Így ért véget a kismadár viszontagságos utazása

Emlékszel arra a kis godára, aki kétezer kilométert repült, de végül visszafordult Alaszkába, és utána nem érkezett hír róla? Nos, a kismadár nagy utazása végül happy enddel zárult, és szerencsésen megérkezett Új-Zélandra.

Szeretjük a happy endeket, épp ezért muszáj beszámolnunk annak a kis godának a szerencsés Új-Zélandra érkezéséről, amely egyszer már elindult Alaszkából, de 2000 kilométer megtétele után az erős szél miatt visszafordult.

Most viszont minden rendben ment, és megérkezett a világ másik felére - olvastuk hét közepén az MTI-n, ahol a The Guardian online kiadására hivatkozva számoltak be a jó hírről.

A kis goda kalandos utazás végül happy enddel ért véget.Forrás: 123rf.com

A kis godák a madárvilág "sugárhajtású repülőgépei"

A kis godák (Limosa lapponica), vagy maori nyelven kuakák költözésük során akár 11 ezer kilométert repülnek megállás nélkül, ez a madárvilág egyik leghosszabb vándorlása. Azt is mondják róluk, hogy aerodinamikailag olyanok, mint egy "sugárhajtású vadászgép" - írják.

Majd hozzáteszik, hogy minden évben úgy 80 ezer kis goda érkezik Új-Zélandra, a két sziget kikötőibe és más élőhelyeire költöznek. Általában szeptemberben fogadják a madárrajt, idén Nelsonban harangzúgással köszöntötték őket.

Érdekesség, hogy idén a 4BYWW számú jelet viselő nőstény bizonyítottan a leghosszabb utat tette meg, amelyet valaha szárazföldi madár vándorlása során rögzítettek: a 12 220 kilométert nyolc nap és 12 óra alatt tette meg, átlagsebessége óránként 59 kilométer volt.

Sokan szurkoltunk neki

Egy kifejlett hím - amely a 4BWRB jelű nyomkövetőt viseli - a Csendes-óceán fölött fordult meg, és mint arról mi is írtunk, 57 óra szakadatlan repülés után újra Alaszkában találta magát.

A madár szeptember 11-én indult a Yukon-Kuskokwim folyótorkolattól, a 2000. kilométer táján változtatott irányt, innen 33 óra után ért földet újra Alaszkában - jelentette az új-zélandi környezetvédelmi minisztérium.

Mielőtt újra útra kelt volna, 11 napot töltött Alaszkában. Új-Kaledónia szigetén leszállt, öt hétig pihent, majd elindult Új-Zéland irányába. Végül kedden, alig éjfél után ért földet az Északi-sziget Firth of Thames öblében.

Sokan szorítottunk érte, és nagyon örülünk, hogy végül happy enddel zárult a kismadár nagy utazása!