

Elszökött otthonról, már keresik

A család persze megdöbbent a felismerés után, de még mielőtt kitalálhatták volna, hogyan tovább, mitévők lehetnének az időközben biztosan nagyon megszeretett kis jövevénnyel, Run Run elszökött otthonról. Jelenleg a vadvédelmi szolgálat is keresi, hogy egy vadrezervátumba vagy állatkertbe vigyék.

Az Andokban élő pamparókának vékony lába, bozontos farka, hegyes feje és feltűnő füle van. A vadvédelmi szolgálat szakértője elmondta, hogy a vadorzók sokféle vaddal kereskednek illegálisan Limában, amelyeket főleg az Amazonas vidékéről rabolnak el. Sok példányt kölyökkorában ejtenek fogságba, szüleiket megölik - mondta a szakember. Az illegális állatkereskedelem Peruban bűncselekménynek számít, és 3-5 évig terjedő börtönnel büntethető - írja az Origo.