Először sikerült ilyen madarat megfigyelni a szegedi Fehér-tavon

Hazánkban eddig mindössze nyolcszor, Szegeden pedig először sikerült megfigyelni egy fecskesirályt. A madár elég messzire kóborolt azoktól az élőhelyektől, ahol a társai fészkelnek, illetve rendszeresen megfordulnak.

Messzire kóborolt fajtársaitól az a fecskesirály, akit hétfőn délelőtt sikerült megfigyelni egy hozzáértőnek a szegedi Fehér-tónál. A jellemzően Észak-Amerika és Észak-Szibéria sarkvidékein fészkelő madár észleléséről az MTI számolt be, a Magyar Madártani Egyesület Csongrád megyei csoportjára hivatkozva.

Szegednél most először figyeltek meg fecskesirálytForrás: 123rf.com

Hazánkban ritka vendég a fecskesirály 

A fecskesirály (Xema sabini) nevét - az Európában előforduló sirályfok közül egyedüliként - mélyen villás farkáról kapó faj példányait a hétfőivel együtt csupán nyolc alkalommal figyelték meg Magyarországon - írják. 

Majd hozzáteszik, hogy a fecskesirály az északi kopár, sziklás területek, tengerpartok lakója. Hosszútávú vonuló, a Brit-szigetek és Nyugat-Európa tengerpartjain minden évben megjelenik, egy kóborló példánya keveredhetett el Szeged közelébe.

A madarat Balázs István, a Szeged Fish Kft. agronómusa vette észre hétfőn délelőtt, feltűnt neki, hogy ez a példány gyanúsan kisebb, mint a dankasirályok és külseje is eltér rokonaitól.

Ez volt az első alkalom, hogy a fajt megfigyelték a Dél-Alföldön és a szegedi Fehér-tónál.

Mit érdemes tudni a fecskesirályokról?

Ezeknek a madaraknak a testhossza 30 centiméter körüli, szárnyfesztávjuk elérheti az egy métert, tömegük pedig mindössze 150-200 gramm. Étrendet nem cserélnénk velük, mert hogy rákokkal, rovarokkal, csigákkal, apróbb halakkal táplálkoznak.

Ami az utódokat illeti, a fecskesirályok sziklákon raknak fészket, melyekbe a tojók egy-három tojást raknak. A költés nem csak az anya dolga: a fiókák kikeléséig a szülők felváltva kotlanak a tojásokon.